Murzynek brownie z porzeczkami

Murzynek brownie z porzeczkami

Niesamowite ciasto! Niezwykle proste i super smaczne. I możesz je przygotować w dwóch wersjach :-)

1. Murzynek - używasz wszystkich wymienionych składników. Ciasto pięknie wyrasta.
2. Brownie - pomijasz sodę i skracasz pieczenie o 5 minut. Ciasto jest niższe i wilgotniejsze.

A do tego potrzebujesz tylko kilku składników.
Nie używasz również miarek ani wagi. Wystarczy Ci szklanka.

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Ilość porcji: 10-12

Składniki:
  • kostka masła - 200 g
  • 4 średnie jajka
  • niepełna szklanka cukru pudru
  • niepełna szklanka mąki pszennej - około 150 g
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady - 200 g
  • płaska łyżeczka sody
  • garść porzeczek

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Użyłam formy o wymiarach 18/30 cm
Jajka wyjmij z lodówki na godzinę przed szykowaniem ciasta. 

Do małej miski przesiej mąkę oraz sodę. 

W rondelku umieść mało. Ustaw małą moc palnika i czekaj aż masło całkowicie się rozpuści. Możesz je też pokroić na mniejsze kawałki, co przyspieszy cały proces. Do rozpuszczonego masła wkrusz czekoladę. Jeśli nie masz dwóch tabliczek czekolady, możesz również użyć 1 tabliczki czekolady i 3 czubatych łyżek kakao. Całość wymieszaj na jednolity sos czekoladowy i odstaw go do przestudzenia. 

Jajka umieść w dużej misce i ubijaj z cukrem na jasną i puszystą masę. Powinny wystarczyć 2-3 minuty. Ciągle miksując dodaj również ciepły sos czekoladowy. Wlewaj go cienką strużką a następnie wsyp mąkę z sodą. Całość miksuj chwilę na najniższych obrotach miksera lub wymieszaj ciasto łyżką. Zamieszaj dokładnie, ale nie za długo. Tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być błyszczące i plastyczne (jak lekko rozpuszczona plastelina).

Formę wyłóż papierem (wystarczy samo dno) i wysmaruj resztkami masła. Wylej ciasto. Na wierzch wyłóż umyte, osuszone i pozbawione ogonków porzeczki.

Ciasto piecz około około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika na 5 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto.

murzynek-brownie-z-porzeczkami-1

murzynek-brownie-z-porzeczkami-2

murzynek-brownie-z-porzeczkami-3
Smacznego!

Średnia 4.6 / 5 (10 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Candy Pandas
2017-07-16 23:00
Aż trudno nam się zdecydować czy wolałybyśmy murzynka czy brownie <3