Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Brownie z porzeczkami

Brownie z porzeczkami

Niesamowite ciasto czekoladowe z porzeczkami! Niezwykle proste i super smaczne. I możesz je przygotować w dwóch wersjach :-)

1. Murzynek - używasz wszystkich wymienionych składników. Ciasto pięknie wyrasta.
2. Brownie - pomijasz sodę i skracasz pieczenie o 5 minut. Ciasto jest niższe i wilgotniejsze.

A do tego potrzebujesz tylko kilku składników.
Nie używasz również miarek ani wagi. Wystarczy Ci szklanka.

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Liczba porcji: 10-12

Dieta: wegetariańska

Składniki

  • kostka masła - 200 g
  • 4 średnie jajka
  • niepełna szklanka cukru pudru
  • niepełna szklanka mąki pszennej - około 150 g
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady - 200 g
  • płaska łyżeczka sody
  • garść porzeczek

Brownie z porzeczkami

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Użyłam formy o wymiarach 18/30 cm
Jajka wyjmij z lodówki na godzinę przed szykowaniem ciasta. 

Brownie z porzeczkami, 1

Ciasto czekoladowe z czerwoną porzeczką

Do małej miski przesiej mąkę oraz sodę. 

W rondelku umieść mało. Ustaw małą moc palnika i czekaj aż masło całkowicie się rozpuści. Możesz je też pokroić na mniejsze kawałki, co przyspieszy cały proces. Do rozpuszczonego masła dodaj pokruszoną czekoladę. Jeśli nie masz dwóch tabliczek czekolady, możesz również użyć 1 tabliczki czekolady i 3 czubatych łyżek kakao. Całość wymieszaj na jednolity sos czekoladowy i odstaw go do przestudzenia. 

Jajka umieść w dużej misce i ubijaj z cukrem na jasną i puszystą masę. Powinny wystarczyć 2-3 minuty. Ciągle miksując dodaj również ciepły sos czekoladowy. Wlewaj go cienką strużką a następnie wsyp mąkę z sodą. Całość miksuj chwilę na najniższych obrotach miksera lub wymieszaj ciasto łyżką. Zamieszaj dokładnie, ale nie za długo. Tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być błyszczące i plastyczne (jak lekko rozpuszczona plastelina).

Formę wyłóż papierem (wystarczy samo dno) i wysmaruj resztkami masła. Wylej ciasto. Na wierzch wyłóż umyte, osuszone i pozbawione ogonków porzeczki.

Ciasto piecz około około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika na 5 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto.

Brownie z porzeczkami, 2

Brownie z porzeczkami, 3

Polecam Ci też mój przepis na bardzo ciekawe brownie z fasoli oraz mój tradycyjny przepis na blok czekoladowy. Zapraszam też po przepis na najpyszniejsze brownie

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (213 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania