Marchew na ciepło do obiadu
Delikatna, słodka, rozpływająca się w ustach marchew duszona do obiadu. Fantastyczny dodatek do dań z ziemniakami.. Cudowna do kopytek z kotletem schabowym :-)
Czas przygotowania: 20 minut
Czas duszenia: 50 minut
Liczba porcji: 6-8
Dieta: wegetariańska
- 1 kg marchwi
- szklanka wody
- 3 pełne łyżki masła np. klarowanego
- łyżeczka soli
- łyżka mąki pszennej
Marchew umyj, obierz i pokrój w kostkę 1/1 cm. Umieść w małym garnku i zalej wodą. Na marchew wyłóż masło. Przez 30 minut duś marchew pod przykryciem na małej mocy palnika.
Zamieszaj, dodaj sól i zdejmij przykrywkę. Gotuj marchew 20 minut. Na koniec, ciągle mieszając, przesiej przez sitko mąkę. Po chwili wyłącz.

Marchew duszona idealnie pasuje do dań na bazie ziemniaków:
- ziemniaki z wody
- kopytka
- kluski śląskie
Smacznego :-)
Średnia 4.9 / 5
(659 głosów)
Oceń!