Marchew na ciepło do obiadu

Marchew na ciepło do obiadu

Delikatna, słodka, rozpływająca się w ustach marchew duszona do obiadu. Fantastyczny dodatek do dań z ziemniakami.. Cudowna do kopytek z kotletem schabowym :-)

Czas przygotowywania: 20 minut
Duszenie: 50 minut
Ilość porcji: 6-8

Składniki:
• 1 kg marchwi
• szklanka wody
• 3 pełne łyżki masła np. klarowanego
• łyżeczka soli
• łyżka mąki pszennej

Marchew umyj, obierz i pokrój w kostkę 1/1 cm. Umieść w małym garnku i zalej wodą. Na marchew wyłóż masło. Przez 30 minut duś marchew pod przykryciem na małej mocy palnika.

Zamieszaj, dodaj sól i zdejmij przykrywkę. Gotuj marchew 20 minut. Na koniec, ciągle mieszając, przesiej przez sitko mąkę. Po chwili wyłącz.

marchew-na-cieplo-do-obiadu-1

Marchew duszona idealnie pasuje do dań na bazie ziemniaków:
- ziemniaki z wody
- kopytka
- kluski śląskie

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-10-22 17:34
Marchewkę lubimy pod każdą postacią :D Z chęcią do jajeczka byśmy ją zjadły :D
Ania
2016-10-23 10:54
:-) Jak kto lubi, prawda? ;-)
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-10-27 19:43
Pewnie :D Nie można się ograniczać :D
AGNIESZKA WILK
2016-10-25 10:28
Marchewkę taką niedawno robiłam, ale nie chciało mi się kroić w kostkę, tylko starłam na większych oczkach. Wyszła dobra lecz brakowało mi właśnie tych malutkich kawałków:)
Ania
2016-10-25 12:54
Na pewno też smaczna. ja ścieram zawsze do ryby po grecku :-)
KatarzynaKa
2016-10-26 10:57
Pycha. Robię dziś do mielonych z ziemniakami?
Ania
2016-10-26 10:59
Smacznego :-)