Marchew na ciepło do obiadu

Marchew na ciepło do obiadu

Delikatna, słodka, rozpływająca się w ustach marchew duszona do obiadu. Fantastyczny dodatek do dań z ziemniakami.. Cudowna do kopytek z kotletem schabowym :-)

Czas przygotowywania: 20 minut
Duszenie: 50 minut
Ilość porcji: 6-8

Składniki:
• 1 kg marchwi
• szklanka wody
• 3 pełne łyżki masła np. klarowanego
• łyżeczka soli
• łyżka mąki pszennej

Reklama

Marchew umyj, obierz i pokrój w kostkę 1/1 cm. Umieść w małym garnku i zalej wodą. Na marchew wyłóż masło. Przez 30 minut duś marchew pod przykryciem na małej mocy palnika.

Zamieszaj, dodaj sól i zdejmij przykrywkę. Gotuj marchew 20 minut. Na koniec, ciągle mieszając, przesiej przez sitko mąkę. Po chwili wyłącz.

Marchew na ciepło do obiadu, 1

Marchew duszona idealnie pasuje do dań na bazie ziemniaków:
- ziemniaki z wody
- kopytka
- kluski śląskie

Smacznego :-)

Średnia 4.9 / 5 (16 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

Marchewkę lubimy pod każdą postacią :D Z chęcią do jajeczka byśmy ją zjadły :D
Ania z AniaGotuje.pl
2016-10-23 10:54
:-) Jak kto lubi, prawda? ;-)
Pewnie :D Nie można się ograniczać :D
2016-10-25 10:28
Marchewkę taką niedawno robiłam, ale nie chciało mi się kroić w kostkę, tylko starłam na większych oczkach. Wyszła dobra lecz brakowało mi właśnie tych malutkich kawałków:)
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-10-25 12:54
Na pewno też smaczna. ja ścieram zawsze do ryby po grecku :-)
2016-10-26 10:57
Pycha. Robię dziś do mielonych z ziemniakami?
Ania z AniaGotuje.pl
2016-10-26 10:59
Smacznego :-)
2018-02-12 17:02
Super sprawa Marchewka 👍.