Marchew na ciepło do obiadu

Marchew na ciepło do obiadu

Delikatna, słodka, rozpływająca się w ustach marchew duszona do obiadu. Fantastyczny dodatek do dań z ziemniakami.. Cudowna do kopytek z kotletem schabowym :-)

Czas przygotowania: 20 minut
Czas duszenia: 50 minut
Ilość porcji: 6-8

Składniki:
  • 1 kg marchwi
  • szklanka wody
  • 3 pełne łyżki masła np. klarowanego
  • łyżeczka soli
  • łyżka mąki pszennej

Marchew umyj, obierz i pokrój w kostkę 1/1 cm. Umieść w małym garnku i zalej wodą. Na marchew wyłóż masło. Przez 30 minut duś marchew pod przykryciem na małej mocy palnika.

Zamieszaj, dodaj sól i zdejmij przykrywkę. Gotuj marchew 20 minut. Na koniec, ciągle mieszając, przesiej przez sitko mąkę. Po chwili wyłącz.

Marchew na ciepło do obiadu, 1

Marchew duszona idealnie pasuje do dań na bazie ziemniaków:
- ziemniaki z wody
- kopytka
- kluski śląskie

Smacznego :-)

Średnia 4.7 / 5 (72 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷