Kalerosse pod aromatycznym łososiem
Bardzo często im mniej składników, tym lepsze danie powstaje. Dobrze zgrane proporcje i dodatki to klucz do pysznego i wyjątkowego posiłku.
Kalerosse™ to połączenie brukselki i jarmużu.. coś wspaniałego. Ja nazywam ją mini kapustką. Jest piękna, pyszna i niezwykle uniwersalna w kuchni.
Czas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji: 2
Dieta: bezglutenowa
- opakowanie kalerosse™ - 150 g
- 300 g filetu z łososia
- 2 łyżki masła klarowanego
- szczypta soli i pieprzu
dodatki: limonka, szczypiorek
Filety (najlepiej od ogona) umyj, zdejmij skórę i osusz ręcznikiem papierowym. Oprósz lekko solą i pieprzem i odłóż na deskę, by ryba odpoczęła i nabrała temperatury pomieszczenia.
Kapustki wyjmij z torebki. Każdą sztukę złap za twardszą końcówkę i odetnij jej kawałek. Mniej więcej 1-1,5 cm. Kapustki przełóż do szklanej miski i zalej wrzątkiem. Po 3-5 minutach odlej wodę (możesz przelać je z wodą na sitko).
Nagrzej patelnię, dodaj łyżkę masła klarowanego i przełóż odcedzone kapustki. Dodaj odrobinę soli i pieprzu i podsmażaj je nie dłużej niż pięć minut. Mieszaj drewnianą łyżką. Zdejmij całość na półmisek, lub podziel już na dwa talerze.
Na tę samą patelnię dodaj drugą łyżkę masła oraz ułóż łososia (Ja przed smażeniem dzielę go na dwa równe kawałki, wzdłuż linii podziału ryby).
Łososia smaż z obu stron. Pięć minut z jednej strony i 4 minuty z drugiej. Rybę ułóż na porcji kapustki. Dodaj plasterki limonki i posiekany szczypior. Możesz dodatkowo oprószyć całość świeżo mielonym pieprzem i solą.



Polecam spróbuj też mój pomysł łosoś w cieście francuskim oraz zobacz przepis sałatka gyros.
Smacznego :-)
Więcej informacji na temat kapustki znajdziecie na stronie www.kalerosse.pl
Wpis zawiera lokowanie produktu.