Sorbet jabłkowy
Zapraszam po przepis na niesamowicie orzeźwiający sorbet jabłkowy. To bardzo proste w przygotowaniu lody jabłkowe z nutą cytryny oraz świeżej mięty. Idealne nie tylko na lato.
- domowe lody z polskich jabłek
- bez potrzeby użycia maszynki do lodów
- świetne również w wersji na patyku lub w foremkach
Czas przygotowania: 30 minut
Czas mrożenia minimum: 7 godzin
Liczba porcji: około 1000 ml lodów
W 50 ml lodów:
Wartość energetyczna
55 kcal
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- 1 kg jabłek - około 5 średnich sztuk
- 150 g cukru - około pół szklanki
- 1/3 szklanki wody - około 85 ml
- 10 łyżek soku z cytryny - świeżo wyciskany
- 2 gałązki świeżej mięty - około 25 listków
Sorbet z jabłek
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Mój zamrażalnik jest ustawiony na temperaturę -15 stopni.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1000 ml lodów jabłkowych, czyli około 20 małych gałek o pojemności 50 ml każda.
Jeśli nie wiesz w czym mrozić domowe lody, to nic się nie martw. Tutaj wystarczy nawet zwykła keksówka. Ja używam często szklanego, podłużnego naczynia, które dedykowane było wypiekom z piekarnika. Dobrym pomysłem będzie użycie pudełka po zjedzonych już lodach sklepowych o pojemności minimum jednego litra lub nawet metalowa miska.
Sorbet jabłkowy przepis
Przygotuj sobie około jednego kilograma polskich jabłek. Polecam sięgnąć po mieszankę przynajmniej dwóch różnych odmian jabłek. Bardzo dobre będą jabłka Gloster o ścisłym miąższu i słodko kwaśnej nucie i np. kilka jabłek Ligol, Janagold, czy też jeszcze innych odmian, które wpadną Ci akurat w ręce 😀 Używając mieszanki różnych odmian jabłek otrzymasz jeszcze ciekawszy smak lodów.
Do większej miski wlej sok wyciśnięty z jednej, mniejszej cytryny. Będzie to około pięciu łyżek soku.
Dokładnie umyj wszystkie jabłka pod zimną, bieżącą wodą. Obierz bardzo cienko każde jabłko, a następnie przekrawaj je na pół. Każdą połówkę jeszcze na pół. Z ćwiartek dokładnie wycinaj gniazdo nasienne. Idealnie obrane i oczyszczone ćwiartki krój na kilka mniejszych kawałków i umieszczaj w misce z sokiem z cytryny. Przygotuj w ten sposób cały kilogram jabłek.
Porada: Nie wyrzucaj skórek po jabłkach. To bogate źródło błonnika. Możesz je ususzyć i zajadać lub też parzyć z nich owocową herbatkę. Ze świeżo obranych skórek można zrobić pyszne smoothie lub dodać je jako składnik dodatkowy do ulubionego koktajlu owocowego. Drobno pokrojone skórki po jabłkach można też dodać do sałatki lub surówki np. z porem. Ze skórek i gniazd nasiennych, których zostanie Ci zapewne ponad 500 gramów możesz też ugotować kompot! Gniazda nasienne oraz skórka z jabłek zawiera najwięcej pektyn, które oczyszczają organizm, regulują florę bakteryjną jelit. Zmniejszają też wchłanianie cholesterolu.
Pora na lekki syrop cukrowy. Do rondelka wlej około 1/3 szklanki wody (nie więcej). Od razu wsyp też około pół szklanki cukru, czyli 150 gramów cukru. Całość zamieszaj i zagotuj, a następnie zmniejsz moc palnika, do takiej, by syrop gotował się, ale nie buzował za mocno. Syrop gotuj bez przykrywki przez 10 minut. Na koniec wlej jeszcze sok wyciśnięty z jednej, mniejszej cytryny (będzie to około pięciu łyżek soku) i dodaj umyte wcześniej i bardzo drobno posiekane listki mięty - dwie, małe gałązki. Zamieszaj zawartość rondelka i po minucie wyłącz palnik.
Chociaż wydaje się, że ilość cukru jest spora, to "syrop" nie wychodzi gęsty i klejący. W strukturze będzie bardziej przypominał zwykłą wodę, niż cukier. Zależy mi jednak na tym, by nie dodawać do lodów więcej cukru, ani syropów np. kukurydzianego. Sorbet z miąższu z jabłek z podaną ilością cukru będzie wystarczająco słodki.
Porada: Przy produkcji większości sklepowych sorbetów używany jest cukier inwertowany. Dodaje się go po to, by w lodach nie było kryształków lodu. Dzięki niemu struktura lodów jest bardziej aksamitna i gładsza. Nie używamy tu gotowego cukru inwertowanego, za to gotujemy wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Dodając taki domowy syrop do owoców otrzymuję lepszą strukturę sorbetu.
Jeszcze wrzący "syrop" wlej od razu do miski z kawałkami jabłek i od razu zamieszaj całość. Wrzący płyn oblepi kawałki jabłek, które przy okazji lekko zmiękną. Miskę ze składnikami na domowe lody jabłkowe odstaw na kilka minut do lekkiego przestudzenia.
Całą zawartość miski zmiksuj na gładki mus. Polecam użyć do tego blender próżniowy, kielichowy. Jeśli nie posiadasz takiego sprzętu, to blender ręczny typu żyrafa też da radę. Jeśli posiadasz maszynkę do robienia lodów, to gotowy mus pod sorbet jabłkowy przelej do maszyny i postępuj dalej zgodnie z instrukcją swojej maszynki do lodów. Jeśli tak jak ja nie używasz maszynki do robienia lodów, to mus przelej do metalowego lub szklanego naczynia i odłóż do zamrażalnika ustawionego na -15 stopi.
Porady: Jeśli lody przełożysz do osobnych, małych pojemników, to oczywiście będą gotowe znacznie szybciej. Nie trzeba będzie też mieszać masy podczas mrożenia. Prawdopodobnie już po dwóch lub trzech godzinach mrożenia lody będą idealne do zjedzenia. W wersji lodów na patyku sprawdzają się rewelacyjnie i smakują bardzo orzeźwiająco.
Jeśli masę przelejesz do pojemniczków na kostki lodu, to otrzymasz rewelacyjne kosteczki jabłkowe, które można dodawać do domowej lemoniady, do drinków z Prosecco, do cydru lub też do samej wody. Po rozpuszczeniu w zimnej wodzie otrzymasz wspaniały, słodko kwaśny napój jabłkowy. Bardzo, bardzo gorąco polecam ten sposób!
Po godzinie mrożenia wyjmij pojemnik i zamieszaj lody. Na początku używam do tego łyżki lub widelca. Po dwóch lub trzech przemieszaniach gęstniejącej masy sięgam już po ręczny blender typu żyrafa. Po każdym mieszaniu lody od razu odkładaj ponownie do zamrażalnika. Szykując sorbet jabłkowy masę mieszam zazwyczaj około sześciu razy. Tak więc po 6-7 godzinach mrożenia otrzymuję masę sorbetową o gładkiej konsystencji, idealnej do nakładania lodów na gałki.
Jeśli lody jabłkowe mają być zjedzone następnego dnia, to polecam przykryć naczynie, by nie wysuszać lodów. Lody mrożone dłużej mogą się zrobić twarde i trudniejsze do nakładania. Trzeba je wtedy wyjąc i zostawić na blacie na 30 minut, by zmiękły. Takich lodów nie odkładaj już do ponownego mrożenia.
Jeśli sorbet jabłkowy poleży w zamrażalniku znacznie dłużej i lody zrobią się twarde, jednak nie chcesz ich wyjmować i zjadać całej porcji w jeden dzień, to polecam zeskrobywanie tylko wierzchniej warstwy lodów. Bardzo dobrze sprawdzi się do tego metalowa łyżka do lodów. Zeskrobane lody można jeść same, czy też z ulubioną galaretką. Można je dodawać do wody, do zimnych napojów lub do drinków. Polecam Apple Whisky z lodem i sorbetem jabłkowym.
Jabłka są najpopularniejszymi polskimi owocami, a Polska jest jednym ze światowych liderów w ich produkcji oraz eksporcie. W naszym kraju mamy świetne warunki glebowe i klimatyczne do produkcji jabłek, a ich historia na polskich terenach ma przeszło 900 lat. Jabłka możemy kupić dosłownie wszędzie i to przez cały rok, dlatego też ich wspaniałym smakiem możemy się cieszyć nawet wiosną i latem, gdy sady z jabłoniami dopiero kwitną lub tworzą zalążki owoców. Poza sezonem korzystamy bowiem z poprzednich zbiorów. I tak też zrobiłam tym razem, gdy szykowałam swoje lody jabłkowe.
Przepis na domowy sorbet jabłkowy powstał na potrzebę promocji polskich jabłek w ramach Kampanii CuTE: Kultywowanie smaku Europy. Więcej informacji o kampanii dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu, prowadzonym również w języku polskim: fruitvegetableseurope
Polskim partnerem projektu jest Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw (KZGPOiW).
Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.
Sprawdź też moje inne przepisy jak ciasto z jabłkami, pyszne jabłka pod kruszonką czy pieczone jabłka. Jest w czym wybierać :)
Smacznego!