Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Lody z mascarpone

Lody z mascarpone

Lody z mascarpone to pyszna i szybka propozycja na domowe lody. Do tego jest to przepis niezwykle prosty i przyjemny. Lody wychodzą mocno śmietankowe i niezwykle kremowe. 

- tylko 3 składniki
- bez użycia maszynki do lodów
- błyskawiczne i proste wykonanie 

Czas przygotowania: 20 minut
Czas mrożenia lodów: 6 godzin
Liczba porcji: 900 ml lodów

Kaloryczność kcal: 240 w 100 ml lodów
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 250 g serka mascarpone - małe opakowanie
  • 1 szklanki śmietanki 30 % - 250 g
  • 150 g mleka skondensowanego słodzonego - około 10 łyżek

Lody z mascarpone

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Mój zamrażalnik jest ustawiony na temperaturę -15 stopni.

Pojemnik do mrożenia: pojemność minimum 1 litra lub zestaw mini pojemniczków/foremek do mrożenia pojedynczych lodów. 
Serek mascarpone oraz śmietankę kremówkę trzymaj schłodzone w lodówce.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 900 ml lodów z serkiem mascarpone. 

Lody z mascarpone, 1

Lody z mascarpone przepis

W naczyniu umieść całe, małe opakowanie jak najświeższego serka mascarpone. Dodaj również 10 łyżek mleka skondensowanego słodzonego, czyli 150 g mleka. Mowa tu o gęstym mleku skondensowanym, słodzonym, które sprzedawane jest w puszkach. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Używam do tergo miksera na niskich obrotach. 

Lody z mascarpone, 2

Naczynie ze schłodzoną śmietanką 30 % (1 szklanka śmietanki, czyli około 250 ml) polecam dodatkowo umieścić wcześniej na 20 minut w zamrażalniku. Im lepiej schłodzona śmietanka, tym szybciej i łatwiej się ubija. Możesz też w zamrażalniku umieścić mieszadła miksera. Dobrze schłodzoną śmietankę wyjmij z zamrażalnika i zacznij ubijać mikserem na najwyższych obrotach. Sugeruję wysokie naczynie, ponieważ z początku śmietanka jest rzadka i może chlapać po kuchni.

Śmietanka zacznie po powoli gęstnieć. Cierpliwie ubijaj ją dalej, cały czas obserwując śmietankę. Gdy tylko zgęstnie na tyle, że zacznie stawiać lekki opór i wyraźnie zesztywnieje, to wyłącz mikser. Miksowanie może trwać minutę albo i krócej. Uważaj, by nie ubijać śmietanki za długo, ponieważ może się zacząć warzyć i rozwarstwiać na maślankę i masło. Śmietanka może być gotowa nawet po 40 sekundach ubijania (sporo zależy od jej stopnia schłodzenia i mocy miksera).
Lody z mascarpone, 3

Do naczynia z połączonym w jednolity krem serkiem i mlekiem skondensowanym przełóż całą ubitą na sztywno śmietankę. Masę wymieszaj delikatnie przy pomocy szpatułki lub zwykłej łyżki. Postaraj się połączyć wszystko w miarę jednolitą masę. Nie mieszaj kremu pod lody zbyt długo, by lody z mascarpone zachowały puszystość. 
Lody z mascarpone, 4

Masę przełóż do naczynia, w którym będziesz mrozić lody. Wiem, że Czytelnicy mają czasem problem z wyborem pudełka. Tutaj wystarczy nawet zwykła keksówka. Ja używam często szklanego, podłużnego naczynia, które dedykowane było wypiekom z piekarnika lub też szklanego naczynia do przechowywania żywności. Dobrym pomysłem będzie użycie pudełka po zjedzonych już lodach sklepowych.

Lody z mascarpone można też mrozić w mini foremkach do pojedynczych lodów. 
Lody z mascarpone, 5

Lody mascarpone odłóż do zamrażalnika ustawionego na -15 stopi. Po sześciu godzinach mrożenia lody są idealne do nakładania (albo trochę szybciej jeśli pojemnik był niższy, a szerszy). Jeśli lody będą mrożone dłużej, to być może po wyjęciu z zamrażalnika będą potrzebowały dodatkowych kilkunastu lub więcej minut, by zmięknąć. Wyjmowane po ośmiu, czy nawet dziewięciu godzinach mrożenia, są jeszcze bardzo plastyczne, jednak już po nocy w zamrażalniku mogą mocno stwardnieć.

Jeśli lody przełożysz do osobnych, małych pojemników, to oczywiście będą gotowe znacznie szybciej. Prawdopodobnie już po dwóch lub trzech godzinach mrożenia będą idealne do zjedzenia. W wersji lodów na patyku sprawdzają się rewelacyjnie. Są kremowe i pyszne. 

Lody z mascarpone, 6

Lody z mascarpone, 7

Tak więc domowe lody z serkiem mascarpone polecam podawać po sześciu, do maksymalnie dziewięciu godzin od umieszczenia ich w zamrażalniku. Ich struktura jest idealna do nakładania i nie trzeba wówczas mieszać masy w trakcie mrożenia. Jeśli lody mają być zjedzone następnego dnia, to polecam przykryć naczynie, by nie wysuszać lodów. Lody mrożone dłużej mogą się zrobić twarde i trudniejsze do nakładania. Trzeba je wtedy wyjąc i zostawić na blacie na 30 minut, by zmiękły. Takich lodów nie odkładaj już do ponownego mrożenia. 
Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (830 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Lody z mascarpone

Domowe lody szykuję zazwyczaj wtedy, gdy temperatury na zewnątrz przekraczają magiczne 20 stopni. Pierwsze upały sprawiają, że z większą chęcią sięgamy po chłodne napoje oraz lody domowe. Z lodów sorbetowych polecam oczywiście najpopularniejszy sorbet truskawkowy. Tym razem przygotowałam przepis na szybkie lody z mascarpone. Aby zrobić lody mascarpone wystarczy mieć w domu trzy składniki oraz mikser. Nie potrzebujesz nawet specjalnych maszynek, czy pojemników. Pyszne, domowe lody mascarpone wystarczy bowiem zamrażać w pojemnikach po zużytych już lodach lub też w szklanych pojemnikach do przechowywania żywności. Bardzo fajnym sposobem jest też używanie małych pojemniczków do wielokrotnego użytku. Masę lodową umieszczasz porcjami, a następnie mrozisz znacznie której niż takie w dużym pojemniku. Zazwyczaj już po dwóch lub trzech godzinach lody mascarpone na patyku są gotowe do jedzenia. Takie lody z mascarpone na patyku nie wymagają też mieszania w trakcie mrożenia. Mogą być też mrożone dłużej, ponieważ nie przeszkadza nam więc za to, że są twardsze. Bardzo smaczne i super proste są też lody bezowe. A tutaj jeszcze kultowa Wuzetka - ciasto idealne!

Lody mascarpone

Aby przygotować lody mascarpone przepis nie musisz używać jajek. Nie trzeba też dodawać zwykłego mleka. Domowe lody z mascarpone można zrobić tylko z trzech składników. Jest to oczywiście serek mascarpone, który musi być bardzo świeży. Do tego konieczna jest śmietanka kremówka 30 %. Można użyć śmietanki 36 %, ale lody wyjdą wówczas zdecydowanie za tłuste. Aby lody z serkiem mascarpone były słodkie, ale nie trzeba było dodawać kilku składników, sięgam po mleko skondensowane słodzone. Lody z mascarpone będą wówczas naprawdę mocno śmietankowe. Przepis na lody z mascarpone sprawdzi się każdemu miłośnikowi prostych lodów. To przepis na domowe lody z trzech składników, zatem jest to niezwykle prosty przepis na domowe lody z mlekiem skondensowanym słodzonym oraz z serkiem mascarpone. Jeśli zatem lubicie takie proste i szybkie przepisy, to przepis na lody z mascarpone będzie idealny dla Was.