Lody z mascarpone

Lody z mascarpone

Lody z mascarpone to pyszna i szybka propozycja na domowe lody. Do tego jest to przepis niezwykle prosty i przyjemny. Lody wychodzą mocno śmietankowe i niezwykle kremowe. 

- tylko 3 składniki
- bez użycia maszynki do lodów
- błyskawiczne i proste wykonanie 

Czas przygotowania: 20 minut
Czas mrożenia lodów: 6 godzin
Liczba porcji: 900 ml lodów

Kaloryczność kcal: 240 w 100 ml lodów
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki:
  • 250 g serka mascarpone - małe opakowanie
  • 1 szklanki śmietanki 30 % - 250 g
  • 150 g mleka skondensowanego słodzonego - około 10 łyżek

Lody z mascarpone

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Mój zamrażalnik jest ustawiony na temperaturę -15 stopni.

Pojemnik do mrożenia: pojemność minimum 1 litra lub zestaw mini pojemniczków/foremek do mrożenia pojedynczych lodów. 
Serek mascarpone oraz śmietankę kremówkę trzymaj schłodzone w lodówce.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 900 ml lodów z serkiem mascarpone. 

Lody z mascarpone, 1

Lody z mascarpone przepis

W naczyniu umieść całe, małe opakowanie jak najświeższego serka mascarpone. Dodaj również 10 łyżek mleka skondensowanego słodzonego, czyli 150 g mleka. Mowa tu o gęstym mleku skondensowanym, słodzonym, które sprzedawane jest w puszkach. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Używam do tergo miksera na niskich obrotach. 

Lody z mascarpone, 2

Naczynie ze schłodzoną śmietanką 30 % (1 szklanka śmietanki, czyli około 250 ml) polecam dodatkowo umieścić wcześniej na 20 minut w zamrażalniku. Im lepiej schłodzona śmietanka, tym szybciej i łatwiej się ubija. Możesz też w zamrażalniku umieścić mieszadła miksera. Dobrze schłodzoną śmietankę wyjmij z zamrażalnika i zacznij ubijać mikserem na najwyższych obrotach. Sugeruję wysokie naczynie, ponieważ z początku śmietanka jest rzadka i może chlapać po kuchni.

Śmietanka zacznie po powoli gęstnieć. Cierpliwie ubijaj ją dalej, cały czas obserwując śmietankę. Gdy tylko zgęstnie na tyle, że zacznie stawiać lekki opór i wyraźnie zesztywnieje, to wyłącz mikser. Miksowanie może trwać minutę albo i krócej. Uważaj, by nie ubijać śmietanki za długo, ponieważ może się zacząć warzyć i rozwarstwiać na maślankę i masło. Śmietanka może być gotowa nawet po 40 sekundach ubijania (sporo zależy od jej stopnia schłodzenia i mocy miksera).
Lody z mascarpone, 3

Do naczynia z połączonym w jednolity krem serkiem i mlekiem skondensowanym przełóż całą ubitą na sztywno śmietankę. Masę wymieszaj delikatnie przy pomocy szpatułki lub zwykłej łyżki. Postaraj się połączyć wszystko w miarę jednolitą masę. Nie mieszaj kremu pod lody zbyt długo, by lody z mascarpone zachowały puszystość. 
Lody z mascarpone, 4

Masę przełóż do naczynia, w którym będziesz mrozić lody. Wiem, że Czytelnicy mają czasem problem z wyborem pudełka. Tutaj wystarczy nawet zwykła keksówka. Ja używam często szklanego, podłużnego naczynia, które dedykowane było wypiekom z piekarnika lub też szklanego naczynia do przechowywania żywności. Dobrym pomysłem będzie użycie pudełka po zjedzonych już lodach sklepowych.

Lody z mascarpone można też mrozić w mini foremkach do pojedynczych lodów. 
Lody z mascarpone, 5

Lody mascarpone odłóż do zamrażalnika ustawionego na -15 stopi. Po sześciu godzinach mrożenia lody są idealne do nakładania (albo trochę szybciej jeśli pojemnik był niższy, a szerszy). Jeśli lody będą mrożone dłużej, to być może po wyjęciu z zamrażalnika będą potrzebowały dodatkowych kilkunastu lub więcej minut, by zmięknąć. Wyjmowane po ośmiu, czy nawet dziewięciu godzinach mrożenia, są jeszcze bardzo plastyczne, jednak już po nocy w zamrażalniku mogą mocno stwardnieć.

Jeśli lody przełożysz do osobnych, małych pojemników, to oczywiście będą gotowe znacznie szybciej. Prawdopodobnie już po dwóch lub trzech godzinach mrożenia będą idealne do zjedzenia. W wersji lodów na patyku sprawdzają się rewelacyjnie. Są kremowe i pyszne. 

Lody z mascarpone, 6

Lody z mascarpone, 7

Tak więc domowe lody z serkiem mascarpone polecam podawać po sześciu, do maksymalnie dziewięciu godzin od umieszczenia ich w zamrażalniku. Ich struktura jest idealna do nakładania i nie trzeba wówczas mieszać masy w trakcie mrożenia. Jeśli lody mają być zjedzone następnego dnia, to polecam przykryć naczynie, by nie wysuszać lodów. Lody mrożone dłużej mogą się zrobić twarde i trudniejsze do nakładania. Trzeba je wtedy wyjąc i zostawić na blacie na 30 minut, by zmiękły. Takich lodów nie odkładaj już do ponownego mrożenia. 
Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (236 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Lody z mascarpone

Domowe lody szykuję zazwyczaj wtedy, gdy temperatury na zewnątrz przekraczają magiczne 20 stopni. Pierwsze upały sprawiają, że z większą chęcią sięgamy po chłodne napoje oraz lody domowe. Z lodów sorbetowych polecam oczywiście najpopularniejszy sorbet truskawkowy. Tym razem przygotowałam przepis na szybkie lody z mascarpone. Aby zrobić lody mascarpone wystarczy mieć w domu trzy składniki oraz mikser. Nie potrzebujesz nawet specjalnych maszynek, czy pojemników. Pyszne, domowe lody mascarpone wystarczy bowiem zamrażać w pojemnikach po zużytych już lodach lub też w szklanych pojemnikach do przechowywania żywności. Bardzo fajnym sposobem jest też używanie małych pojemniczków do wielokrotnego użytku. Masę lodową umieszczasz porcjami, a następnie mrozisz znacznie której niż takie w dużym pojemniku. Zazwyczaj już po dwóch lub trzech godzinach lody mascarpone na patyku są gotowe do jedzenia. Takie lody z mascarpone na patyku nie wymagają też mieszania w trakcie mrożenia. Mogą być też mrożone dłużej, ponieważ nie przeszkadza nam więc za to, że są twardsze. 

Lody mascarpone

Aby przygotować lody mascarpone przepis nie musisz używać jajek. Nie trzeba też dodawać zwykłego mleka. Domowe lody z mascarpone można zrobić tylko z trzech składników. Jest to oczywiście serek mascarpone, który musi być bardzo świeży. Do tego konieczna jest śmietanka kremówka 30 %. Można użyć śmietanki 36 %, ale lody wyjdą wówczas zdecydowanie za tłuste. Aby lody z serkiem mascarpone były słodkie, ale nie trzeba było dodawać kilku składników, sięgam po mleko skondensowane słodzone. Lody z mascarpone będą wówczas naprawdę mocno śmietankowe. Przepis na lody z mascarpone sprawdzi się każdemu miłośnikowi prostych lodów. To przepis na domowe lody z trzech składników, zatem jest to niezwykle prosty przepis na domowe lody z mlekiem skondensowanym słodzonym oraz z serkiem mascarpone. Jeśli zatem lubicie takie proste i szybkie przepisy, to przepis na lody z mascarpone będzie idealny dla Was.