Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Kompot z truskawek na zimę

Kompot z truskawek na zimę

To najlepszy i najszybszy sposób na domowy kompot z truskawek na zimę. Przepis znam jeszcze z dzieciństwa. Nie zapisałam go nigdzie, bo jest tak prosty! W kilka minut wyczarujesz nieziemsko smaczny kompot.

- domowy kompot z 3 składników
- najprostszy przepis na kompot na zimę
- zawsze się udaje i nie wymaga dużo pracy

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pasteryzacji: 15 minut
Liczba porcji: 4 słoiki - 800 ml każdy

Kaloryczność kcal: 273 w 1 słoiku
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 1 kg truskawek
  • 200 g cukru - 16 łyżek
  • 2 litry wrzątku
  • dodatkowo: kilka malin lub poziomek dla chętnych

Kompot z truskawek do słoików

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Użyte słoiki: 4 sztuki o pojemności 800 ml każdy

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ możesz dodać odrobinę więcej lub miej cukru niż ja. 

Kompot z truskawek na zimę szykuję każdego roku. Obok dżemu truskawkowego to obowiązkowa pozycja na przetwory z truskawek. To owoce które uwielbiamy w domu wszyscy. Ile bym nie zrobiła kompotów, tyle zużyjemy przez zimę :) Cudowne jest to, że kompot z truskawek do słoików jest tak esencjonalny, że zawsze rozcieńczamy go jeszcze pół na pół z wodą i dodajemy jeszcze świeżo wyciskany sok z cytryny. Wspaniały kompocik do obiadu!

Kompot z truskawek na zimę, 1

Kompot z truskawek na zimę, 2

Kompot z truskawek na zimę przepis

Kompot truskawkowy do słoików szykuję zazwyczaj z czterech kilogramów truskawek. To dwie łubianki pod dwa kilogramy każda. Do przepisu jednak podam ilość minimalną na kompot, czyli kompocik z kilograma truskawek. To i tak wychodzą aż cztery duże słoiki o pojemności 800 ml każdy. Kompot z truskawek na zimę najlepiej jest szykować w szczycie sezonu na truskawki. Trzeba utrafić taki moment, kiedy są one najsłodsze i najtańsze. Zauważyłam, że sama kupuję je zawsze, gdy w moim ogrodzie kwitnie parzydło leśne :)

Kompot z truskawek na zimę, 3

Zważ kilogram świeżych i dojrzałych truskawek. Umyj je pod zimną, bieżącą wodą i zdejmij szypułki. Przygotuj też cztery czyste słoiki o pojemności 800 ml każdy. Słoiki powinny być idealnie czyste, a najlepiej odparzone wrzątkiem. Tak samo zakrętki. Używaj tylko nieuszkodzonych słoików i zakrętek. 

Do każdego słoika umieść po około 250 gramów truskawek. Możesz sobie podzielić kilogram truskawek na cztery równe porcje :) Na truskawki wsypuj cukier. Używam najzwyklejszego białego cukru. Do każdego słoika wsypuję po cztery nie czubate łyżki cukru.
Kompot z truskawek na zimę, 4

I teraz coś dla chętnych. Do każdego słoika możesz też dodać po trzy maliny lub poziomki. Dodatek tych owoców sprawi, że kompot będzie miał jeszcze bardziej intensywny smak truskawek. Maliny lub poziomki podbiją smak truskawek. Jak widać na zdjęciu poniżej, tym razem dałam do słoiczków maliny.
Kompot z truskawek na zimę, 5

Do każdego słoika wlej po 500 ml wrzątku. Są to dwie szklanki dopiero co przegotowanej wody. U mnie zawsze jest to idealna ilość wrzątku na podaną porcję owoców oraz pojemność słoików. Słoiki zakręć i przez ściereczkę bawełnianą (uwaga parzy) i kilkukrotnie zakołysz słoikiem, by cukier rozpuścił się w wodzie. Tak.. woda dotyka wówczas zakrętki, ale nic się nie martw. Tak robiła zawsze moja Babcia i kompot był wyśmienity.

Jest jeszcze jeden sposób na dokończenie kompotu z truskawek na zimę. Po umieszczeniu truskawek w słoikach możesz wlać do nich gotowy syrop z cukru i wody. Wówczas do garnka wlej dwa litry wody. Wsyp 200 gramów cukru. Ustaw małą moc palnika i mieszaj przez chwilę wodę z cukrem. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w gorącej wodzie. Zwiększ moc palnika i doprowadź lekki syrop cukrowy do wrzenia. Wrzący syrop ostrożnie przelewaj do słoików. Zostaw 1 cm wolnej przestrzeni przy rantach. Truskawki powinny być całkowicie zalane syropem. Słoiki od razu zakręcaj. 
Kompot z truskawek na zimę, 6

Słoiki z kompotem z truskawek należy poddać pasteryzacji. 
Pasteryzacja na dwa sposoby. Wybierz ten, który bardziej Ci odpowiada:

1. Pasteryzacja słoików w piekarniku
Dobrze zakręcone słoiki umieść w piekarniku nagrzanym do 120 stopni. Nie ustawiaj wyższej temperatury, by nie uszkodzić gumek w zakrętkach. Słoiki pasteryzuj do 20 minut. Zakrętka po naciśnięciu palcem powinna być wklęśnięta - nie powinna się odkształcać.

2. Pasteryzacja słoików w garnku z gotującą się wodą
Na dnie szerokiego garnka umieść ściereczkę bawełnianą lub nową pieluchę tetrową. Słoiki ułóż jeden obok drugiego, ale tak, by nie stykały się ze sobą. Wlej wodę do maksymalnie 3/5 wysokości słoików. Ustaw średnią moc palnika i doprowadź wodę do wrzenia. Zmniejsz moc do małej i pasteryzuj tak słoiki przez około 20 minut. 

Kompot z truskawek na zimę, 7

Kompot z truskawek na zimę, 8

Jeśli nawet po pasteryzacji Twoje zakrętki nie zassały się, to słoiki odwróć do góry dnem i odstaw je na bok na 10 minut. Powinny się ostatecznie zassać :) Kompot z truskawek na zimę może leżeć w chłodnym i zaciemnionym miejscu śmiało cały rok a nawet dłużej. 

Jak postępować z domowym kompotem z truskawek do słoików po ich otwarciu?
Kompot jest mocny i słodki. Zalecam rozcieńczać go z wodą w stosunki jeden do jednego. Do słoików nie daję soku z cytryny, dlatego też zawsze polecam do otwartego i rozcieńczonego kompotu dodać też sok ze świeżo wyciśniętej cytryny lub limonki. Taki kompot smakuje o niebo lepiej.  

Smacznego.
Średnia 4.9 / 5 (750 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Kompot z truskawek na zimę

Domowe kompoty szykuję latem ze świeżych owoców i podaję ciepłe do obiadu lub schłodzone, gdy jest bardzo gorąco. W szczycie sezonu na owoce, gdy są najlepsze i najtańsze kupuję na przykład truskawki w dużych ilościach, by przygotować z nich kompot z truskawek do słoików. Posiadam niezwodzony przepis na ten nieziemsko pyszny kompot z truskawek na zimę do słoików. Nigdy go nigdzie nie zapisywałam, ponieważ jest tak prosty, że nie czułam takiej potrzeby. Domowy kompot z truskawek na zimę szykuję każdego roku, więc robię go już praktycznie na pamięć. Tak więc jak zrobić kompot z truskawek w słoikach? To proste! Potrzebujesz mieć tylko truskawki, cukier i słoiki. Z truskawek koniecznie upiecz też biszkopt z truskawkami. W podobnym okresie co kompot z truskawek na zimę polecam też zrobić ogórki kiszone na zimę z maleńkich ogórków gruntowych. 

Kompot z truskawek do słoików

Kompot z truskawek na zimę do słoików szykuję zazwyczaj z dwóch łubianek Zużywam zatem cztery kilogramy truskawek. Tyle wystarcza mi na całą zimę. A do tego jeszcze szykuję inne kompoty. Ponieważ mam w ogrodzie winogrona, to robię też kompot z winogron. Oprócz tego oczywiście również cała masa innych przetworów czeka na przygotowanie. W każdym miesiącu coś nowego. Z truskawek robię jeszcze dżem truskawkowy. Domowy kompot z truskawek na zimę jest tak dobry, że zazwyczaj znika u mnie jako pierwszy. Czasem do kompotu daję jeszcze inne owoce. To niesamowity trik na to, by jeszcze mocniej podbić smak truskawek. Jak zrobić kompot z truskawek w słoikach, by był mocny i esencjonalny? Polecam do każdego słoika dołożyć jeszcze kilka sztuk malin lub poziomek. Zapraszam też po inne moje przepisy na pyszne domowe przetwory. Super jest też kompot z truskawek do picia od razu po ugotowaniu. A do picia na zimno zawsze lemoniada cytrynowa.