Zupa krem z łososia

Zupa krem z łososia

Łosoś w formie zupy krem? Czemu nie, zapraszam.

- bez bulionu
- bez mąki

Ps. Schłodzona zupa dobrze smakuje również jako pasta do kanapek, czy dip :-)

Czas przygotowywania: około 50 minut
Ilość porcji: 6

Składniki:
• 400 g filetu z łososia
• kawałek pora - około 5 cm
• 3 ząbki czosnku
• średnia marchewka
• 1 szklanka wody
• 3 łyżki masła np. klarowanego
• 125 g serka philadelphia
• przyprawy: łyżeczka, soli i pieprzu (biały, cytrynowy, ziołowy), łyżka ziół prowansalskuch

Obierz i zetrzyj na tarce marchew (grube oczka), pora pokrój na plasterki, ząbki czosnku wyłuskaj i zostaw w całości. Umieść wszystko w średnim garnku, dodaj 2 łyżki masła i podsmażaj 5 minut.

W tym czasie przepłucz pod zimną wodą łososia (bez skóry i ości). Osusz go ręcznikiem, pokrój na mniejsze kawałki i obsyp przyprawami.

Do garnka dodaj łososia i podsmażaj całość około 2 minuty mieszając.
Dodaj wodę. Gotuj zupę pod przykrywką, na małej mocy palnika przez 20 minut. 

Po tym czasie dodaj łyżkę masła oraz serek.
Zupę gotuj jeszcze chwilę. Wyłącz i zmiksuj na gładki krem przy użyciu blendera.

zupa-krem-z-lososia-1

Na zdjęciu zupę ozdobiłam odrobiną łososia, który wyłowiłam z garnka przed wlaniem wody.

Zupa będzie dość gęsta i po schłodzeniu można jej użyć jako pasta do kanapek.
Jeśli wolisz rzadszą konsystencję dodaj o pół szklanki więcej wody.

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Teresa
2017-01-17 14:24
Dodałam trochę więcej wody. Pyszna.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-01-17 15:14
Super!