Zupa z łososia
Łosoś w formie zupy krem? Czemu nie, zapraszam. Bez bulionu, bez mąki. Schłodzona zupa dobrze smakuje również jako pasta do kanapek, czy dip. Zupa z łososia to doskonała zupa kremowa. Sprawdź!
Czas przygotowania: 50 minut
Liczba porcji: 6
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 400 g filetu z łososia
- kawałek pora - około 5 cm
- 3 ząbki czosnku
- średnia marchewka
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki masła np. klarowanego
- 125 g serka philadelphia
- przyprawy: łyżeczka, soli i pieprzu (biały, cytrynowy, ziołowy), łyżka ziół prowansalskich
Zupa z łososia
Obierz i zetrzyj na tarce marchew (grube oczka), pora pokrój na plasterki, ząbki czosnku wyłuskaj i zostaw w całości. Umieść wszystko w średnim garnku, dodaj 2 łyżki masła i podsmażaj 5 minut.
W tym czasie przepłucz pod zimną wodą łososia (bez skóry i ości). Osusz go ręcznikiem, pokrój na mniejsze kawałki i obsyp przyprawami.
Do garnka dodaj łososia i podsmażaj całość około 2 minuty mieszając.
Dodaj wodę. Gotuj zupę pod przykrywką, na małej mocy palnika przez 20 minut.
Po tym czasie dodaj łyżkę masła oraz serek.
Zupę gotuj jeszcze chwilę. Wyłącz i zmiksuj na gładki krem przy użyciu blendera.
Na zdjęciu zupę ozdobiłam odrobiną łososia, który wyłowiłam z garnka przed wlaniem wody.
Zupa będzie dość gęsta i po schłodzeniu można jej użyć jako pasta do kanapek.
Jeśli wolisz rzadszą konsystencję dodaj o pół szklanki więcej wody.
Jeżeli lubisz zupy kremowe sprawdź też mój przepis zupa grzybowa krem. Polecam wypróbuj także przepis zupa z kurczakiem. Pyszna, delikatna zupa bezglutenowa.
Smacznego :-)