Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Zupa z łososia

Zupa z łososia

Łosoś w formie zupy krem? Czemu nie, zapraszam. Bez bulionu, bez mąki. Schłodzona zupa dobrze smakuje również jako pasta do kanapek, czy dip. Zupa z łososia to doskonała zupa kremowa. Sprawdź!

Czas przygotowania: 50 minut
Liczba porcji: 6

Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 400 g filetu z łososia
  • kawałek pora - około 5 cm
  • 3 ząbki czosnku
  • średnia marchewka
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki masła np. klarowanego
  • 125 g serka philadelphia
  • przyprawy: łyżeczka, soli i pieprzu (biały, cytrynowy, ziołowy), łyżka ziół prowansalskich

Zupa z łososia

Obierz i zetrzyj na tarce marchew (grube oczka), pora pokrój na plasterki, ząbki czosnku wyłuskaj i zostaw w całości. Umieść wszystko w średnim garnku, dodaj 2 łyżki masła i podsmażaj 5 minut.

W tym czasie przepłucz pod zimną wodą łososia (bez skóry i ości). Osusz go ręcznikiem, pokrój na mniejsze kawałki i obsyp przyprawami.

Do garnka dodaj łososia i podsmażaj całość około 2 minuty mieszając.
Dodaj wodę. Gotuj zupę pod przykrywką, na małej mocy palnika przez 20 minut. 

Po tym czasie dodaj łyżkę masła oraz serek.
Zupę gotuj jeszcze chwilę. Wyłącz i zmiksuj na gładki krem przy użyciu blendera.

Zupa z łososia, 1

Na zdjęciu zupę ozdobiłam odrobiną łososia, który wyłowiłam z garnka przed wlaniem wody.

Zupa będzie dość gęsta i po schłodzeniu można jej użyć jako pasta do kanapek.
Jeśli wolisz rzadszą konsystencję dodaj o pół szklanki więcej wody.

Jeżeli lubisz zupy kremowe sprawdź też mój przepis zupa grzybowa krem. Polecam wypróbuj także przepis zupa z kurczakiem. Pyszna, delikatna zupa bezglutenowa.

Smacznego :-)

Średnia 4.8 / 5 (147 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania