Ciastka serowe z marmoladą

Ciastka serowe z marmoladą

Ciastka serowe z marmoladą. Absolutny numer jeden wśród ciastek maślanych z serem. Są pyszne! 
Zachwycają zarówno smakiem jak i prostotą w wykonaniu.. Do dzieła ;-)

Czas przygotowania: 5 minut
Czas chłodzenia: 1 godzina
Ilość porcji: do 40 ciastek

Składniki:
  • 200 g masła
  • 200 g sera mielonego*
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g cukru**
  • powidła twarde np. wieloowocowe

*Ja użyłam sera z kubełka Piątnicy. Ser powinien być tłusty i niekwaśny.
**Jeśli dodasz więcej powideł, cukier możesz pominąć.

Masło potnij na kawałki do miski. Dodaj mąkę, ser i cukier. Wyrabiaj ręcznie ciasto kilka minut, aby uzyskać jednolitą masę. Uformuj kulę, zawiń w folię i odłóż do lodówki na godzinę.

Wyjmij ciasto z lodówki. Stolnicę podsyp mąką. Wałkuj ciasto na cienki placek. Wysmaruj go powidłami i zwiń ciasno w rulon.

Ciastka potnij nożem na plasterki grubości około 2 cm. Układaj je na papier do pieczenia w 2 cm odstępach.

Blachę umieść na 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


Ciastka serowe z marmoladą, 1

Ciastka serowe z marmoladą, 2

Ciastka urosną.. będą kruche, maślane.. cudownie serowe i słodkie :-)

Polecam też upiec pyszne i proste ciastka z ciasta francuskiego

Smacznego! 

Średnia 4.8 / 5 (72 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷