Ciastka serowe z marmoladą
Ciastka serowe z marmoladą. Absolutny numer jeden wśród ciastek maślanych z serem. Są pyszne!
Zachwycają zarówno smakiem jak i prostotą w wykonaniu.. Do dzieła ;-)
Czas przygotowania: 5 minut
Czas chłodzenia: 1 godzina
Liczba porcji: do 40 ciastek
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 200 g masła
- 200 g sera mielonego*
- 200 g mąki pszennej
- 50 g cukru**
- powidła twarde np. wieloowocowe
*Ja użyłam sera z kubełka Piątnicy. Ser powinien być tłusty i niekwaśny.
**Jeśli dodasz więcej powideł, cukier możesz pominąć.
Masło potnij na kawałki do miski. Dodaj mąkę, ser i cukier. Wyrabiaj ręcznie ciasto kilka minut, aby uzyskać jednolitą masę. Uformuj kulę, zawiń w folię i odłóż do lodówki na godzinę.
Wyjmij ciasto z lodówki. Stolnicę podsyp mąką. Wałkuj ciasto na cienki placek. Wysmaruj go powidłami i zwiń ciasno w rulon.
Ciastka potnij nożem na plasterki grubości około 2 cm. Układaj je na papier do pieczenia w 2 cm odstępach.
Blachę umieść na 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ciastka urosną.. będą kruche, maślane.. cudownie serowe i słodkie :-)
Polecam też upiec pyszne i proste ciastka z ciasta francuskiego.
Smacznego!