Makaron ryżowy z krewetkami

Makaron ryżowy z krewetkami

Przepis na pyszny makaron ryżowy podany ze smażony z krewetkami i sosem sojowym.
Proste i szybkie danie dla całej rodziny.

Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 20 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:
  • makaron ryżowy wstążki - opak. 200 g
  • 300-500 g krewetek
  • 4-6 ząbków czosnku
  • 3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 2 łyżki sezamu - u mnie jasny
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • garść świeżej kolendry
  • przyprawy: po łyżeczce imbiru, pieprzu cytrynowego i chilli

Ugotuj makaron ryżowy TaoTao
Producent zaleca zalanie makaronu wrzątkiem, jednak ja mam swój niezawodny sposób, który gorąco polecam. Zagotuj w garnku wodę. Cały czas gotujący się wrzątek osól i dodaj makaron. Gotuj kluski bez przykrywki od 5 do maksymalnie 6 minut. Wyłącz i od razu przelej całość na durszlak. Zalej zimną wodą z kranu. Odcedzony makaron przełóż do dużego woka lub szerokiej patelni. 

Krewetki w sosie czosnkowym
Krewetki przygotuj w trakcie gotowania makaronu. Niezależnie od wielkości oraz tego czy były wcześniej gotowane i mrożone, czy też zostały zakupione świeże, należy je oczyścić. Mrożone krewetki przez oczyszczaniem wystarczy (trzymając je na sitku) zalewać ciepłą wodą, do momentu usunięcia całej glazury. Usuń pancerz, głowę oraz ogon. Każdą krewetkę przetnij wzdłuż i usuń odchody. Tak przygotowane krewetki umieść w misce. Dodaj sezam, imbir, chilli, (użyłam świeżych papryczek) oraz pieprz. Zamieszaj. 

Nagrzej patelnię. Dodaj masło oraz czosnek pokrojony w plasterki. Po minucie dodaj krewetki z przyprawami. Całość smaż nie dłużej niż 5 minut. Zawartość patelni przenieś do woka z makaronem. Wlej sos sojowy i zamieszaj. Osoby na diecie bezglutenowej używają sosu sojowego bez glutenu.

Podawaj ze świeżymi ziołami: kolendra lub pietruszka będą idealne.

makaron-ryzowy-z-krewetkami-1

makaron-ryzowy-z-krewetkami-2

Uwagi i porady
- Makaron ryżowy TaoTao jest produktem bezglutenowym. Składa się wyłącznie z mąki ryżowej i wody. Jest bezpieczny dla osób na diecie bezglutenowej oraz z nietolerancją pszenicy.
- Makarony ryżowe mają delikatny, uniwersalny smak. Idealnie pasują więc do dań kuchni orientalnej, gdzie najczęściej używa się owoców morza. 
- To danie można wielokrotnie podsmażać i podgrzewać. Za każdym razem smakuje tylko lepiej. Smak dania możesz dowolnie modyfikować poprzez dodanie swojego ulubionego sosu. Gorąco polecam do tego dania sos cytrynowy z chilli

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (8 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Życie ze smakiem
2017-07-25 13:01
Makaron ryżowy jest super :) uwielbiam go :) Ja przygotowałam kiedyś stir fry z mięsnymi klopsikami :) Spróbuj !