Krewetki z makaronem ryżowym
Zapraszam po przepis na krewetkami z makaronem ryżowym i sosem sojowym. To proste i szybkie danie dla całej rodziny, które możesz szykować również na specjalne okazje.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 20 minut
Liczba porcji: 4
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- makaron ryżowy wstążki - opak. 200 g
- 300-500 g krewetek
- 4-6 ząbków czosnku
- 3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
- 2 łyżki sezamu - u mnie jasny
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- garść świeżej kolendry
- przyprawy: po łyżeczce imbiru, pieprzu cytrynowego i chilli
Krewetki z makaronem ryżowym
Ugotuj makaron ryżowy. Zazwyczaj producent zaleca zalanie makaronu wrzątkiem, jednak ja mam swój niezawodny sposób, który gorąco polecam. Zagotuj w garnku wodę. Cały czas gotujący się wrzątek osól i dodaj makaron. Gotuj kluski bez przykrywki od 5 do maksymalnie 6 minut (już po 2-3 minutach sprawdzaj, czy makaron jest już gotowy). Wyłącz i od razu przelej całość na durszlak. Odcedzony makaron przełóż do dużego woka lub szerokiej patelni.
Krewetki przygotuj w trakcie gotowania makaronu. Niezależnie od wielkości oraz tego czy były wcześniej gotowane i mrożone, czy też zostały zakupione świeże, należy je oczyścić. Mrożone krewetki przez oczyszczaniem wystarczy (trzymając je na sitku) zalewać ciepłą wodą, do momentu usunięcia całej glazury. Usuń pancerz, głowę oraz ogon. Każdą krewetkę przetnij wzdłuż i usuń odchody. Tak przygotowane krewetki umieść w misce. Dodaj sezam, imbir, chilli, (użyłam świeżych papryczek) oraz pieprz. Zamieszaj.
Nagrzej patelnię. Dodaj masło oraz czosnek pokrojony w plasterki. Po minucie dodaj krewetki z przyprawami. Całość smaż nie dłużej niż 5 minut. Zawartość patelni przenieś do woka z makaronem. Wlej sos sojowy i zamieszaj. Osoby na diecie bezglutenowej używają sosu sojowego bez glutenu.
Podawaj ze świeżymi ziołami: kolendra lub pietruszka będą idealne.
Makarony ryżowe mają delikatny, uniwersalny smak. Idealnie pasują więc do dań kuchni orientalnej, gdzie najczęściej używa się owoców morza. To danie można wielokrotnie podsmażać i podgrzewać. Za każdym razem smakuje tylko lepiej. Smak dania możesz dowolnie modyfikować poprzez dodanie swojego ulubionego sosu. Gorąco polecam do tego dania sos cytrynowy z chilli.
Smacznego!