Kisiel truskawkowy
Mój ulubiony, najlepszy przepis na kisiel truskawkowy domowej roboty. Uwielbiam jego smak i kolor. Taki kisiel z truskawek mrożonych szykuję swoim dzieciom w 10 minut zarówno w wakacje, jak i w środku zimy.
Truskawki świeże polecam tylko latem, gdy są najlepsze. Poza sezonem lepiej sięgnąć po truskawki mrożone, które zbierane są zawsze w szczycie sezonu. Taki kisiel słodzę naprawdę niewielką ilością cukru, miodu, syropu lub wybranego słodu.
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 8 minut
Liczba porcji: 800 g kisielu
Kaloryczność kcal: 48 w 100 gramach
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- 300 g truskawek świeżych lub mrożonych
- 1,5 szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- sok z polówki cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Truskawki mrożone możesz lekko rozmrozić lub umieścić w rondelku jeszcze zamrożone (jeśli nie maja glazury). Truskawki świeże wystarczy dobrze umyć i zdjąć im szypułki. Do garnka z truskawkami wlej jedną szklankę wody. Wsyp 2 łyżki cukru i dodaj sok z cytryny. Rondelek/garnuszek podgrzewaj na małej mocy palnika, aż owoce puszczą sok i zmiękną. U mnie trwa to około 6 minut. Jeśli gotujesz jeszcze zamrożone truskawki będzie to trwało kilka minut dłużej.
Przygotuj sobie pół szklanki wody. Wsyp do niej 2 łyżki mąki/skrobi ziemniaczanej i dobrze wszystko zamieszaj. Mętną od mąki wodę wlej od razu do garnuszka z delikatnie gotującym się syropem owocowym. Wlewając wodę jednocześnie mieszaj kisiel. W kilka sekund kisiel zgęstnienie. Należy już tylko poczekać, aż ponownie się zagotuje i kisiel będzie gotowy.
Taki kisiel można podawać zarówno gorący jak i schłodzony. Swój domowy kisiel truskawkowy udekorowałam dodatkowo świeżymi truskawkami.
Jeśli lubisz domowe kisiele, to z pewnością posmakuje Ci też mój przepis na kisiel cytrynowy!
Smacznego!