Domowy kisiel truskawkowy

Domowy kisiel truskawkowy

Mój ulubiony, najlepszy przepis na kisiel truskawkowy domowej roboty. Uwielbiam jego smak i kolor. Taki kisiel z truskawek mrożonych szykuję swoim dzieciom w 10 minut zarówno w wakacje, jak i w środku zimy.

Truskawki świeże polecam tylko latem, gdy są najlepsze. Poza sezonem lepiej sięgnąć po truskawki mrożone, które zbierane są zawsze w szczycie sezonu. Taki kisiel słodzę naprawdę niewielką ilością cukru, miodu, syropu lub wybranego słodu.

Reklama

Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 8 minut
Ilość porcji: 800 g kisielu

Kalorie: 48 w 100 gramach
Dieta: wegetariańska, bezglutenowa

Składniki:
  • 300 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • sok z polówki cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Truskawki mrożone możesz lekko rozmrozić lub umieścić w rondelku jeszcze zamrożone (jeśli nie maja glazury). Truskawki świeże wystarczy dobrze umyć i zdjąć im szypułki. Do garnka z truskawkami wlej jedną szklankę wody. Wsyp 2 łyżki cukru i dodaj sok z cytryny. Rondelek/garnuszek podgrzewaj na małej mocy palnika, aż owoce puszczą sok i zmiękną. U mnie trwa to około 6 minut. Jeśli gotujesz jeszcze zamrożone truskawki będzie to trwało kilka minut dłużej. 

Domowy kisiel truskawkowy, 1

 

Domowy kisiel truskawkowy, 2

Przygotuj sobie pół szklanki wody. Wsyp do niej 2 łyżki mąki/skrobi ziemniaczanej i dobrze wszystko zamieszaj. Mętną od mąki wodę wlej od razu do garnuszka z delikatnie gotującym się syropem owocowym. Wlewając wodę jednocześnie mieszaj kisiel. W kilka sekund kisiel zgęstnienie. Należy już tylko poczekać, aż ponownie się zagotuje i kisiel będzie gotowy.
 
Domowy kisiel truskawkowy, 3

Taki kisiel można podawać zarówno gorący jak i schłodzony. Swój domowy kisiel truskawkowy udekorowałam dodatkowo świeżymi truskawkami.
Domowy kisiel truskawkowy, 4

Domowy kisiel truskawkowy, 5

Jeśli lubisz domowe kisiele, to z pewnością posmakuje Ci też mój przepis na kisiel cytrynowy!
Domowy kisiel truskawkowy, 6

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (31 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2018-03-07 13:18
Najlepszy kisielek jaki robiłam do tej pory. Następny❤️❤️ będzie ten cytrynowy. A ma Pani może przepis na kisiel z soku jabłkowego?
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-07 16:51
Dziękuję Agnieszko. Jeszcze nie mam przepisu na kisiel jabłkowy, ale zachęciłaś mnie tym zapytaniem i z pewnością niedługo taki dodam. 🙂
2018-03-10 12:11
Domowy kisiel? Jeszcze nigdy nie robiłam. Ostatnio jadłam bezglutenowy oetkera. Smakował mi, ale z Twojego przepisu też zrobię. Dziękuję i pozdrawiam.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-10 12:55
Domowy kisiel zrobisz bardzo szybko. Ja zawsze dolewam sobie wienie soku z cytryny, by był kwaśniejszy. To świetny deser.

Kisiel truskawkowy domowej roboty

Uwielbiam robić kisiel z truskawek mrożonych. Smakują tak samo jak świeże. I tak trzeba je ugotować, więc nie ma znaczenia czy były wcześniej mrożone, czy też nie. Bardzo często te mrożone truskawki są bardziej aromatyczne od świeżych kupionych poza sezonem. Sama zawsze mrożę truskawki na zimę. Jeśli nie dodasz do kisielu cukru, to kisiel truskawkowy dla niemowlaka masz gotowy. Kisiel truskawkowy to ulubiony domowy kisiel moich dzieci. 

Domowy kisiel truskawkowy

kisiel własnej roboty jest najlepszy na świecie. Kto nie próbował, to musi koniecznie zrobić własny kisiel. To dziecinnie proste! Kisiel ze skrobi ziemniaczanej szykuje się w kilka minut. Potrzebujesz tylko wodę i owoce lub sam sok. Do gotującej się wody wystarczy wlać mieszankę wody i mąki ziemniaczanej. Pozostaje już tylko mieszać kisiel do ponownego zagotowania się płynu i zgęstnienia kisielu. Koniecznie sprawdź też pozostałe przepisy na domowe desery. Koniecznie upiecz sernik z kaszy manny z truskawkami