Kisiel bananowy
Jesienią i zimą polecam szykować bardzo prosty deser na ciepło. Domowy kisiel bananowy z sokiem z cytryny jest nie tylko pyszny, ale i bardzo szybki do zrobienia. Przepis jest też łatwy do zapamiętania.
Polecam Ci też mój kisiel cytrynowy oraz również typowo jesienno zimowy przepis na kisiel gruszkowy.
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 7 minut
Liczba porcji: 500 ml kisielu
W 100 ml kisielu:
Wartość energetyczna
95 kcal
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- 2 średnie, dojrzałe banany
- sok z jednej cytryny - 5 łyżek
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
- szklanka wody
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Domowy kisiel bananowy to szybki deser, który możesz podać zarówno na ciepło, jak i po przestudzeniu. W przepisie podałam dwie łyżki cukru trzcinowego. Możesz też użyć tylko jednej łyżki cukru. Wówczas kisiel będzie dość kwaśny. Cukier możesz też zamienić na miód.
Kisiel bananowy
Z dużej cytryny wyciśnij sok. Sok przecedź przez sitko i przelej do rondelka lub małego garnuszka. Powinno Ci wyjść około pięciu łyżek świeżego soku. Wybierz dwa, średniej wielkości, dojrzałe banany. Banany obierz ze skóry, pokrój w cienkie plasterki i dodaj do soku z cytryny.
Do rondelka wsyp dwie płaskie łyżki cukru oraz wlej pół szklanki wody. Rondelek umieść na palniku. Ustaw średnią moc palnika. Rondelka niczym nie przykrywaj.
W ciągu pięciu minut banany zmiękną. Zmniejsz moc palnika do małej. Przygotuj sobie drugie pół szklanki wody. Wsyp do niej 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej i dobrze wszystko zamieszaj. Mętną od skrobi wodę wlej od razu do garnuszka. Wlewając wodę jednocześnie mieszaj kisiel. W kilka sekund kisiel zgęstnienie. Daj mu chwilkę się pogotować i wyłącz.
Kisiel bananowy smakuje wspaniale na gorąco, ale i na zimno po przestudzeniu. Jeśli chcesz wzbogacić smak kisielu, to możesz zamienić pół szklanki wody, które dodajesz na początku, na świeżo wyciskany sok z pomarańczy lub mandarynek.
Smacznego.