Kisiel bananowy

Kisiel bananowy

Jesienią i zimą polecam szykować bardzo prosty deser na ciepło. Domowy kisiel bananowy z sokiem z cytryny jest nie tylko pyszny, ale i bardzo szybki do zrobienia. Przepis jest też łatwy do zapamiętania.

Polecam Ci też mój kisiel cytrynowy oraz również typowo jesienno zimowy przepis na kisiel gruszkowy

Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 7 minut
Ilość porcji: 500 ml kisielu

Kaloryczność kcal: 95 w 100 ml kisielu
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki:
  • 2 średnie, dojrzałe banany
  • sok z jednej cytryny - 5 łyżek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
  • szklanka wody

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Domowy kisiel bananowy to szybki deser, który możesz podać zarówno na ciepło, jak i po przestudzeniu. W przepisie podałam dwie łyżki cukru trzcinowego. Możesz też użyć tylko jednej łyżki cukru. Wówczas kisiel będzie dość kwaśny. Cukier możesz też zamienić na miód. 

Kisiel bananowy, 1

Kisiel bananowy

Z dużej cytryny wyciśnij sok. Sok przecedź przez sitko i przelej do rondelka lub małego garnuszka. Powinno Ci wyjść około pięciu łyżek świeżego soku. Wybierz dwa, średniej wielkości, dojrzałe banany. Banany obierz ze skóry, pokrój w cienkie plasterki i dodaj do soku z cytryny.

Kisiel bananowy, 2

Do rondelka wsyp dwie płaskie łyżki cukru oraz wlej pół szklanki wody. Rondelek umieść na palniku. Ustaw średnią moc palnika. Rondelka niczym nie przykrywaj. 
Kisiel bananowy, 3

W ciągu pięciu minut banany zmiękną. Zmniejsz moc palnika do małej. Przygotuj sobie drugie pół szklanki wody. Wsyp do niej 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej i dobrze wszystko zamieszaj. Mętną od skrobi wodę wlej od razu do garnuszka. Wlewając wodę jednocześnie mieszaj kisiel. W kilka sekund kisiel zgęstnienie. Daj mu chwilkę się pogotować i wyłącz. 
Kisiel bananowy, 4

Kisiel bananowy smakuje wspaniale na gorąco, ale i na zimno po przestudzeniu. Jeśli chcesz wzbogacić smak kisielu, to możesz zamienić pół szklanki wody, które dodajesz na początku, na świeżo wyciskany sok z pomarańczy lub mandarynek. 
Smacznego.

Średnia 4.7 / 5 (64 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Kisiel bananowy

Domowy kisiel bananowy jest wspaniałym i bardzo szybkim deserem, który polecam szykować głównie na jesieni i zimą. Poza sezonem nie mamy już niestety dostępu do świeżych truskawek, czy malin, więc kisiel bananowy czy kisiel tercynowy będą najlepsze. Kisiel jest świetny na kolację lub na deser. W sumie, to można go też śmiało przygotować dla dzieci na drugie śniadanie. Kisiel z bananów i soku z cytryny jest też bardzo zdrowy. Zapraszam przepis na kisiel

Kisiel z bananów

Smaczny i szybki kisiel z bananów i soku z cytryny można też wzbogacić przez dodanie soku z innych cytrusów. Zamiast soku z cytryny możesz użyć soku z pomarańczy lub mandarynek. Sok z pomarańczy lub mandarynek możesz też użyć zamiast połowy szklanki wody, którą dodajesz na początku. Zapraszam też po inne moje przepisy na domowe desery. W deserku możesz też podać pyszny krem orzechowy. Świetny jest również czekoladowy budyń jaglany. Jeśli lubisz piec i gotować, to zachęcam Cię do sprawdzenia również innych moich przepisów i sposobów na wykorzystanie bananów. Mój przepis na ciasto bananowe podbij już serca wielu Czytelników.