Kisiel cytrynowy
Pyszny domowy kisiel cytrynowy to najlepszy deser jaki można przygotować w kilka minut. Aby zrobić samodzielnie kisiel potrzebujesz tylko kilka składników, które z pewnością masz w swoim domu.
Polecam Ci mój sprawdzony przepis na najlepszy kisiel z soku z cytryny. Uwielbiają go nie tylko dzieci. Sprawdź jakie to proste i rozkoszuj się świeżym, orzeźwiającym smakiem domowego kisielu, który możesz przygotować przez cały rok. A może skusisz się też na coś zupełnie innego, ale również z użyciem skrobi ziemniaczanej.. zerknij na szybki przepis na budyń czekoladowy - świetny!
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 4 minuty
Liczba porcji: 650 ml kisielu
Kaloryczność kcal: 36 w 100 ml kisielu
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- sok z 3 cytryn - pół szklanki - około 120 ml
- 2 szklanki wody - 500 ml
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej - około 30 g
- 3 łyżki cukru - około 30 g
Kisiel cytrynowy
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Domowy kisiel to jeden z szybszych deserów jaki można zrobić w domu. Potrzebujesz tylko skrobię ziemniaczaną, wodę i dowolne owoce. Jeśli owoce są słodkie, to nie musisz ich nawet dosładzać. Myślę, że w każdym domu znajdzie się cytryna lub limonka...by zrobić pyszny kisiel cytrynowy.
Trzy średniej wielkości cytryny bardzo dobrze wyszoruj. Wyciśnij z nich cały sok razem z miąższem. Pestki usuń. Powinno Ci wyjść około 120 ml soku, czyli połowa szklanki.
Do rondelka wlej 1,5 szklanki wody oraz dodaj cukier. Zostanie Ci pół szklanki wody. Dodaj do niej trzy łyżki skrobi ziemniaczanej i wymieszaj. Wodę w rondelku doprowadź do wrzenia i wlej cały sok z cytryny razem z miąższem. Sok jest zimny, więc temperatura lekko spadnie. To jest idealny moment, by wlać mieszankę wody ze skrobią.
Pamiętaj tylko, by przed samym wlaniem zamieszać wodę. Skrobia nie powinna Ci zostać na dnie szklanki. Ustaw średnią moc palnika i ciągle mieszaj kisiel. W kilka chwil zacznie on gęstnieć. Gdy kisiel się zagotuje mieszaj go jeszcze chwilę powoli i wyłącz. Kisiel cytrynowy jest już gotowy.
Kisiel z mojego przepisu wychodzi dość kwaśny, orzeźwiający. Jeśli lubisz słodsze desery to polecam Ci dodać o jedną łyżkę więcej cukru. Z sokiem z cytryny szykuję też świetny kisiel bananowy.
Smacznego.