Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Piernikowe dzwonki

Piernikowe dzwonki

Ciasto na pierniczki idealne do zawieszenia na choince. Drzewko można nimi zdobić już tego samego dnia. Piernikowe dzwonki są nie tylko piękne, ale i pyszne. 

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 12 minut
Liczba porcji: 20 - 50 sztuk

Dieta: wegetariańska

Składniki na pierniki

  • 300 g mąki
  • 2 jajka
  • 100 g miodu
  • 100 g cukru
  • 100 g margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 czubate łyżki cynamonu

Lukier/glazura mandarynkowa na 3 dzwonki:

  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżki soku z mandarynki (sok z dwóch dzwonek mandarynki

Piernikowe dzwonki
Piernikowe dzwonki, 1

Przygotuj dużą miskę oraz wagę kuchenną. Połóż miskę na wadze i dodawaj składniki w dowolnej kolejności. Najlepiej zacznij od tych, których nie trzeba ważyć. Następnie dodawaj kolejne. Taruj wagę po każdym składniku. W ten sposób unikniesz niepotrzebnego brudzenia naczyń oraz znacznie przyspieszysz pracę :-)

Najlepiej ręcznie ugniataj ciasto, aż do uzyskania jednolite masy. Ciasto będzie się lekko kleiło. Przykryj je folią i odstaw do lodówki na godzinę.

Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki i nagrzewaj piekarnik do 170 stopni. W czasie nagrzewania przygotuj blachę. Wyłóż ją papierem do pieczenia.

Urwij kawałek ciasta. Podsyp mąką i rozwałkuj na placek grubości około 5 mm. W tym przepisie podsypywanie mąką jest niezbędne, gdyż ciasto jest dość mokre. Wykrawaj wzory przy pomocy foremek do tworzenia dzwonków.

(Możesz również samodzielnie skomponować dzwonek przez znalezienie w domu odpowiednich foremek, czy nawet kieliszków, szklanek i miseczek. Ważne, by miały różną średnicę. Nie zapomnij również zrobić na środku każdego krążka dziurki).

Resztkę ciasta dodaj do kolejnej porcji z miski i powtarzaj czynność jak wyżej. W ten sposób unikniesz zbyt dużej ilości mąki, dokładanej do wykrawków z ciasta.

Pierniczki piecz 12 minut.

Po wystygnięciu na kratce, te z których zamierzasz złożyć dzwonki warto pokryć mandarynkową glazurą. W miseczce wymieszaj sok z mandarynki z cukrem pudrem. Pierniczki lukruj z obu stron używając np. pędzelka cukierniczego. Odkładaj na kratkę do zastygnięcia glazury.

Aby zrobić dzwonki potrzebujesz sznurka lub wstążki. Przez najmniejsze kółko przewlecz wstążkę. Złącz oba końce wstążki i zacznij nakładać krążki od największego do najmniejszego. Na koniec znów oddziel wstążki i przez każą przełóż listek. Zrób supełek oraz kokardkę.

Piernikowe dzwonki, 2

Dzwonki możesz zrobić z połowy ciasta. Z reszty mogą powstać klasyczne pierniczki, które również możesz dowolnie udekorować, czy przed pieczeniem zrobić w nich dziurkę i wieszać na choince jak dzwonki :-)
Piernikowe dzwonki, 3

Smacznego.
Średnia 4.9 / 5 (72 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania