Piernikowe dzwonki
Ciasto na pierniczki idealne do zawieszenia na choince. Drzewko można nimi zdobić już tego samego dnia. Piernikowe dzwonki są nie tylko piękne, ale i pyszne.
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 12 minut
Liczba porcji: 20 - 50 sztuk
Dieta: wegetariańska
Składniki na pierniki
- 300 g mąki
- 2 jajka
- 100 g miodu
- 100 g cukru
- 100 g margaryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki kakao
- 2 czubate łyżki cynamonu
Lukier/glazura mandarynkowa na 3 dzwonki:
- 3 płaskie łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżki soku z mandarynki (sok z dwóch dzwonek mandarynki
Piernikowe dzwonki
Przygotuj dużą miskę oraz wagę kuchenną. Połóż miskę na wadze i dodawaj składniki w dowolnej kolejności. Najlepiej zacznij od tych, których nie trzeba ważyć. Następnie dodawaj kolejne. Taruj wagę po każdym składniku. W ten sposób unikniesz niepotrzebnego brudzenia naczyń oraz znacznie przyspieszysz pracę :-)
Najlepiej ręcznie ugniataj ciasto, aż do uzyskania jednolite masy. Ciasto będzie się lekko kleiło. Przykryj je folią i odstaw do lodówki na godzinę.
Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki i nagrzewaj piekarnik do 170 stopni. W czasie nagrzewania przygotuj blachę. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
Urwij kawałek ciasta. Podsyp mąką i rozwałkuj na placek grubości około 5 mm. W tym przepisie podsypywanie mąką jest niezbędne, gdyż ciasto jest dość mokre. Wykrawaj wzory przy pomocy foremek do tworzenia dzwonków.
(Możesz również samodzielnie skomponować dzwonek przez znalezienie w domu odpowiednich foremek, czy nawet kieliszków, szklanek i miseczek. Ważne, by miały różną średnicę. Nie zapomnij również zrobić na środku każdego krążka dziurki).
Resztkę ciasta dodaj do kolejnej porcji z miski i powtarzaj czynność jak wyżej. W ten sposób unikniesz zbyt dużej ilości mąki, dokładanej do wykrawków z ciasta.
Pierniczki piecz 12 minut.
Po wystygnięciu na kratce, te z których zamierzasz złożyć dzwonki warto pokryć mandarynkową glazurą. W miseczce wymieszaj sok z mandarynki z cukrem pudrem. Pierniczki lukruj z obu stron używając np. pędzelka cukierniczego. Odkładaj na kratkę do zastygnięcia glazury.
Aby zrobić dzwonki potrzebujesz sznurka lub wstążki. Przez najmniejsze kółko przewlecz wstążkę. Złącz oba końce wstążki i zacznij nakładać krążki od największego do najmniejszego. Na koniec znów oddziel wstążki i przez każą przełóż listek. Zrób supełek oraz kokardkę.
Dzwonki możesz zrobić z połowy ciasta. Z reszty mogą powstać klasyczne pierniczki, które również możesz dowolnie udekorować, czy przed pieczeniem zrobić w nich dziurkę i wieszać na choince jak dzwonki :-)
Smacznego.