Twarde pierniczki
Zapraszam po przepis na pyszne pierniczki, które można chrupać od razu po przestudzeniu. To najlepsze pierniczki na choinkę, które szykujemy całą rodziną z ogromną przyjemnością.
- super chrupiące pierniczki
- idealna do wieszania na choinkę
- można je jeść od razu po upieczeniu
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 12 minut
Liczba porcji: około 70 pierniczków
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 400 g mąki pszennej tortowej typ. 450
- 250 g płynnego miodu
- 130 g masła
- łyżeczka sody
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- przyprawy: 2 płaskie łyżki kakao, po płaskiej łyżce: cynamonu, goździków, imbiru i gałki muszkatołowej
Twarde pierniczki
Z tego przepisu wyjdzie Ci około 70 pierniczków.
Przed pieczeniem można w nich zrobić dziurkę, by wieszać je potem na choince.
Pierniczki na choinkę
Sporą pomarańczę, najlepiej niewoskowaną, bardzo dobrze umyj i osusz. Zetrzyj z niej całą skórkę. Użyj jak najmniejszych oczek w tarce. Skórkę ścieraj do pokazania się białej warstwy.
W średniej wielkości rondelku umieść razem: płynny miód, masło oraz wszystkie przyprawy. Całość podgrzewaj na małej mocy palnika do roztopienia się masła. Jeśli chcesz użyć gotowej mieszanki przypraw korzennych z torebki, sprawdź skład. Jeśli w składzie jest mąka pszenna, wówczas nie dodawaj jej do rondelka a wymieszaj w misce z mąką i sodą.
W dużej misce umieść razem mąkę oraz sodę. Wlej przestudzony, słodki płyn. Dodaj też skórkę z pomarańczy. Całość zacznij wyrabiać. Ciasto powinno być gęste, lekko kruszące się, ale jednolite. Uformuj kulę, zawiń w folię i odłóż do lodówki. Możesz też zostawić wyrobione ciasto w misce, przykryć folią i odstawić do schłodzenia na minimum 2-3 godziny. Ciasto zrobi się bardziej elastyczne i gotowe do wałkowania i wycinania kształtów.
Wycinanie pierniczków
Ciasto po schłodzeniu podziel na kilka części. Kawałek ciasta lekko wyrób w dłoni, spłaszcz i umieść na drewnianym blacie lub stolnicy. W cieście piernikowym jest dużo masła, więc nie ma potrzeby podsypywania blatu mąką. Ciasto będzie się lekko kruszyć, dlatego wałkuj je energicznie, krótkimi ruchami. Grubość placka - do 2 mm. Wykrawaj dowolne wzory przy pomocy foremek. Ja zdejmuję wykrojone wzory przy pomocy płaskiego noża do tortu. Przenoszę je od razu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Możesz zachować niewielkie odległości między pierniczkami.
Piekarnik nagrzej do 170 stopni - góra/dół. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układaj wycięte pierniczki. Gotową partię umieść w nagrzanym piekarniku i piecz 12 minut. Po upieczeniu wyjmij blachę. Pierniczki przełóż na kratkę do studzenia i układaj kolejną partię. Jeśli masz dwie blachy możesz piec je na zmianę.
Pierniczki po wystygnięciu przechowuj w puszce lub papierowej torbie zawiniętej w folię. Pierniczki poleżą śmiało 2 tygodnie.
Lukrowanie pieników
Pierniczki polecam polukrować, zobacz lukier z białek, lub użyć lukru z sprawdzony przepis na pierniki. Jeśli planujesz użyć lukru białego.. po ozdobieniu pierników umieść je na kratce i wstaw do otwartego piekarnika. Ustaw 80 stopni i podsusz pierniczki przez kilka minut. Lukier szybciej zastygnie i pierniczki będą gotowe.
Smacznego.