Pierniczki świąteczne z miodem

Pierniczki świąteczne z miodem

Przepis na pyszne korzenne pierniczki, które można chrupać od razu po przestudzeniu. Ten cudowny przepis na pierniczki świąteczne z miodem szykuję zawsze z ogromną przyjemnością. Pierniczki nie są miękkie.. są chrupiące, bo takie najbardziej lubią moje dzieci i mąż. 

Przepis na te pierniczki jest prosty i sprawdzony. Każdy sobie z nimi poradzi, więc zapraszam do robienia. 

Reklama

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 12 minut
Ilość porcji: około 70 pierniczków

Składniki:
  • 400 g mąki pszennej tortowej typ. 450
  • 250 g płynnego miodu
  • 130 g masła
  • łyżeczka sody
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • przyprawy: 2 łyżki kakao, po płaskiej łyżce: cynamonu, goździków, imbiru i gałki muszkatołowej

Ważne: Po wyrobieniu kuli ciasta, należy je przykryć i odłożyć do lodówki, do schłodzenia na minimum 2-3 godziny. Ciasto zrobi się bardziej elastyczne i gotowe do wałkowania i wycinania kształtów. 

Sporą pomarańczę, najlepiej niewoskowaną, bardzo dobrze umyj i osusz. Zetrzyj z niej całą skórkę. Użyj jak najmniejszych oczek w tarce. Skórkę ścieraj do pokazania się białej warstwy. 

W średniej wielkości rondelku umieść razem: płynny miód, masło oraz wszystkie przyprawy. Całość podgrzewaj na małej mocy palnika do roztopienia się masła. Jeśli chcesz użyć gotowej mieszanki przypraw korzennych z torebki, sprawdź skład. Jeśli w składzie jest mąka pszenna, wówczas nie dodawaj jej do rondelka a wymieszaj w misce z mąką i sodą.

W dużej misce umieść razem mąkę oraz sodę. Wlej przestudzony, słodki płyn. Dodaj też skórkę z pomarańczy. Całość zacznij wyrabiać. Ciasto powinno być gęste, lekko kruszące się, ale jednolite. Uformuj kulę, zawiń w folię i odłóż do lodówki. Możesz też zostawić wyrobione ciasto w misce, przykryć folią i odstawić do schłodzenia. 

Wycinanie pierniczków
Ciasto po schłodzeniu podziel na kilka części. Kawałek ciasta lekko wyrób w dłoni, spłaszcz i umieść na drewnianym blacie lub stolnicy. W cieście piernikowym jest dużo masła, więc nie ma potrzeby podsypywania blatu mąką. Ciasto będzie się lekko kruszyć, dlatego wałkuj je energicznie, krótkimi ruchami. Grubość placka - do 2 mm. Wykrawaj dowolne wzory przy pomocy foremek. Ja zdejmuję wykrojone wzory przy pomocy płaskiego noża do tortu. Przenoszę je od razu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Możesz zachować niewielkie odległości między pierniczkami. 

Piekarnik nagrzej do 170 stopni - góra/dół. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układaj wycięte pierniczki. Gotową partię umieść w nagrzanym piekarniku i piecz 12 minut. Po upieczeniu wyjmij blachę. Pierniczki przełóż na kratkę do studzenia i układaj kolejną partię. Jeśli masz dwie blachy możesz piec je na zmianę. 

 

Pierniczki po wystygnięciu przechowuj w puszce lub papierowej torbie zawiniętej w folię. Pierniczki poleżą śmiało 2 tygodnie.

Lukrowanie pieników
Pierniczki polecam polukrowac białym lukrem z białek, lub użyć lukru z przepisu na błyskawiczne pierniczki z lukrem. Jeśli planujesz użyć lukru białego.. po ozdobieniu pierników umieść je na kratce i wstaw do otwartego piekarnika. Ustaw 80 stopni i podsusz pierniczki przez kilka minut. Lukier szybciej zastygnie i pierniczki będą gotowe. 

Pierniczki świąteczne z miodem, 1

Pierniczki świąteczne z miodem, 2

Pierniczki świąteczne z miodem, 3

Pierniczki świąteczne z miodem, 4

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (29 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2017-12-18 20:38
Gotowe do nurkowania :-*
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-19 10:07
Teresko.. Twoje pierniczki mnie zachwyciły! Piękne są 😮
2017-12-18 20:41
Do lukrowania miało być ;-)
2017-12-19 10:27
Przez noc w lodówce ciasto mi skamieniało. Jak je wyrobić?
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-19 11:09
Kasiu, wyjmij ciasto na blat i zostaw na 30 minut. Następnie pokój je nożem na plastry. Takie plastry wałkuj już do wycinania pierniczków.
2017-12-19 14:44
Uwielbiam przepisy od Ani!
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Piękne pierniczki! 👏️
2017-12-19 17:50
Takich pierniczków nigdy dość <3
2017-12-20 12:36
Uwielbiam pierniki! Jeszcze zdążę zrobić 😜
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌Trzymam za Ciebie kciuki i powodzenia!

Przepis na pierniczki świąteczne z miodem

Najlepsze pierniczki z miodem i skórką pomarańczową. Te pierniczki nie są miękkie.. są chrupiące i super aromatyczne. Jeśli lubisz pierniczki mięciutkie, to zapewne spodoba Ci się przepis na błyskawiczne pierniczki z lukrem, lub przepis na pierniczki alpejskie

Sprawdzony przepis na pierniki

Sprawdzone przepisy, to takie do których się wraca i za każdym razem smakują coraz lepiej. Takie są własnie pierniczki korzenne z miodem i kakao. Przepis na te pierniczki jest bardzo prosty.. to tylko kilka składników oraz przyprawy. Jeśli lubisz piec ciasta, to serdecznie polecam sięgnąć po więcej przepisów na ciastka i ciasteczka