Pasztet wieprzowy do smarowania

Pasztet wieprzowy do smarowania

Bardzo prosty  do zrobienia pasztet do smarowania.
Gotowany z mięsa wieprzowego.

Fantastyczny  na kanapki ;-)

Polecam również jeszcze szybszy i super smaczny pasztet z wątróbki drobiowej. Dla miłośników pasztetów warzywnych idealny będzie pasztet gryczany do smarowania.

Łączny czas przygotowywania:
 około 4 h
Ilość porcji: 2,2 kg pasztetu

Reklama

Składniki:
• 1 kg karkówki wieprzowej
• 1 kg boczku wieprzowego
• 1 kg wątróbki wieprzowej
• 1,5 szklanki wody
• 3 średnie cebule
• przyprawy: 2 łyżki soli, łyżka pieprzu, 4 listki laurowe, łyżka majeranku, 6 kulek ziela angielskiego

Wszystkie mięsa umyj pod zimną wodą. Przygotuj duży garnek. Na dnie wyłóż pokrojony w kawałki boczek.

Cebulę obierz i pokrój w ćwiartki. Umieść w garnku. Rozłóż listki laurowe oraz ziele angielskie i majeranek. Kolejno wyłóż pokrojoną na kawałki karkówkę.

Całość zalej wodą - 1,5 szklanki. Przykryj przykrywką i duś na średniej mocy palnika przez 2 godziny. Po tym czasie dodaj wątróbkę i gotuj mięso jeszcze 30 minut.

Odlej cały płyn/wywar z garnka do osobnego naczynia. Mięso z przyprawami i cebulą odstaw na 30 minut do przestudzenia.

Całość zmiel przy pomocy maszynki 2-3 razy. Ja zmieliłam wszystko 3 razy. Dodaj sól oraz pieprz i pół szklanki odlanego wcześniej wywaru. Wymieszaj dobrze masę i spróbuj czy należy jeszcze doprawić pasztet.

Do pasztetu możesz wlać jeszcze całą szklankę odlanego wcześniej wywaru. Im mniej wywaru dodasz, tym pasztet będzie bardziej zwarty. Decyzja należy do Ciebie. Pamiętaj, że pasztet swoją docelową konsystencję osiągnie dopiero po schłodzeniu w lodówce. Będzie wówczas gęstszy.

Pasztet rozdziel do słoików. Po przestudzeniu trzymaj zamknięty w lodówce do 10 dni. Możesz go również zapasteryzować. Wówczas trzymaj je w spiżarce do 6 miesięcy.

Pasztet wieprzowy do smarowania, 1

Smacznego :-)

Średnia 4.6 / 5 (23 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2017-04-28 19:53
Czy jeżeli nie mam maszynki do mielenia mogę użyć zwykłego blendera?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-04-29 09:08
Tak jak w przypadku wątróbki jak najbardziej, tak przy mięsie z włóknami może być ciężko. A masz ręczny "żyrafa" czy kielichowy? Kielichowy może dać radę.
Chyba wolałybyśmy ten drobiowy ale taki też z chęcią byśmy spróbowały :)
2018-02-26 13:03
Jak zapasteryzować taki pasztet?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-26 17:50
Tak Haniu. Można pasteryzować taki pasztet śmiało. Pamiętaj tylko, że jak masz zakrętki do słoików czy weków z gumkami to temperatura w piekarniku nie powinna być wyższa niż 120 stopni. Pasteryzuj pasztet około 60 minut. W garnku z gotująca się wodą: Do garna ściereczka bawełniana i woda. Słoiki powinny się zanurzyć maksymalnie do 3/4 wysokości. Gotuj na małej mocy palnika około 1,5 godziny. Wyłącz i zostaw na kilka godzin do przestudzenia (np. na noc) Rano powtórz pasteryzację, ale nie dłużej niż 40 minut.
2018-03-26 23:44
Pasztet wyszedł bardzo smaczny, dodałam jeszcze odrobinę wołowiny. A ponieważ chciałam, żeby był to pasztet do krojenia, a nie smarowania, to dodałam jajka i nie dodawałam wywaru bądź wody. Jajka miały spełnić rolę scalającą, a brak wody - twardszą konsystencję. I pasztet, pomimo ze bardzo dobry smakowo, wyszedł zbyt suchy i kruchy. Białka jajek ubiłam na sztywna pianę, mysłałam ze tym dodam delikatności, no i wyszedł suchy jak biszkopt. A była w nim łopatka, boczek, usmażona cebulka z wątróbką na maśle klarowanym i oliwie, kawałek słoniny nawet..A w gotowym produkcie tłuszczu ani śladu. Pani Aniu, prosze o radę, co należy zrobic aby pasztet był wilgotny, twardy, do krojenia? Piekłam 1h i 45 min. przy 170 stopni. Zdjęcie wysyłam na messendżer, prosze dołaczyć go do komentarza, bo mój laptop od jakiegoś czasu nie "chwyta " foto z telefonu.. Pozdrawiam serdecznie
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-27 10:07
Asiu, wydaje mi się, że czas pieczenia był za długi. Wilgoć w pasztecie też jest ważna. Warto dodawać wywar z rosołu lub choćby samą wodę. Niedługo przygotuję przepis na polski, tradycyjny pasztet.
2018-03-27 09:29
pasztet wieprzowy do smarowania😍
zdjecie uzytkownika
2018-03-27 09:30
Pasztet wieprzowy do smarowania 👍
zdjecie uzytkownika
2018-03-27 15:13
Też tak pomyślałam, Aniu: zbyt długo go piekłam, to się wysuszył. To zdjęcie zrobione było po wyjęciu z piekarnika- był kruchy i suchy. Po nocy spędzonej w lodówce- pasztet zrobił się bardziej jednolity i daje się pokroić, ale z pewnością przesuszyłam go, następnym razem -tak jak radzisz Aniu- dodam wywaru/wody i krócej będę piec.A jest przepyszny, to najważniejsze! Mam nadzieję że jeszcze zostanie trochę na Święta, to już nie długo...
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-27 15:52
Asiu, super że pasztet wyszedł smaczny. Jak posiedzi w lodówce, to śmiało do świąt wytrzyma 🙂
2018-03-28 20:58
Włąsnie miał byc na święta, a połowy juz nie ma- zjedzony. Dlatego zrobiłam w 2 foremkach, jedną schowałam, dopiero na święta sie ukaże na stole..
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-29 10:26
Świetny pomysł Asiu.. schowaj dobrze, by nie znaleźli do Świąt 😀🌼