Pasztet wieprzowy do smarowania
Bardzo prosty do zrobienia pasztet do smarowania. Gotowany z mięsa wieprzowego. Fantastyczny na kanapki ;-)
Polecam również jeszcze szybszy i super smaczny pasztet z wątróbek.
Czas przygotowania: 4 godziny
Liczba porcji: 2,2 kg pasztetu
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 1 kg boczku wieprzowego
- 1 kg wątróbki wieprzowej
- 1,5 szklanki wody
- 3 średnie cebule
- przyprawy: 2 łyżki soli, łyżka pieprzu, 4 listki laurowe, łyżka majeranku, 6 kulek ziela angielskiego
Wszystkie mięsa umyj pod zimną wodą. Przygotuj duży garnek. Na dnie wyłóż pokrojony w kawałki boczek.
Cebulę obierz i pokrój w ćwiartki. Umieść w garnku. Rozłóż listki laurowe oraz ziele angielskie i majeranek. Kolejno wyłóż pokrojoną na kawałki karkówkę.
Całość zalej wodą - 1,5 szklanki. Przykryj przykrywką i duś na średniej mocy palnika przez 2 godziny. Po tym czasie dodaj wątróbkę i gotuj mięso jeszcze 30 minut.
Odlej cały płyn/wywar z garnka do osobnego naczynia. Mięso z przyprawami i cebulą odstaw na 30 minut do przestudzenia.
Całość zmiel przy pomocy maszynki 2-3 razy. Ja zmieliłam wszystko 3 razy. Dodaj sól oraz pieprz i pół szklanki odlanego wcześniej wywaru. Wymieszaj dobrze masę i spróbuj czy należy jeszcze doprawić pasztet.
Do pasztetu możesz wlać jeszcze całą szklankę odlanego wcześniej wywaru. Im mniej wywaru dodasz, tym pasztet będzie bardziej zwarty. Decyzja należy do Ciebie. Pamiętaj, że pasztet swoją docelową konsystencję osiągnie dopiero po schłodzeniu w lodówce. Będzie wówczas gęstszy.
Pasztet rozdziel do słoików. Po przestudzeniu trzymaj zamknięty w lodówce do 10 dni. Możesz go również zapasteryzować. Wówczas trzymaj je w spiżarce do 6 miesięcy.
Smacznego :-)