Bułki poznańskie
Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie i puchate w środku. Takie są właśnie domowe bułki poznańskie pieczone na drożdżach i mące pszennej. To bardzo prosty i sprawdzony przepis.
- tylko kilka tanich składników
- idealne na kanapki do pracy i szkoły
- prosty przepis nawet dla osób początkujących
Czas przygotowania: 15 minut
Czas wyrastania ciasta łącznie: 1 godzina 20 minut
Czas pieczenia bułek: 12 minut
Liczba porcji: 6 bułek
Kaloryczność kcal: 285 w 1 bułce
Dieta: wegetariańska
- 400 g mąki pszennej poznańskiej typ 500 - 2,5 szklanki mąki + mąka do podyspywania
- 300 ml lekko ciepłej wody - lub też pół na pół z mlekiem
- 7 g drożdży instant - mała saszetka lub 15 g drożdży świeżych
- 2 łyżki roztopionego masła lub tyle samo oleju
- 1 płaska łyżeczka soli
- pół płaskiej łyżeczki cukru
Bułki poznańskie
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Z podanej ilości składników wychodzi 6 bułek wielkości klasycznej kajzerki.
Pieczenie: 220-250 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół.
Czas pieczenia: około 12 minut
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Przed szykowaniem bułek z mąki poznańskiej polecam przeczytać najpierw cały przepis, by odpowiednio wcześniej przygotować wszystkie składniki.

Bułki poznańskie przepis
Do miski wlej 300 ml lekko ciepłej wody lub też np. 150 ml wody i 150 ml mleka (temperatura do 30 stopi). Wsyp 7 gramów drożdży suszonych instant oraz pół płaskiej łyżeczki cukru. Poczekaj kilka minut, by drożdże same rozpuściły się w płynie, po czym do miski wsyp też 400 gramów mąki pszennej poznańskiej typ. 500 oraz płaską łyżeczkę soli. Na koniec dodaj 2 łyżki roztopionego i przestudzonego masła lub oleju roślinnego.
Ciasto wyrabiaj ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego przez minimum 5 minut. Elastyczne i gładkie ciasto powinno się ładnie formować w kulę. W razie potrzeby możesz je lekko podsypać mąką, uformować kulę i odłożyć do miski. Wyszło mi około 690 gramów ciasta. Miskę z ciastem przykryj bawełnianą ściereczką lub folią spożywczą i odstaw do wyrastania na godzinę. Wybierz cieplejsze miejsce np. blisko kaloryfera.
Porada 1: Jeśli masz drożdże świeże, to potrzebujesz około 15 gramów takich drożdży. Wystarczy wówczas, że uszczkniesz po odrobinie przygotowanych składników na ciasto. Tak więc w osobnym, niedużym naczyniu umieść razem: 15 gramów drożdży świeżych; łyżkę mąki; 5 łyżek wody i cukier. Całość dobrze wymieszaj (rozetrzyj drożdże), przykryj ściereczką lub folią i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut albo dłużej. Rozczyn ma zacząć buzować. Taki rozczyn dodajesz potem do miski z pozostałymi składnikami.
Jeśli po godzinie ciasto na bułki nie wyrosło, to nic się nie martw i zostaw je jeszcze do wyrastania na 30 minut. Po tym czasie powinno się napuszyć. Nie musi podwoić objętości. Ważne by zrobiło się bardziej puszyste i napowietrzone. Podzieliłam je na sześć równych kawałków o wadze około 115 gramów każdy. Tak wiec aby otrzymać bułki tej samej wielkości polecam zważyć całe ciasto, a następnie podzielić na równe kawałki. Formuj w dłoniach okrągłe kuleczki.
Porada 2: Jeśli użyta została mąka o innym typie i ciasto po wyrośnięciu jest za luźne, wystarczy podsypywać je dodatkową porcją mąki i wyrabiać na blacie do momentu, gdy zrobi się elastyczne i formowalne. Nie dawaj jednak za dużo mąki. Tylko tyle, by bułeczki dało się formować.
Blaszkę do pieczenia (może być ta z wyposażenia piekarnika) wyłóż papierem do pieczenia i oprósz lekko mąką. Między bułkami zachowaj spore odstępy, ponieważ bułki poznańskie jeszcze wyrastają. Bułeczki odstaw do wyrastania/lekkiego napuszenia na około 20 minut. Na czas wyrastania przykryj je delikatnie czystą ściereczką bawełnianą (może być ręcznik kuchenny).

Pod koniec wyrastania bułek można już zacząć nagrzewać piekarnik. Zalecam ustawić minimum 220 stopni, a najlepiej 250 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Przed umieszczeniem formy z bułkami do nagrzanego pieca (mniej więcej na środku komory), każdą bułkę natnij na środku. Bułeczki poznańskie piecz tak około 10-12 minut. Upieczone bułki są wyrośnięte i rumiane.

Upieczone bułki można od razu wyjmować z piekarnika. Bułki z mąki poznańskiej kroją się idealnie po całkowitym przestudzeniu. Jeśli nie zostaną zjedzone w dniu pieczenia, polecam zawinąć je w papier śniadaniowy, a następnie luźno w torbę spożywczą przezroczystą i trzymać w szafce, w suchym i chłodnym pomieszczeniu.


Smacznego.