Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Bułki poznańskie

Bułki poznańskie

Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie i puchate w środku. Takie są właśnie domowe bułki poznańskie pieczone na drożdżach i mące pszennej. To bardzo prosty i sprawdzony przepis. 

- tylko kilka tanich składników
- idealne na kanapki do pracy i szkoły
- prosty przepis nawet dla osób początkujących

Czas przygotowania: 15 minut
Czas wyrastania ciasta łącznie: 1 godzina 20 minut
Czas pieczenia bułek: 12 minut
Liczba porcji: 6 bułek

Kaloryczność kcal: 285 w 1 bułce
Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 400 g mąki pszennej poznańskiej typ 500 - 2,5 szklanki mąki + mąka do podyspywania
  • 300 ml lekko ciepłej wody - lub też pół na pół z mlekiem
  • 7 g drożdży instant - mała saszetka lub 15 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki roztopionego masła lub tyle samo oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pół płaskiej łyżeczki cukru

Bułki poznańskie

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Z podanej ilości składników wychodzi 6 bułek wielkości klasycznej kajzerki. 

Pieczenie: 220-250 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół.
Czas pieczenia: około 12 minut 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Przed szykowaniem bułek z mąki poznańskiej polecam przeczytać najpierw cały przepis, by odpowiednio wcześniej przygotować wszystkie składniki. 

Bułki poznańskie, 1

Bułki poznańskie przepis

Do miski wlej 300 ml lekko ciepłej wody lub też np. 150 ml wody i 150 ml mleka (temperatura do 30 stopi). Wsyp 7 gramów drożdży suszonych instant oraz pół płaskiej łyżeczki cukru. Poczekaj kilka minut, by drożdże same rozpuściły się w płynie, po czym do miski wsyp też 400 gramów mąki pszennej poznańskiej typ. 500 oraz płaską łyżeczkę soli. Na koniec dodaj 2 łyżki roztopionego i przestudzonego masła lub oleju roślinnego.

Ciasto wyrabiaj ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego przez minimum 5 minut. Elastyczne i gładkie ciasto powinno się ładnie formować w kulę. W razie potrzeby możesz je lekko podsypać mąką, uformować kulę i odłożyć do miski. Wyszło mi około 690 gramów ciasta. Miskę z ciastem przykryj bawełnianą ściereczką lub folią spożywczą i odstaw do wyrastania na godzinę. Wybierz cieplejsze miejsce np. blisko kaloryfera. 

Porada 1: Jeśli masz drożdże świeże, to potrzebujesz około 15 gramów takich drożdży. Wystarczy wówczas, że uszczkniesz po odrobinie przygotowanych składników na ciasto. Tak więc w osobnym, niedużym naczyniu umieść razem: 15 gramów drożdży świeżych; łyżkę mąki; 5 łyżek wody i cukier. Całość dobrze wymieszaj (rozetrzyj drożdże), przykryj ściereczką lub folią i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut albo dłużej. Rozczyn ma zacząć buzować. Taki rozczyn dodajesz potem do miski z pozostałymi składnikami. 

Jeśli po godzinie ciasto na bułki nie wyrosło, to nic się nie martw i zostaw je jeszcze do wyrastania na 30 minut. Po tym czasie powinno się napuszyć. Nie musi podwoić objętości. Ważne by zrobiło się bardziej puszyste i napowietrzone. Podzieliłam je na sześć równych kawałków o wadze około 115 gramów każdy. Tak wiec aby otrzymać bułki tej samej wielkości polecam zważyć całe ciasto, a następnie podzielić na równe kawałki. Formuj w dłoniach okrągłe kuleczki. 

Porada 2: Jeśli użyta została mąka o innym typie i ciasto po wyrośnięciu jest za luźne, wystarczy podsypywać je dodatkową porcją mąki i wyrabiać na blacie do momentu, gdy zrobi się elastyczne i formowalne. Nie dawaj jednak za dużo mąki. Tylko tyle, by bułeczki dało się formować. 

Blaszkę do pieczenia (może być ta z wyposażenia piekarnika) wyłóż papierem do pieczenia i oprósz lekko mąką. Między bułkami zachowaj spore odstępy, ponieważ bułki poznańskie jeszcze wyrastają. Bułeczki odstaw do wyrastania/lekkiego napuszenia na około 20 minut. Na czas wyrastania przykryj je delikatnie czystą ściereczką bawełnianą (może być ręcznik kuchenny). 

Bułki poznańskie, 2

Pod koniec wyrastania bułek można już zacząć nagrzewać piekarnik. Zalecam ustawić minimum 220 stopni, a najlepiej 250 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Przed umieszczeniem formy z bułkami do nagrzanego pieca (mniej więcej na środku komory), każdą bułkę natnij na środku. Bułeczki poznańskie piecz tak około 10-12 minut. Upieczone bułki są wyrośnięte i rumiane.
Bułki poznańskie, 3

Upieczone bułki można od razu wyjmować z piekarnika. Bułki z mąki poznańskiej kroją się idealnie po całkowitym przestudzeniu. Jeśli nie zostaną zjedzone w dniu pieczenia, polecam zawinąć je w papier śniadaniowy, a następnie luźno w torbę spożywczą przezroczystą i trzymać w szafce, w suchym i chłodnym pomieszczeniu. 
Bułki poznańskie, 4

Bułki poznańskie, 5

Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (1028 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Bułki poznańskie

Domowe pieczywo oraz najróżniejsze bułki piekę już od wielu lat. Ostatnio jednak znacznie częściej. Tym razem mam dla moich Czytelników przepis na pyszne, domowe bułki z mąki poznańskiej. Bułki z mąki pszennej poznańskiej typ. 500 wychodzą idealnie chrupiące z zewnątrz i mięciutkie i puchate w środku. Bułki pszenne poznańskie piekę zazwyczaj na drożdżach instant, ponieważ znacznie szybciej szykuje się z nich pszenne wypieki. Można też śmiało sięgnąć po drożdże świeże i dać ich około 15-20 gramów. Szykując przepis na bułki poznańskie trzeba jednak najpierw przygotować zaczyn z części składników podanych w przepisie. Moje domowe bułeczki poznańskie piekę z wody lub też daję odrobinę, bo do 100 ml mleka. Zawsze bułki poznańskie piekę z dodatkiem dwóch łyżek roztopionego masła lub też daję tyle samo oleju. Czasem też daję łyżkę masła i łyżkę oleju. Do ciasta na bułki z mąki poznańskiej dodaję też odrobinę cukru i sól. Z całą pewnością można też wzbogacić ich smak o inne przyprawy, ale sama piekę je raczej bez dodatków. Myślę jednak, że bułki poznańskie z odrobiną kurkumy, przyprawy curry, czy gyros też wyszłyby super ciekawe. Zapraszam również po bardzo prosty przepis na chleb na maślance. Przy okazji polecam też przepis na Stromboli, czyli na zawijaną pizzę. Zobacz tez przepis na super chleb z ziaren bez użycia mąki, drożdży i bez zakwasu. 

Bułki poznańskie przepis

Sam przepis na pszenne bułki poznańskie jest niezwykle prosty i opisałam wszystko bardzo dokładnie w treści przepisu. Domowe bułki poznańskie na drożdżach będą idealne do szykowania kanapek na co dzień. Sprawdzą się świetnie jako kanapki do szkoły lub do pracy. Po przestudzeniu wystarczy zawinąć je w papier śniadaniowy oraz w torbę spożywczą i trzymać w szafce lub w chlebaku do dnia następnego. Bułki z mąki pszennej poznańskiej będą nadal idealnie mięciutkie. Ten rodzaj bułek sprawdzi się też do szykowania zapiekanek. Jeśli więc Twoje bułeczki poznańskie nie będą już tak mięciutkie i świeże, to możesz z nich śmiało zrobić zapiekanki lub też tylko podpiec je na patelni. Bardzo gorąco polecam też przepis na mój ulubiony chleb razowy. Polecam też coś na słodko, czyli pyszne bułeczki cynamonowe. Powodzenia i smacznego.