Gołąbki inaczej, czyli łosoś pieczony w filo

Gołąbki inaczej, czyli łosoś pieczony w filo

Świetny przepis na prosty i efektowny obiad. Ciasto filo pozostaje idealnie kruche i cudownie pachnie.

W środku zaś rozpływający się w ustach łosoś, który idealnie komponuje się z serkiem Philadelphia oraz szpinakiem i kolendrą.

Czas przygotowywania: 20 minut
Czas pieczenia:
50 minut
Ilość gołąbków:
 7

Składniki:
• 1 opakowanie ciasta filo*
• około 400 g filetu z łososia bez skóry
• opakowanie serka philadelphia - 125 g
• 150 g szpinaku baby
• garść świeżej kolendry
• 50 g masła
• po łyżeczce soli i pieprzu

*Może być również filo mrożone. Wówczas wyjmij całe opakowanie wcześniej z zamrażarki i zostaw na 2 h w temperaturze pokojowej, do całkowitego rozmrożenia. Ciasto filo z lodówki również warto wyjąć wcześniej np. na 30 minut przed szykowaniem obiadu.

W moim opakowaniu ciasta filo znajdowało się 7 arkuszy. Tak więc ilość gołąbków zależy od ilości arkuszy ciasta.

Łososia opłucz pod zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym i w razie potrzeby usuń skórę oraz ości. Pokrój go na tyle kawałków, ile masz arkuszy ciasta. Oprósz przyprawami oraz posiekaną kolendrą.

golabki-inaczej-czyli-losos-pieczony-w-filo-1

Na środku arkusza ciasta umieść łyżeczkę serka oraz kilka umytych i osuszonych liści szpinaku. Na szpinak połóż kawałek łososia (równolegle względem siebie) i zawiń ciasto tak samo, jak przy robieniu gołąbków.
Złóż do środka boki ciasta. Zwijaj ciasno gołąbka od siebie, do krawędzi płata na drugim jego końcu. W ten sposób zawiń wszystkie gołąbki.

W małym rondelku rozpuść pasło (w mikrofalówce lub na małej mocy palnika). Częścią masła wysmaruj formę lub większą keksówkę. Ułóż w niej gołąbki i posmaruj resztą masła.

Piecz 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. 

golabki-inaczej-czyli-losos-pieczony-w-filo-2

golabki-inaczej-czyli-losos-pieczony-w-filo-3

golabki-inaczej-czyli-losos-pieczony-w-filo-4

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Agnieszka - Polska Zupa
2017-01-31 18:13
Ale smacznie!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-02-01 11:07
Dziękuję ;-)
user pic
Sosna
2017-01-31 19:46
Wow, wyglądają obłędnie <3
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-02-01 11:07
Bardzo mi miło, dzięki!
user pic
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-02-03 00:55
Tak właściwie to my nigdy tego ciasta filo nie jadłyśmy a "gołąbki" wręcz zachwycają wyglądem :D
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-02-03 09:08
Dziękuję.. są pyszne nawet na zimno :-)
user pic
Sylwia
2017-08-28 17:17
Nie zadlugo pieczesz lososia? Inne przepisy podaja gora 25 min.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-08-28 18:21
Łososia oczywiście (bez filo) wystarczy piec nawet 15 minut. Tutaj jednak ważne jest, by dobrze podpiec ciasto. Rybie nic się nie stanie :-)
user pic
Sylwia
2017-08-29 08:13
Dziekuje :-)
user pic
Monia
2017-08-28 17:19
Czy mezna golabki zdrobic dzien wczesniej?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-08-28 18:20
Oczywiście. Następnego dnia najlepiej podpiec je w piekarniku.