Placki ziemniaczane z czosnkiem

Placki ziemniaczane z czosnkiem

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów)     Oceń!

Super proste i bardzo smaczne placki ziemniaczane, które można zrobić również z młodych ziemniaków.

- to tylko kilka składników
- bez jajek
- bez mąki pszennej
- z czosnkiem i cukrem

Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 1 godzina
Ilość porcji: 6-8

Składniki:
  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 50 g obranych ząbków czosnku - 1 duża głowka
  • pełna łyżka mąki ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru

Oraz około 50-80 g tłuszczu do smażenia. Ja użyłam domowego smalcu wieprzowego.
Dodatkowo po usmażeniu placki można posypać drobnym cukrem.
Z przepisu wychodzi około 25-30 placków o średnicy do 10 cm.

Ziemniaki (u mnie młode) zetrzyj na drobnych oczkach bądź użyj melaksera/maszynki do mielenia z odpowiednią nakładką. Masę ziemniaczaną odciśnij z nadmiaru wody. Ja używam do tego bawełnianej ściereczki. Odlałam do osobnej miski około 250 ml płynu. Masa powinna być mokra, jednak nie powinna stać w niej woda. 

Osobno zmiel lub przepuść przez praskę czosnek. Nie rób tego razem z ziemniakami, by nie odcisnąć soku z czosnku. Nadaje on aromatu plackom. Ddoaj zmielony czosnek, sól, mąkę ziemniaczaną oraz cukier do miskiz masą ziemiaczaną. Odlaną wodę wylej i zbierz mąkę/skrobię, która zebrała się na dnie. Ją również dodaj do masy.

Nagrzej patelnię. Dodaj łyżkę tłuszczu. Rozprowadź go po patelni. Łyżką nakładaj porcje, które lekko rozpłaszczaj. Po 2-3 minutach placki przewracaj na drugą stronę. Powinny się ładnie zarumienić. W razie potrzeby zmniejszaj lub zwiększaj moc palnika.

Placki możesz kłaść na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by papier wchłonął nadmiar tłuszczu. Ja posypałam swoje placki cukrem. Możesz również dodać kwaśną śmietanę, czy też boczek smażony w małych kawałkach :-)
Jaką wersję wybierasz? 

placki-ziemniaczane-z-czosnkiem-1

Smacznego :-)