Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Kisiel z jeżyn

Kisiel z jeżyn

Jeżyny wyglądają bosko i są super zdrowe. Jednak bardzo często nie kupujemy ich, ponieważ są dość kwaśne. Ja mam jeżyny w przydomowym ogrodzie i jednym z najlepszych sposobów na przełamanie kwaśnego smaku, jest.. domowy kisiel :-)

Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowanie: 8 minut
Liczba porcji: 2-4

Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 200 g jeżyn - pełna szklanka
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Jeżyny przepłucz pod zimną wodą i umieść w niewielkim garnku. Dodaj szklankę wody oraz cukier. Owoce w gotuj na małym ogniu  około 5 minut.

Do połowy szklani wody wsyp mąkę ziemniaczaną, zamieszaj łyżką i od razu wlej do garnka ciągle mieszając kisiel. Mieszaj całość aż kisiel zrobi się gęsty i klarowny (nie może być widać mąki). Wyłącz i zdejmij z palnika. Jeszcze gorące możesz podawać w miseczkach.

Kisiel z jeżyn, 1


Co jeszcze zrobić z jeżyn?

Polecam przepis na pyszną tartę, sprawdź tarta z jeżynami.
Jeśli zaś posiadasz duże ilości tych pysznych owoców, wówczas warto zrobić z nich zapas dżem z jeżyn.

Smacznego :-)
Średnia 4.9 / 5 (46 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania