Kisiel z jeżyn
Jeżyny wyglądają bosko i są super zdrowe. Jednak bardzo często nie kupujemy ich, ponieważ są dość kwaśne. Ja mam jeżyny w przydomowym ogrodzie i jednym z najlepszych sposobów na przełamanie kwaśnego smaku, jest.. domowy kisiel :-)
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowanie: 8 minut
Liczba porcji: 2-4
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- 200 g jeżyn - pełna szklanka
- 1,5 szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jeżyny przepłucz pod zimną wodą i umieść w niewielkim garnku. Dodaj szklankę wody oraz cukier. Owoce w gotuj na małym ogniu około 5 minut.
Do połowy szklani wody wsyp mąkę ziemniaczaną, zamieszaj łyżką i od razu wlej do garnka ciągle mieszając kisiel. Mieszaj całość aż kisiel zrobi się gęsty i klarowny (nie może być widać mąki). Wyłącz i zdejmij z palnika. Jeszcze gorące możesz podawać w miseczkach.
Co jeszcze zrobić z jeżyn?
Polecam przepis na pyszną tartę, sprawdź tarta z jeżynami.
Jeśli zaś posiadasz duże ilości tych pysznych owoców, wówczas warto zrobić z nich zapas dżem z jeżyn.
Smacznego :-)