Domowy kisiel jeżynowy

Domowy kisiel jeżynowy

Jeżyny wyglądają bosko i są super zdrowe. Jednak bardzo często nie kupujemy ich, ponieważ są dość kwaśne. Ja mam jeżyny w przydomowym ogrodzie i jednym z najlepszych sposobów na przełamanie kwaśnego smaku, jest.. domowy kisiel :-)

Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowanie: 8 minut

Składniki:
  • 200 g jeżyn - pełna szklanka
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Jeżyny przepłucz pod zimną wodą i umieść w niewielkim garnku. Dodaj szklankę wody oraz cukier. Owoce w gotuj na małym ogniu  około 5 minut.

Do połowy szklani wody wsyp mąkę ziemniaczaną, zamieszaj łyżką i od razu wlej do garnka ciągle mieszając kisiel. Mieszaj całość aż kisiel zrobi się gęsty i klarowny (nie może być widać mąki). Wyłącz i zdejmij z palnika. Jeszcze gorące możesz podawać w miseczkach.

domowy-kisiel-jezynowy-1

Co jeszcze zrobić z jeżyn?
Polecam pyszną tartę czekoladową z jeżynami
Jeśli zaś posiadasz duże ilości tych pysznych owoców, wówczas warto zrobić z nich zapas marmolady z jeżyn.

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (5 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Justyna
2017-08-23 10:49
Czy można zrobić taki kisiel z :) jagód?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-08-23 11:29
Tak Justyno, z jagodami proponuję byś kierowała się tym przepisem https://aniagotuje.pl/przepis/domowy-kisiel-z-malinami
user pic
Pichceniomania
2017-08-25 20:14
Uwielbiam taki domowy, nigdy nie kupuję. Można zrobić z dowolnych świeżych owoców, kompotów itp. Twój wygląda przepysznie!