Domowy chleb gryczany z czarnuszką

Domowy chleb gryczany z czarnuszką

Domowy, prosty chleb gryczany na drożdżach, których w ogóle nie czuć.
Chlebek ma chrupiącą, pachnącą skórkę oraz wilgotny, idealny środek.

Nie obawiajcie się specyficznego smaku.. jestem pewna, że wiele osób nie byłaby w stanie poznać z czego jest zrobiony :-)

Chleb:
- wyrasta na drożdżach, nie na zakwasie
- powstaje z połączenia mąki gryczanej z kaszą gryczaną
- długo zachowuje świeżość
- idealny dla osób na diecie bez pszenicy. Osoby z celiakią powinny zwrócić uwagę ta to, by mąka i kasza pochodziła ze sprawdzonego, nie zanieczyszczonego glutenem źródła

Reklama

Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość porcji: 10 (foremka średniej wielkości)

Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • 500 g mąki gryczanej
  • pół szklanki ugotowanej kaszy gryczanej prażonej
  • 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych
  • niecałe 1,5 szklanki ciepłej wody - do 350 ml
  • łyżka oleju
  • po płaskiej łyżce soli i cukru
  • przed włożeniem do pieca: łyżka czarnuszki oraz dwie łyżki oleju

Ugotuj torebkę kaszy gryczanej. Jedna torebka to zazwyczaj 100 g suchej kaszy do gotowania w 15 minut. Wyjdzie Ci 1,5 szklanki ugotowanej kaszy. Pół szklanki odłóż do przestudzenia, do chleba. Pozostałą szklankę zostaw do obiadu lub zrób z niej domowy pasztet - tutaj przepis :-)

Wszystkie składniki (oprócz kaszy gryczanej i czarnuszki) wymieszaj ze sobą w dużej misce. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z hakami. Wystarczy kilka minut, do połączenia składników.

Do ciasta dodaj również przestudzoną kaszę. Wymieszaj ciasto, przykryj czystą, bawełnianą ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Ja bardzo często włączam piekarnik na 50 stopni, chwilę nagrzewam i do takiego ciepłego pieca wkładam ciasto do wyrośnięcia .

Formę metalową, keksówkę, czy też jednorazową, aluminiową foremkę do pieczenia chleba lub pasztetów wysmaruj od wewnątrz oliwą (najlepiej dłońmi, wówczas będzie Ci łatwiej przełożyć lepkie ciasto do foremki) i ręcznie umieść w niej ciasto chlebowe. Odstaw tak jak wcześniej do wyrastania. Tym razem już tylko na 30 minut. Nie obawiaj się, że ciasto chlebowe nie wyrosło tak bardzo jak typowe ciasto drożdżowe. Przy drugim, krótszym wyrastaniu osiągnie docelową wysokość. 

Chlebek możesz polać olejem i posypać czarnuszką. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piecz 50 minut. 

Chleb można wyjmować z pieca od razu po upieczeniu.

Domowy chleb gryczany z czarnuszką, 1

Domowy chleb gryczany z czarnuszką, 2

Zawinięty w papier i folię zachowa świeżość nawet przez kilka dni.
Smacznego!

Średnia 4.6 / 5 (28 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/14194
Reklama

Komentarze

Uwielbiamy gryczany chleb i w sumie dawno już go nie robiłyśmy :D Trzeba to nadrobić a ta chrupiąca skórka u Ciebie to mistrzostwo :D
Ania z AniaGotuje.pl
2017-02-07 18:20
Dziękuję :-)
2017-02-08 00:37
Pyszny chlebek. Chętnie bym się poczęstowała kromeczką ;)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-02-08 10:55
;-) Ślicznie dziękuję.
2017-02-08 02:22
Czy taki chlebek uda się upiec w maszynie do wypieku chleba?
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2017-02-08 10:55
Myślę, że tak Pani Krysiu. Nie gwarantuję jednak tak chrupiącej skórki :-)
2017-02-08 12:52
Aniu chlebek wygląda świetnie :)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-02-08 13:33
Dziękuję bardzo :-)
2017-08-20 09:19
Witam . Mam pytanie czy ta łyżka soli nie będzie za dużo do tego chlebusia?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-08-20 09:30
Nie, jak dla mnie to idealna ilość :-) Kasza gryczana wymaga przełamania i zdominowania smakiem.
2017-10-29 09:44
Zrobilam ten chleb,ale nie wyszedl taki jak Pani. Szukalam w przepisie jajek,ale ich niema,wiec znowu pokusze sie i zrobie drugi raz. Mi ten chleb nie wyrosl,tak jakby byl za malo wyrobiony i wyszedl zakalcowaty:(
Ania z AniaGotuje.pl
2017-10-31 03:36
Aniu, to nie jest prosty chleb, wiem. Mimo nie dużej ilości składników bardzo dużo zależy od wyczucie ile wyrabiać ciasto.. i wyrastanie.. najlepiej umieścić ciasto w lekko nagrzanym piekarniku. Tam będzie mi najlepiej (nagrzać maksymalnie do 30 stopni, wyłączyć i czekać ;)