Chleb gryczany

Chleb gryczany

Domowy, prosty chleb gryczany na drożdżach, których w ogóle nie czuć. Chlebek ma chrupiącą, pachnącą skórkę oraz wilgotny, idealny środek. Smakuje fantastycznie, więc gorąco zachęcam do pieczenia. Smacznego!

- długo zachowuje świeżość
- idealny dla osób na diecie bez pszenicy
- powstaje z połączenia mąki gryczanej z kaszą gryczaną

Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Liczba porcji: 10 (foremka średniej wielkości)

Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • 500 g mąki gryczanej
  • pół szklanki ugotowanej kaszy gryczanej prażonej
  • 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych
  • niecałe 1,5 szklanki ciepłej wody - do 350 ml
  • łyżka oleju
  • po płaskiej łyżce soli i cukru
  • przed włożeniem do pieca: łyżka czarnuszki oraz dwie łyżki oleju

Chleb z kaszy gryczanej

Chleb gryczany, 1

Osoby z celiakią powinny zwrócić uwagę ta to, by mąka i kasza pochodziła ze sprawdzonego, nie zanieczyszczonego glutenem źródła.

Ugotuj torebkę kaszy gryczanej. Jedna torebka to zazwyczaj 100 g suchej kaszy do gotowania w 15 minut. Wyjdzie Ci 1,5 szklanki ugotowanej kaszy. Pół szklanki odłóż do przestudzenia, do chleba. Pozostałą szklankę zostaw do obiadu lub zrób z niej domowy pasztet gryczany.

Wszystkie składniki (oprócz kaszy gryczanej i czarnuszki) wymieszaj ze sobą w dużej misce. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z hakami. Wystarczy kilka minut, do połączenia składników.

Do ciasta dodaj również przestudzoną kaszę. Wymieszaj ciasto, przykryj czystą, bawełnianą ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Ja bardzo często włączam piekarnik na 50 stopni, chwilę nagrzewam i do takiego ciepłego pieca wkładam ciasto do wyrośnięcia.

Formę metalową, keksówkę, czy też jednorazową, aluminiową foremkę do pieczenia chleba lub pasztetów wysmaruj od wewnątrz oliwą (najlepiej dłońmi, wówczas będzie Ci łatwiej przełożyć lepkie ciasto do foremki) i ręcznie umieść w niej ciasto chlebowe. Odstaw tak jak wcześniej do wyrastania. Tym razem już tylko na 30 minut. Nie obawiaj się, że ciasto chlebowe nie wyrosło tak bardzo jak typowe ciasto drożdżowe. Przy drugim, krótszym wyrastaniu osiągnie docelową wysokość. 

Chlebek możesz polać olejem i posypać czarnuszką. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piecz 50 minut. Chleb można wyjmować z pieca od razu po upieczeniu.

Chleb gryczany, 2

Zawinięty w papier i folię zachowa świeżość nawet przez kilka dni.
Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (132 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Chleb gryczany

Bardzo lubię piec domowe chleby. Szykuję je z różnych mąk oraz drożdży lub też połączenia drożdży z zakwasem. Tym razem mam dla Was wspaniały przepis na chleb z mąki gryczanej. Jeśli lubicie zwarte i wilgotne pieczywo, to jest to przepis idealnie dla Was. Jeśli zaś sięgnięcie po produkty z oznaczeniem, że nie zawierają glutenu, to upieczecie wtedy chleb gryczany bezglutenowy. Bardzo gorąco polecam Ci też mój przepis na chleb orkiszowy oraz zobacz koniecznie jak zrobić zakwas na chleb. Świetnym pomysłem na szybkie pieczywo jest też chlebek naan

Chleb z mąki gryczanej

Zapewne jest wiele sposobów na to, by zrobić chleb gryczany przepisy, które wyjdą i będą smakować. Jednak mój chleb gryczany przepis, w którym użyłam też ugotowanej kaszy gryczanej, to coś fantastycznego. Taki chleb z mąki gryczanej przepis, który sprawdzi się bardzo, ponieważ długo zachowuje świeżość. Koniecznie zobacz też jak zrobić najlepsze bułki drożdżowe. A jeśli na śniadanie szukasz czegoś do kanapek, to upiecz zwykłe bułki. Zapraszam. Zobacz też mój przepis na chleb pełnoziarnisty

Chleb z kaszy gryczanej

W kuchni bardzo ważne są eksperymenty, dlatego zapraszam Cię gorąco po mój prosty, ale niezwykły przepis na chleb z kaszy gryczanej