Domowy chleb gryczany z czarnuszką

Domowy chleb gryczany z czarnuszką

Domowy, prosty chleb gryczany na drożdżach, których w ogóle nie czuć.
Chlebek ma chrupiącą, pachnącą skórkę oraz wilgotny, idealny środek.

Nie obawiajcie się specyficznego smaku.. jestem pewna, że wiele osób nie byłaby w stanie poznać z czego jest zrobiony :-)

Chleb:
- wyrasta na drożdżach, nie na zakwasie
- powstaje z połączenia mąki gryczanej z kaszą gryczaną
- długo zachowuje świeżość
- idealny dla osób na diecie bez pszenicy. Osoby z celiakią powinny zwrócić uwagę ta to, by mąka i kasza pochodziła ze sprawdzonego, nie zanieczyszczonego glutenem źródła

Czas przygotowywania:
 5 minut + wyrastanie 1,5 h
Czas pieczenia: około 50 minut
Ilość porcji: foremka średniej wielkości/keksówka

Składniki:
• 500 g mąki gryczanej
• pół szklanki ugotowanej kaszy gryczanej prażonej
• 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych
• niecałe 1,5 szklanki ciepłej wody - do 350 ml
• łyżka oleju
• po płaskiej łyżce soli i cukru
• przed włożeniem do pieca: łyżka czarnuszki oraz dwie łyżki oleju

Ugotuj torebkę kaszy gryczanej. Jedna torebka to zazwyczaj 100 g suchej kaszy do gotowania w 15 minut. Wyjdzie Ci 1,5 szklanki ugotowanej kaszy. Pół szklanki odłóż do przestudzenia, do chleba. Pozostałą szklankę zostaw do obiadu lub zrób z niej domowy pasztet - tutaj przepis :-)

Wszystkie składniki (oprócz kaszy gryczanej i czarnuszki) wymieszaj ze sobą w dużej misce. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z hakami. Wystarczy kilka minut, do połączenia składników.

Do ciasta dodaj również przestudzoną kaszę. Wymieszaj ciasto, przykryj czystą, bawełnianą ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Ja bardzo często włączam piekarnik na 50 stopni, chwilę nagrzewam i do takiego ciepłego pieca wkładam ciasto do wyrośnięcia .

Formę metalową, keksówkę, czy też jednorazową, aluminiową foremkę do pieczenia chleba lub pasztetów wysmaruj od wewnątrz oliwą (najlepiej dłońmi, wówczas będzie Ci łatwiej przełożyć lepkie ciasto do foremki) i ręcznie umieść w niej ciasto chlebowe. Odstaw tak jak wcześniej do wyrastania. Tym razem już tylko na 30 minut. Nie obawiaj się, że ciasto chlebowe nie wyrosło tak bardzo jak typowe ciasto drożdżowe. Przy drugim, krótszym wyrastaniu osiągnie docelową wysokość. 

Chlebek możesz polać olejem i posypać czarnuszką. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piecz 50 minut. 

Chleb można wyjmować z pieca od razu po upieczeniu.

domowy-chleb-gryczany-z-czarnuszka-1

domowy-chleb-gryczany-z-czarnuszka-2

Zawinięty w papier i folię zachowa świeżość nawet przez kilka dni.
Smacznego!

Średnia 3.7 / 5 (15 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-02-07 17:38
Uwielbiamy gryczany chleb i w sumie dawno już go nie robiłyśmy :D Trzeba to nadrobić a ta chrupiąca skórka u Ciebie to mistrzostwo :D
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-02-07 18:20
Dziękuję :-)
user pic
Słodkie okruszki
2017-02-08 00:37
Pyszny chlebek. Chętnie bym się poczęstowała kromeczką ;)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-02-08 10:55
;-) Ślicznie dziękuję.
user pic
Krystyna
2017-02-08 02:22
Czy taki chlebek uda się upiec w maszynie do wypieku chleba?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-02-08 10:55
Myślę, że tak Pani Krysiu. Nie gwarantuję jednak tak chrupiącej skórki :-)
user pic
slodkababeczkaks
2017-02-08 12:52
Aniu chlebek wygląda świetnie :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-02-08 13:33
Dziękuję bardzo :-)
user pic
Kate
2017-08-20 09:19
Witam . Mam pytanie czy ta łyżka soli nie będzie za dużo do tego chlebusia?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-08-20 09:30
Nie, jak dla mnie to idealna ilość :-) Kasza gryczana wymaga przełamania i zdominowania smakiem.