Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Pasztet gryczany do smarowania

Pasztet gryczany do smarowania

Niesamowity przepis na wegetariański pasztet na kanapki. Prosty, pyszny, niezapomniany.
Zresztą.. nie wierzcie mi na słowo, że jest kremowy, słodko słony i wcale nie czuć goryczki.... Spróbujcie sami i do mnie napiszcie :-)

Bierzcie się do pracy, do na pewno wszystkie składniki macie w domu!

Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: około 600 ml pasztetu

Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • szklanka ugotowanej kaszy gryczanej prażonej (z torebki 100 g wychodzi około 1,5 szklanki)
  • 2 średnie cebule - około 300 g
  • 50 ml oleju roślinnego - 1/5 szklanki
  • 3-4 ząbków czosnku
  • 125 g serka philadelphia
  • 200 g pieczarek - 5 sporych sztuk
  • przyprawy: po płaskiej łyżeczce pieprzu oraz soli

Cebulę obierz i poszatkuj. Czosnek obierz i zostaw ząbki w całości. Cebulę i ząbki czosnku umieść w garnku razem z olejem. Podsmażaj na małej mocy palnika przez 20 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.

W tym czasie przygotuj pieczarki.  Obierz je ze skórki, okrój na mniejsze kawałki i dodaj do cebuli. Zamieszaj i przykryj przykrywką na 5 minut duszenia. Po tym czasie odkryj garnek, dodaj kaszę. Podsmażaj całość bez przykrycia około 10 minut, co jakiś czas mieszając.

Garnek zdejmij z palnika. Dodaj opakowanie serka oraz sól i pieprz (u mnie biały). Miksuj wszystko na gładką masę bez grudek np. przy użyciu ręcznego blendera.

Pasztet przełóż do naczyń np. słoików i odstaw do wystudzenia. Po przestudzeniu trzymaj zamknięty, w lodówce do 7 dni.

Pasztet gryczany do smarowania, 1
Pasztet gryczany do smarowania, 2
Pasztet gryczany do smarowania, 3

Na zdjęciu poniżej pasztet w towarzystwie domowego chleba gryczanego :-)
Przepis na chleb z kaszy gryczanej.

Pasztet gryczany do smarowania, 4

Smacznego!
Średnia 4.9 / 5 (146 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania