Pasztet gryczany do smarowania

Pasztet gryczany do smarowania

Niesamowity przepis na wegetariański pasztet na kanapki. Prosty, pyszny, niezapomniany.
Zresztą.. nie wierzcie mi na słowo, że jest kremowy, słodko słony i wcale nie czuć goryczki.... Spróbujcie sami i do mnie napiszcie :-)

Bierzcie się do pracy, do na pewno wszystkie składniki macie w domu!

Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: około 600 ml pasztetu

Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • szklanka ugotowanej kaszy gryczanej prażonej (z torebki 100 g wychodzi około 1,5 szklanki)
  • 2 średnie cebule - około 300 g
  • 50 ml oleju roślinnego - 1/5 szklanki
  • 3-4 ząbków czosnku
  • 125 g serka philadelphia
  • 200 g pieczarek - 5 sporych sztuk
  • przyprawy: po płaskiej łyżeczce pieprzu oraz soli

Cebulę obierz i poszatkuj. Czosnek obierz i zostaw ząbki w całości. Cebulę i ząbki czosnku umieść w garnku razem z olejem. Podsmażaj na małej mocy palnika przez 20 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.

W tym czasie przygotuj pieczarki.  Obierz je ze skórki, okrój na mniejsze kawałki i dodaj do cebuli. Zamieszaj i przykryj przykrywką na 5 minut duszenia. Po tym czasie odkryj garnek, dodaj kaszę. Podsmażaj całość bez przykrycia około 10 minut, co jakiś czas mieszając.

Garnek zdejmij z palnika. Dodaj opakowanie serka oraz sól i pieprz (u mnie biały). Miksuj wszystko na gładką masę bez grudek np. przy użyciu ręcznego blendera.

Pasztet przełóż do naczyń np. słoików i odstaw do wystudzenia. Po przestudzeniu trzymaj zamknięty, w lodówce do 7 dni.

Pasztet gryczany do smarowania, 1

Pasztet gryczany do smarowania, 2

Pasztet gryczany do smarowania, 3

Na zdjęciu poniżej pasztet w towarzystwie domowego chleba gryczanego :-)
Przepis na chleb gryczany tutaj!

Pasztet gryczany do smarowania, 4

Smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (20 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷