Pasztet gryczany do smarowania

Pasztet gryczany do smarowania

Średnia 5.0 / 5 (1 głosów)     Oceń!

Niesamowity przepis na wegetariański pasztet na kanapki.
Prosty, pyszny, niezapomniany.
Zresztą.. nie wierzcie mi na słowo, że jest kremowy, słodko słony i wcale nie czuć goryczki.... Spróbujcie sami i do mnie napiszcie :-)

Bierzcie się do pracy, do na pewno wszystkie składniki macie w domu!

Łączny czas przygotowywania:
 do 40 minut
Ilość porcji: do około 600 ml pasztetu

Składniki:
• szklanka ugotowanej kaszy gryczanej prażonej (z torebki 100 g wychodzi około 1,5 szklanki)
• 2 średnie cebule - około 300 g
• 50 ml oleju roślinnego - 1/5 szklanki
• 3-4 ząbków czosnku
• 125 g serka philadelphia
• 200 g pieczarek - 5 sporych sztuk
• przyprawy: po płaskiej łyżeczce pieprzu oraz soli

Cebulę obierz i poszatkuj. Czosnek obierz i zostaw ząbki w całości. Cebulę i ząbki czosnku umieść w garnku razem z olejem. Podsmażaj na małej mocy palnika przez 20 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.

W tym czasie przygotuj pieczarki.  Obierz je ze skórki, okrój na mniejsze kawałki i dodaj do cebuli. Zamieszaj i przykryj przykrywką na 5 minut duszenia. Po tym czasie odkryj garnek, dodaj kaszę. Podsmażaj całość bez przykrycia około 10 minut, co jakiś czas mieszając.

Garnek zdejmij z palnika. Dodaj opakowanie serka oraz sól i pieprz (u mnie biały). Miksuj wszystko na gładką masę bez grudek np. przy użyciu ręcznego blendera.

Pasztet przełóż do naczyń np. słoików i odstaw do wystudzenia. Po przestudzeniu trzymaj zamknięty, w lodówce do 7 dni.

pasztet-gryczany-do-smarowania-1

pasztet-gryczany-do-smarowania-2

pasztet-gryczany-do-smarowania-3

Na zdjęciu poniżej pasztet w towarzystwie domowego chleba gryczanego :-)
Przepis na chleb gryczany tutaj!

pasztet-gryczany-do-smarowania-4

Smacznego!

Saso
2017-02-09 10:13
A co kaszą gryczaną???
Ania
2017-02-09 12:00
Obawiam się, że nie rozumiem pytania ;-) W przepisie zaznaczyłam w jakim momencie ją dodać ;-)