Pasztet gryczany do smarowania

Pasztet gryczany do smarowania

Niesamowity przepis na wegetariański pasztet na kanapki.
Prosty, pyszny, niezapomniany.
Zresztą.. nie wierzcie mi na słowo, że jest kremowy, słodko słony i wcale nie czuć goryczki.... Spróbujcie sami i do mnie napiszcie :-)

Bierzcie się do pracy, do na pewno wszystkie składniki macie w domu!

Łączny czas przygotowywania:
 do 40 minut
Ilość porcji: do około 600 ml pasztetu

Reklama

Składniki:
• szklanka ugotowanej kaszy gryczanej prażonej (z torebki 100 g wychodzi około 1,5 szklanki)
• 2 średnie cebule - około 300 g
• 50 ml oleju roślinnego - 1/5 szklanki
• 3-4 ząbków czosnku
• 125 g serka philadelphia
• 200 g pieczarek - 5 sporych sztuk
• przyprawy: po płaskiej łyżeczce pieprzu oraz soli

Cebulę obierz i poszatkuj. Czosnek obierz i zostaw ząbki w całości. Cebulę i ząbki czosnku umieść w garnku razem z olejem. Podsmażaj na małej mocy palnika przez 20 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.

W tym czasie przygotuj pieczarki.  Obierz je ze skórki, okrój na mniejsze kawałki i dodaj do cebuli. Zamieszaj i przykryj przykrywką na 5 minut duszenia. Po tym czasie odkryj garnek, dodaj kaszę. Podsmażaj całość bez przykrycia około 10 minut, co jakiś czas mieszając.

Garnek zdejmij z palnika. Dodaj opakowanie serka oraz sól i pieprz (u mnie biały). Miksuj wszystko na gładką masę bez grudek np. przy użyciu ręcznego blendera.

Pasztet przełóż do naczyń np. słoików i odstaw do wystudzenia. Po przestudzeniu trzymaj zamknięty, w lodówce do 7 dni.

Pasztet gryczany do smarowania, 1

Pasztet gryczany do smarowania, 2

Pasztet gryczany do smarowania, 3

Na zdjęciu poniżej pasztet w towarzystwie domowego chleba gryczanego :-)
Przepis na chleb gryczany tutaj!

Pasztet gryczany do smarowania, 4

Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (10 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2017-02-09 10:13
A co kaszą gryczaną???
Ania z AniaGotuje.pl
2017-02-09 12:00
Obawiam się, że nie rozumiem pytania ;-) W przepisie zaznaczyłam w jakim momencie ją dodać ;-)
2017-07-18 21:54
Zastanawiam się czym ewentualnie można zastąpić serek Philadelphia (nie mogę jeść nabiału)? Albo czy można go pominąć?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-07-19 09:16
Serek jest po to, by pasztet był bardziej kremowy. Pięknie też łączy smaki. Tak się zastanawiam.. myślę, że ugotowana i zblendowana marchew z łyżką oliwy będzie idealna.
2017-12-23 17:55
Zrobiłam według Twojego przepisu,nie wyszedł jak na zdjęciu ale jest pyszny
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️Aniu, pasztet wygląda siwienie! Smacznego🌼
Reklama
2018-02-16 18:07
Pani Aniu dziś zrobione jest pyszna polecam tylko ja mniej rozdrobnione bo lubię czuć cos na języku 🙂 Pozdrawiam ❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Brawo i smacznego🌼
2018-03-11 08:42
serek philadelfia gdzie go kupić?czy to serek stopiony?czym go zastąpić?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-11 11:12
Zamiast serka philadelfia możesz użyć:
Lidl - serek kanapkowy Pilos
Biedronka - serek kanapkowy Delicate
Inne znane serki: Piątnica "Twój Smak" , serki śmietankowe Łowicki oraz Łaciate, serek kanapkowy Almette i chyba Hochland.
2018-03-16 15:32
Wlasnie zrobilam i stygnie. Jest przepyszny. 🍴
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-16 18:04
Uwielbiam ten pasztet gryczany. Po przestudzeniu jest najlepszy. 👍