Chleb pełnoziarnisty

Chleb pełnoziarnisty

Chleb pełnoziarnisty ma same zalety. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki. Zapomnieć o chlebku na dwie godziny. Po tym czasie przełożyć do naczynia, upiec i cieszyć się pachnącym chlebem z chrupiącą skórką!

Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Ilość porcji: bochenek o średnicy 15 cm

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 7 g suchych drożdży*
  • 5 łyżek oliwy
  • 200 ml ciepłej wody

Pieczywo pełnoziarniste

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w misce.

Ciasto chlebowe przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na dwie godziny.
Po tym czasie ciasto chlebowe będzie mało wyrośnięte, ale tak ma być. Chlebek urośnie w czasie pieczenia :-)

*W przypadku świeżych drożdży użyj ich nie więcej niż 20 gramów. Chleb może bardziej wyrosnąć. Postępuj tak samo, jak w przypadku drożdży suchych.

Małe naczynie oblej od wewnątrz oliwą. U mnie szklane naczynie bez przykrywki, ale może być to garnek, gliniane naczynie do pieczenia chleba, czy zwykła forma na ciasto. Ja chlebek polałam również od góry. Oprószyłam je także gruboziarnistą solą.

Chlebek wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz 35 minut.
Po wyłączeniu uchyl lekko drzwi piekarnika, zaś po 10 minutach wyjmij go z pieca a następnie z naczynia i odłóż na kratkę do wystudzenia.

Chleb pełnoziarnisty, 1

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (387 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Chleb pełnoziarnisty

Lubię proste i szybkie przepisy. Dlatego też uwielbiam przepis na chleb gryczany. Tutaj jednak pokazuję jak w bardzo prosty i szybki sposób upiec pyszne, domowe pieczywo pełnoziarniste. Wystarczy Ci kilka składników, by wyczarować fantastyczny chleb pełnoziarnisty.  

Pieczywo pełnoziarniste

Pewnie sporo jest sposobów na to, by upiec chleb pełnoziarnisty przepisy. Jednak według mnie im prościej, tym lepiej. Mój chleb pełnoziarnisty przepis jest prosty i nie wymaga kupowania wielu rodzajów mąk. Poleca zacząć od tego przepisu, a z czasem może dodawać do niego ziarna oraz inne mieszanki mąk. Zapraszam do pieczenia. A przy okazji polecam też mój przepis na chleb bananowy na słodko :)