Mini chlebek pełnoziarnisty

Mini chlebek pełnoziarnisty

Ten chlebek ma same zalety. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki. Zapomnieć o chlebku na dwie godziny. Po tym czasie przełożyć do naczynia, upiec i cieszyć się pachnącym chlebem z mega chrupiącą skórką!

Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Ilość porcji: bochenek o średnicy 15 cm

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 7 g suchych drożdży*
  • 5 łyżek oliwy
  • 200 ml ciepłej wody

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w misce.

Ciasto chlebowe przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na dwie godziny.
Po tym czasie ciasto chlebowe będzie mało wyrośnięte, ale tak ma być. Chlebek urośnie w czasie pieczenia :-)

*W przypadku świeżych drożdży użyj ich nie więcej niż 20 gramów. Chleb może bardziej wyrosnąć. Postępuj tak samo, jak w przypadku drożdży suchych.

Małe naczynie oblej od wewnątrz oliwą. U mnie szklane naczynie bez przykrywki, ale może być to garnek, gliniane naczynie do pieczenia chleba, czy zwykła forma na ciasto. Ja chlebek polałam również od góry. Oprószyłam je także gruboziarnistą solą.

Chlebek wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz 35 minut :-)
Po wyłączeniu uchyl lekko drzwi piekarnika, zaś po 10 minutach wyjmij go z pieca a następnie z naczynia i odłóż na kratkę do wystudzenia.

Mini chlebek pełnoziarnisty, 1

Smacznego :-)

Średnia 4.7 / 5 (25 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷