Chleb pełnoziarnisty
Chleb pełnoziarnisty ma same zalety. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki. Zapomnieć o chlebku na dwie godziny. Po tym czasie przełożyć do naczynia, upiec i cieszyć się pachnącym chlebem z chrupiącą skórką!
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Liczba porcji: bochenek o średnicy 15 cm
Dieta: wegańska, wegetariańska
Składniki
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 7 g suchych drożdży*
- 5 łyżek oliwy
- 200 ml ciepłej wody
Pieczywo pełnoziarniste
Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w misce.
Ciasto chlebowe przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na dwie godziny.
Po tym czasie ciasto chlebowe będzie mało wyrośnięte, ale tak ma być. Chlebek urośnie w czasie pieczenia :-)
*W przypadku świeżych drożdży użyj ich nie więcej niż 20 gramów. Chleb może bardziej wyrosnąć. Postępuj tak samo, jak w przypadku drożdży suchych.
Małe naczynie oblej od wewnątrz oliwą. U mnie szklane naczynie bez przykrywki, ale może być to garnek, gliniane naczynie do pieczenia chleba, czy zwykła forma na ciasto. Ciasto chlebowe przełóż do formy, w której będzie się piekło. Poczekaj jeszcze 20-30 minut, by znów lekko urosło. Przed pieczeniem chlebek polałam odrobiną oliwy również od góry. Oprószyłam je także gruboziarnistą solą. Jeśli Twój chleb wyrasta w naczyniu w którym będzie się piekł, to drugie wyrastanie nie jest potrzebne.
Chlebek wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz około 35 minut.
Po wyłączeniu uchyl lekko drzwi piekarnika, zaś po 10 minutach wyjmij go z pieca a następnie z naczynia i odłóż na kratkę do wystudzenia.
Smacznego.