Mini chlebek pełnoziarnisty

Mini chlebek pełnoziarnisty

Ten chlebek ma same zalety. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki. Zapomnieć o chlebku na dwie godziny. Po tym czasie przełożyć do naczynia, upiec i cieszyć się pachnącym chlebem z mega chrupiącą skórką!

Reklama

Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Ilość porcji: bochenek o średnicy 15 cm

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 7 g suchych drożdży*
  • 5 łyżek oliwy
  • 200 ml ciepłej wody

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w misce.

Ciasto chlebowe przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na dwie godziny.
Po tym czasie ciasto chlebowe będzie mało wyrośnięte, ale tak ma być. Chlebek urośnie w czasie pieczenia :-)

*W przypadku świeżych drożdży użyj ich nie więcej niż 20 gramów. Chleb może bardziej wyrosnąć. Postępuj tak samo, jak w przypadku drożdży suchych.

Małe naczynie oblej od wewnątrz oliwą. U mnie szklane naczynie bez przykrywki, ale może być to garnek, gliniane naczynie do pieczenia chleba, czy zwykła forma na ciasto. Ja chlebek polałam również od góry. Oprószyłam je także gruboziarnistą solą.

Chlebek wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz 35 minut :-)
Po wyłączeniu uchyl lekko drzwi piekarnika, zaś po 10 minutach wyjmij go z pieca a następnie z naczynia i odłóż na kratkę do wystudzenia.

Mini chlebek pełnoziarnisty, 1

Smacznego :-)

Średnia 4.7 / 5 (15 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/13075

Komentarze

2017-03-21 21:31
Chlebek bardzo mi smakuje ale chyba robię coś nie tak bo nie rośnie w piekarniku ?. W trakcie wyrastania podwoi swoją objętość ale później już nie drgnie ani na centymetr ?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-03-22 10:17
Justyno, jeśli podwoił objętość i w żadnym momencie potem nie opadł, to będzie całkiem normalne, jeśli już więcej w piecu nie urośnie :-) Proszę dać znać, jaki był po wyjęciu :-)
2018-08-31 07:07
Że świeżych drożdży nie trzeba robić rozczyn? Poprostu wszystko razem wymieszać?🤔
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-31 12:46
Tak drożdże świeże dobrze wmieszaj w ciasto.. będą pracować tak samo jak te suche. Ciasto z czasem zacznie rosnąć.
2016-09-28 09:17
Dziś piekę.. jak będzie dobrze, to będę go piec w niedzielę, gdy nie ma chleba dobrego w sklepie.
Ania z AniaGotuje.pl
2016-09-28 10:34
Kasiu, napisz jak Ci się upiekł :-)
2017-01-04 21:56
Czy drożdże suche można zmienić na normalne, świeże drożdże i jak wówczas zmieni się przepis?

Pozdrawiam

Jurek
Ania z AniaGotuje.pl
2017-01-04 21:58
Zamiast suchych drożdży możesz użyć 20 gramów drożdży świeżych. Postępujesz identycznie, jak w przypadku tych suszonych.
2017-03-15 01:53
Pyszny :-D jakbym podwoiła porcję to ile czasu piec?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-03-15 11:57
;-) Min 50 min - do 1h. Musisz wówczas kontrować pieczenie.
2018-03-29 20:02
Czy można użyć mąki orkiszowej pełnoziarnistej?
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-30 09:25
Tak Kasiu.
Na taki domowy chleb to nawet z glutenem możemy się skusić :D
Ania z AniaGotuje.pl
2016-09-27 19:40
Polecam!
2016-09-28 11:22
Wygląda pysznie. Spróbuje upiec. Pozdrawiam.
Ania z AniaGotuje.pl
2016-09-28 11:30
Świetnie.. zachęcam :-)
2016-09-28 11:29
Trafiłaś z tym przepisem. Ostatnio zastanawiałam się nad upieczeniem swojego chlebka, bo te z piekarni to jakaś tragedia. W październiku mam urodziny, chyba dla moich gości upiekę takowego chlebusia. :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-09-28 11:30
Miło mi Kasiu.. i już życzę Ci wszystkiego najlepszego!
2016-09-28 11:31
Chlebuś wygląda przepysznie, dokładnie tak jak lubię :) Muszę w końcu zabrać się za pieczenie własnego chleba, bo teraz to nie wiadomo co do wypieków dosypują w piekarniach...
Ania z AniaGotuje.pl
2016-09-28 19:41
Racja, polecam spróbować ;-)
2016-09-28 11:36
koniecznie muszę wypróbować
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-09-28 19:42
Smacznego Dominiko!