Deser z marakują
Delikatny i kremowy deser z marakują... Można go podać w pucharku lub kieliszku. Ten efektowny krem szykuje się błyskawicznie. W przepisie można pominąć alkohol. Wówczas krem mogą zajadać również dzieci. Marakuja jest bardzo specyficznym, lekko kwaśnym owocem. Myślę, że taki deser z dodatkiem marakui to świetna propozycja na każde przyjęcie.
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2-3
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- 4 marakuje
- 150 ml śmietanki kremówki np. 30%
- 2 żółtka jaj
- 3 płaskie łyżki cukru pudru
- 2 łyżki rumu, likieru amaretto lub domowej nalewki
- sok z polówki cytryny
Deser z marakują
W niewielkiej misce wymieszaj ze sobą: sok z połowy cytryny, miąższ z marakui oraz alkohol. Możesz użyć rumu, likieru amaretto lub ulubionej nalewki (cytrynowa, z winogron..). Alkohol pomiń w przepisie jeśli szykujesz deser dla dzieci lub wolisz zjeść krem bez procentów. Deser bez alkoholu ma delikatniejszy, owocowy smak. Pamiętaj, że alkohol może odrobinę zmienić barwę mieszanki
Umyj jajka. Oddziel białka od żółtek. Białka możesz wykorzystać do zrobienia pysznych piankowych obłoczków. Żółtka umieść w niewielkiej misce. Dodaj do nich dwie łyżki cukru pudru (trzecia łyżka idzie do śmietanki). Żółtka z cukrem pudrem ubijaj mikserem na jasny puch przez około 3 minuty.
Do trzeciego, wysokiego naczynia wlej bardzo dobrze schłodzoną słodką śmietankę. Czystymi mieszadłami miksuj śmietankę około minuty. Dodaj łyżkę cukru pudru i miksuj dalej całość do dwóch minut. Śmietanka powinna zgęstnieć. Dodaj do niej krem z żółtek i delikatnie wymieszaj całość.
Do przygotowanych pucharków wyłóż porcje kremu. Na wierzch zaś wylej koktajl z marakui. Podawaj od razu.


Smacznego!