Deser w pucharku na Walentynki
Super deser na Walentynki! Budyń śmietankowy z toffi zrobisz bardzo szybko. Do tego plasterki banana oraz ulubione dodatki, które sprawią, że deser banoffee będzie wyjątkowy i niepowtarzalny.
Polecam również przepis na prosty deser czekoladowy, który również pasuje przy święcie zakochanych.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 5 minut
Liczba porcji: 2 duże pucharki
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 1 budyń w proszku śmietankowy bez cukru - 35 g
- 1 i 2/3 szklanki mleka
- 2 czubate łyżki mlecznego karmelu
- 1 banan
Do dekoracji deseru: kruche ciastka typu digestive, podgrzane toffi, plasterki banana, czekoladowe serduszka
W małym rondelku umieść szklankę mleka oraz mleczny kajmak (dolce de leche, masa krówkowa). Ustaw średnią moc palnika i cały czas mieszaj mleko do połączenia obu składników.
Do szklanki wlej resztę mleka (2/3 szklanki). Wsyp proszek budyniowy i dobrze wymieszaj mleko. Zawartość szklanki wlej do rondelka z prawie wrzącym mlekiem o smaku toffi. Cały czas mieszaj budyń aż do zagotowania i zgęstnienia.
Po ugotowaniu budyń przykryj folią i odstaw do przestudzenia na około 20 minut. Budyń należy przykryć tak jak na zdjęciu, by na jego powierzchni nie powstał kożuszek.
Banana pokrój w plasterki. Możesz go skropić sokiem z cytryny, by pozostał jasny.
Część plasterków banana wyłóż na dnie pucharków.
Następny w kolejności idzie przestudzony krem budyniowy. Możesz go wyłożyć łyżką, lub przez rękaw cukierniczy.
Górę udekoruj pozostałymi plasterkami banana, ciastkami, serduszkami z czekolady oraz podgrzanym toffi. Po podgrzaniu krem robi się rzadszy i łatwiej polać nim deser.
Deser należy trzymać w lodówce. Można go podać od razu po zrobieniu, lub po schłodzeniu w lodówce. Można go przygotować dzień wcześniej. Gorąco polecam również mój przepis na czekoladowy torcik z truskawkami w galaretce.
Smacznego.