Smoothie bowl
Smoothie bowl z truskawkami i bananami, to przepyszny, zdrowy i bardzo kolorowy deser lodowy z owoców. Przepis jest niezwykle prosty i można go dowolnie modyfikować.
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 550 g - 2 porcje
Kaloryczność kcal: 70 w 100 g deseru
[ więcej ]
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki [ więcej ]
- 300 g mrożonych truskawek
- 2 średnie banany - 200 g po obraniu
- 2 łyżki mleka lub napoju roślinnego
- 2 łyżki granoli - np. z owocami
- kilka świeżych owoców do dekoracji
Smoothie bowl
Przygotuj 300 gramów mrożonych truskawek. Mroziłam małe sztuki, więc nie kroiłam ich wcześniej na kawałki. Jeśli specjalnie mrozisz wcześniej truskawki i są one spore, to polecam pokroić je drobniej i mrozić w woreczku do mrożenia. Ułatwi to próżniejsze miskowanie ich na gładko w blenderze.
Zamrożone truskawki oraz dwa dojrzałe banany (u mnie łącznie 200 gramów po obraniu) umieść w komorze wybranego naczynia. Wlej też dwie łyżki mleka lub ulubionego napoju roślinnego. Całość miksuj, aż do uzyskania gładkiej masy lodowej. Użyłam mocnego blendera próżniowego wysokoobrotowego z opcją rozdrabniania i dobrymi ostrzami. Możesz też użyć popularnych wielofunkcyjnych robotów kuchennych z odpowiednią opcją miksowania.
Porada: Mleko można zamienić na śmietankę kremówkę, 30 % mleczko kokosowe, napój roślinny, lub nawet na ulubiony sok owocowy.
Natychmiast po zmiksowaniu, lodowe smoothie przełóż do miseczek, udekoruj kawałkami owoców z granolą i podawaj. U mnie były to plasterki bananów, borówki, jeżyny, truskawki oraz granola z liofilizowanymi truskawkami.
Porada: Do tego zestawu pasują też inne owoce np. morele, maliny i brzoskwinie oraz musli lub zwykłe płatki kukurydziane.
Smacznego.