Żeberka z grilla
Żeberka z grilla to danie na które zawsze czekam, gdy rozpoczynamy sezon grillowy. Idealnie soczyste i podpieczone smakują wszystkich domownikom i gościom. To tez bardzo prosty do zrobienia przepis.
Żeberka wieprzowe marynuję zawsze dzień przed grillem. W dniu imprezy wystarczy je wyjąć wcześniej z lodówki i jak to się mówi.. wrzucić na ruszt!
Czas przygotowania: 30 minut
Czas grillowania: 25 minut
Liczba porcji: 1 kg żeberek
W 100 gramach:
Wartość energetyczna
250 kcal
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 1 kg surowych żeberek wieprzowych
- 2 łyżki musztardy
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oleju
- łyżeczka miodu
- płaska łyżeczka pieprzu i słodkiej papryki
Czas marynowania żeberek: minimum 12 godzin
Do dań z grilla zawsze kupuj najlepszej jakości produkty i świeże i ładne mięso. Żeberka wieprzowe nie powinny być za tłuste i przerośnięte. Warto kupować mięso u rzeźnika lub w sprawdzonym, zaufanym sklepie.
Marynata do żeberek:
Moja marynata do żeberek wieprzowych z grilla jest bardzo prosta. Zazwyczaj do jej zrobienia używam musztardy delikatesowej lub miodowej. Dwie łyżki musztardy, łyżeczkę miodu, 4 łyżki oleju, 2 łyżki sosu sojowego lub płaska łyżeczka soli, po płaskiej łyżeczce pieprzu oraz słodkiej papryki oraz 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę...i już. Dokładnie wymieszaj składniki na marynatę do żeberek.
Ładny płat żeberek wieprzowych podziel na paski. Postaraj się, by każdy kawałek był mniej więcej podobnej wielkości. Będzie Ci je potem łatwiej grillować. Żeberka podziel na kawałki tak, by w każdym kawałku przez środek przechodziła jedna kostka.
Żeberka dokładnie obtocz w marynacie i umieść w naczyniu. Naczynie szczelnie zakryj np. folią i odłóż do lodówki na minimum 12 godzin. Polecam szykować żeberka na dzień przed planowanym grillem. Na moich żeberkach ułożyłam listki kolendry.. to taka moja fanaberia, by żeberka ładniej się prezentowały. A ta w ogóle.. uwielbiam kolendrę. Jeśli masz kolendrę suszoną, to możesz posypać nią dodatkowo żeberka.
Żeberka z grilla:
Żeberka wyjmij z lodówki przynajmniej na godzinę przed grillowaniem. Możesz w tym czasie rozpalić swojego grilla. Ja używam grilla na węgiel, ale żeberka możesz też śmiało przygotować na grillu elektrycznym lub gazowym.
Grill rozgrzej do temperatury minimum 200 stopni. Ruszt powinien być również nagrzany. Kawałki żeberek układaj obok siebie przy pomocy długich szczypiec. Polecam stale kontrolować stopień podpieczenia mięsa. Aby żeberka były soczyste i idealnie wypieczone temperatura powinna być dość wysoka. Żeberka pieką się u mnie od 20-25 minut.
Żeberka możesz co kilka minut przekręcać na inny bok oraz robić roszady na ruszcie, by każdy kawałek mięsa był tak samo dopieczony.
Do tej marynaty do żeberek nie szykuję dodatkowo glazury z miodu i czarnego pieprzu, czy soli. Żeberka z grilla wychodzą perfekcyjne. Przypominam o dość wysokiej temperaturze oraz czasie pieczenia nie dłuższym niż 25 minut.
Do towarzystwa dla żeberek z grilla polecam też przepis na karkówkę z grilla a w nim idealna marynata do karkówki, a do tego idealna sałatka na grilla.
Jeżeli pogoda nie sprzyja grillowaniu wypróbuj mój przepis na żeberka pieczone w piekarniku.
Smacznego!