Ciasto na pizzę - przepis podstawowy

Ciasto na pizzę - przepis podstawowy

Podstawowy przepis na klasyczne włoskie ciasto do pizzy.

Ilość porcji: pizza o średnicy 30 cm

Składniki: 
• 7 g suchych drożdży
• łyżeczka cukru i soli
• 250 ml ciepłej wody
• 400 g mąki - najlepiej typ. 00*
• łyżka oliwy z oliwek

*„Tipo 00” – jest to włoskie oznaczenie na mąkę pszenną, bardzo drobno zmieloną. Taka mąka zawiera więcej glutenu, dzięki czemu ciasto jest bardzo elastyczne i łatwiejsze w wyrabianiu. Jeśli się tylko chce, pizza wychodzi bardzo cienka :-) Tutaj sprawdzi się równie dobrze mąka pszenna tortowa.

Drożdże, cukier oraz 50 ml wody umieść w wysokim naczyniu. Wymieszaj i przykryj na kilka minut ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Bardzo szybko zaczną się pienić.

Do dużej miski wsyp mąkę, sól, olej oraz buzujące drożdże i resztę wody. Ciasto wyrabiaj ręcznie kilka minut, aż powstanie z niego zwarta kula odchodząca w całości od brzegów miski.

Kulę ciasta zostaw w misce przykrytej ściereczką na 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto na obsypany mąką blat i wyrabiaj kilak minut.

Ciasto jest gotowe do wałkowania lub rozciągania pod pizzę :-)

ciasto-na-pizze-najlepszy-przepis-1

Przepis z lekkimi poprawkami pochodzi z ksiażki Penny Stephens "Cookshelf Italian".

Średnia 4.6 / 5 (7 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Smiley Project
2016-02-20 11:27
Podstawowy - idealny dla mnie :)
user pic
Kasia Choma
2016-02-20 11:36
Uwielbiam pizzę :) Ostatnio trochę wygodnie podchodzę do sprawy robienia ciasta, bo mam maszynkę do chleba i tam też można zrobić ciasto na pizzę. Więc wrzucam wszystkie składniki i samo się robi. Może nie jest to najlepszy sposób, ale na pewno wygodny ;)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-02-20 19:22
Też miałam maszynę, ale moja zostawiała w środku ciasta mieszadła i strasznie mnie to drażniło ;-)
user pic
ZakreconaMAMA
2016-02-20 11:37
Pomysł na samodzielnie robiona pizzę chodził już za mną od jakiegoś czasu. Teraz wiem, jaki pzepis wykorzystam :) Zdamy relacje wkrótce :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-02-20 19:22
Czekam Aniu :-)
user pic
Artur
2016-02-20 12:13
Super przepis :) Najbardziej pociąga mnie w nim mała ilość drożdży. W przepisach, z których kiedyś korzystałem było ich nawet 5 razy więcej! Ostatnio odkryłem nawet przepis, w którym jest ich 3 razy mniej niż w tym, który podajesz. Ciasto wychodzi z niego wyśmienite, ale nieco mniej puszyste. Okazuje się, że ilość drożdży to naprawdę drugorzędna sprawa. Pozdrawiam serdecznie!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-02-20 19:22
Masz rację Arturze.. ilość drożdży nie musi być ogromna. O ciasto trzeba zwyczajnie dobrze zadbać :-)
user pic
Córa Sławy
2016-02-20 14:20
Prosty i łatwy- to lubię najbardziej ! Post jak zawsze przydatny i profesjonalny. Z ogromną chęcią tu wracam :) Pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-02-20 19:21
Dziękuję Ci Olu.. doceniam.. :-)
user pic
ewulka55
2016-10-13 10:30
przeczytałam przepis dość dokładnie, jak również komentarze i wszystko byłoby fajnie, ale mała niedokładność - jaki typ mąki
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-10-13 11:21
Dziękuję Ewo za to pytanie :-) Już wyjaśniłam wszystko w poście: „Tipo 00” – jest to włoskie oznaczenie na mąkę pszenną, bardzo drobno zmieloną. Taka mąka zawiera więcej glutenu, dzięki czemu ciasto jest bardzo elastyczne i łatwiejsze w wyrabianiu. Jeśli się tylko chce, pizza wychodzi bardzo cienka :-) Tutaj sprawdzi się równie dobrze mąka pszenna tortowa.
user pic
slaw
2017-08-12 11:11
Ślepy jesteś ???
user pic
Jasia
2017-01-05 13:50
Jak długo piec juz przygotowaną pizze?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-01-05 14:09
Należy ustawić temp. min. 220 stopni. Nagrzać dobrze piekarnik i wstawić pizzę na min. 15 minut. Dużo zależy od tego ile i jakie składniki znajdują się na cieście. Czy ciasto jest cienko, czy grubo rozwałkowane oraz czy posiadasz grzałkę od góry.