Ciasto na pizzę - przepis podstawowy

Ciasto na pizzę - przepis podstawowy

Mój najlepszy przepis na ciasto do pizzy włoskiej. To najpyszniejsze, najprostsze i najszybsze do zrobienia ciasto na domową pizzę z drożdżami. Zapraszam po przepis na ciasto na pizzę jak z pizzerii.

Jeśli zaś chcesz zrobić szybką przekąskę w stylu mini pizzerinek, to polecam mój przepis na mini pizze z ciasta francuskiego

Reklama

Czas przygotowania: 10 minut
Czas wyrastania: 30 minut
Ilość porcji: pizza o średnicy 30 cm

Składniki:
  • 7 g suchych drożdży
  • łyżeczka cukru i soli
  • 250 ml ciepłej wody
  • 400 g mąki - najlepiej typ. 00*
  • łyżka oliwy z oliwek

*„Tipo 00” – jest to włoskie oznaczenie na mąkę pszenną, bardzo drobno zmieloną. Taka mąka zawiera więcej glutenu, dzięki czemu ciasto jest bardzo elastyczne i łatwiejsze w wyrabianiu. Jeśli się tylko chce, pizza wychodzi bardzo cienka :-) Tutaj sprawdzi się równie dobrze mąka pszenna tortowa.

Drożdże, cukier oraz 50 ml wody umieść w wysokim naczyniu. Wymieszaj i przykryj na kilka minut ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Bardzo szybko zaczną się pienić.

Do dużej miski wsyp mąkę, sól, olej oraz buzujące drożdże i resztę wody. Ciasto wyrabiaj ręcznie kilka minut, aż powstanie z niego zwarta kula odchodząca w całości od brzegów miski.

Kulę ciasta zostaw w misce przykrytej ściereczką na 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto na obsypany mąką blat i wyrabiaj kilka minut.

Ciasto jest gotowe do wałkowania lub rozciągania pod pizzę.

Ciasto na pizzę - przepis podstawowy, 1

Przepis z lekkimi poprawkami pochodzi z książki Penny Stephens "Cookshelf Italian".
Smacznego.

Średnia 4.6 / 5 (35 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

Smiley Project
2016-02-20 11:27
Podstawowy - idealny dla mnie :)
Kasia Choma
2016-02-20 11:36
Uwielbiam pizzę :) Ostatnio trochę wygodnie podchodzę do sprawy robienia ciasta, bo mam maszynkę do chleba i tam też można zrobić ciasto na pizzę. Więc wrzucam wszystkie składniki i samo się robi. Może nie jest to najlepszy sposób, ale na pewno wygodny ;)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-02-20 19:22
Też miałam maszynę, ale moja zostawiała w środku ciasta mieszadła i strasznie mnie to drażniło ;-)
Ania
2018-01-14 13:14
Ile czasu piec tą pizze i w ilu stopniach
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-01-14 15:38
Aniu piecz w temperaturze min. 25 stopni. 12 minut - ciasto cienkie
15 minut - ciasto grube
Badgerman
2018-03-31 08:29
ilu stopni ? to mam w domu włączyć klime na chłodzenie i zostawić na stole czy jak :) ?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-03-31 10:28
Ha ha.. Mam nadzieję, że każdy się domyśli iż chodzi o temperaturę 250 stopni 😜
ZakreconaMAMA
2016-02-20 11:37
Pomysł na samodzielnie robiona pizzę chodził już za mną od jakiegoś czasu. Teraz wiem, jaki pzepis wykorzystam :) Zdamy relacje wkrótce :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-02-20 19:22
Czekam Aniu :-)
Artur
2016-02-20 12:13
Super przepis :) Najbardziej pociąga mnie w nim mała ilość drożdży. W przepisach, z których kiedyś korzystałem było ich nawet 5 razy więcej! Ostatnio odkryłem nawet przepis, w którym jest ich 3 razy mniej niż w tym, który podajesz. Ciasto wychodzi z niego wyśmienite, ale nieco mniej puszyste. Okazuje się, że ilość drożdży to naprawdę drugorzędna sprawa. Pozdrawiam serdecznie!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-02-20 19:22
Masz rację Arturze.. ilość drożdży nie musi być ogromna. O ciasto trzeba zwyczajnie dobrze zadbać :-)
Córa Sławy
2016-02-20 14:20
Prosty i łatwy- to lubię najbardziej ! Post jak zawsze przydatny i profesjonalny. Z ogromną chęcią tu wracam :)
Pozdrawiam
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-02-20 19:21
Dziękuję Ci Olu.. doceniam.. :-)
ewulka55
2016-10-13 10:30
przeczytałam przepis dość dokładnie, jak również komentarze i wszystko byłoby fajnie, ale mała niedokładność - jaki typ mąki
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-10-13 11:21
Dziękuję Ewo za to pytanie :-) Już wyjaśniłam wszystko w poście: „Tipo 00” – jest to włoskie oznaczenie na mąkę pszenną, bardzo drobno zmieloną. Taka mąka zawiera więcej glutenu, dzięki czemu ciasto jest bardzo elastyczne i łatwiejsze w wyrabianiu. Jeśli się tylko chce, pizza wychodzi bardzo cienka :-) Tutaj sprawdzi się równie dobrze mąka pszenna tortowa.
slaw
2017-08-12 11:11
Ślepy jesteś ???
Jasia
2017-01-05 13:50
Jak długo piec juz przygotowaną pizze?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-01-05 14:09
Należy ustawić temp. min. 220 stopni. Nagrzać dobrze piekarnik i wstawić pizzę na min. 15 minut. Dużo zależy od tego ile i jakie składniki znajdują się na cieście. Czy ciasto jest cienko, czy grubo rozwałkowane oraz czy posiadasz grzałkę od góry.
Ela
2017-12-08 21:04
Szybki przepis to co lubię bardzo jutro zabieram się za pizzę tylko będę robić to na dużej blaszce bo ma być ogromna będą goście dziękuję Aniu za przepis
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-09 09:13
Bardzo proszę i życzę smacznego!
Paweł
2017-12-25 22:19
5dag drożdży, 2 szklanki mąki przennej, szczypta soli, szczypta cukru, 1 jako, letnia, przegotowana woda, 2,3 łyżki oleju. Po wyrobieniu ciasto do michy na 30 minut pod przykryciem, a potem odrazu na blachę wysmarowaną olejem- reszta w/g gustu...
Renee
2017-12-26 10:20
We Wloszech pizze robia zawsze z typu maki "0" typ "00" jest uzywany do wypiekow slodkich!!! I ciasto powinno rosnac min 2-3 godz wtedy nie czuc w nim drozdzy i jest lekkostrawne-mieszkam we Wloszech 18 lat 😉
Reklama
Izabela
2018-01-02 03:38
Witam, to jaki typ mąki będzie najleszy, w polkich realiach? Pozdrawiam

Przepis na ciasto do pizzy domowej

Najlepsze ciasto na pizzę z drożdżami jakie do tej pory robiłam. Zawsze do niego wracam i zazwyczaj wprowadzam tylko niewielkie modyfikacje w zależności od tego, czy robię większą lub mniejszą pizzę. To bardzo szybkie ciasto na pizzę. To ciasto na pizzę szykuję z suchych drożdży, jednak można też użyć drożdży świeżych. 

Ciasto na pizze z drożdżami

Jeśli masz w domu dobry i mocny piekarnik, to podążając za moim przepisem uzyskasz ciasto na pizzę jak z pizzerii. Jest to oryginalny przepis na ciasto do pizzy włoskiej, który znam od wielu, wielu lat. Jeśli szukasz najlepszego przepisu na sos do pizzy, to koniecznie wypróbuj mojego przepisu na domowy sos czosnkowy. Dodatki do pizzy? Polecam przecier pomidorowy z mieszanką ziół, tarty ser, salami, szynkę, plasterki pieczarek..