Ciasto na pizz臋 - przepis podstawowy

Ciasto na pizz臋 - przepis podstawowy

M贸j najlepszy przepis na ciasto do pizzy w艂oskiej. To najpyszniejsze, najprostsze i najszybsze do zrobienia ciasto na domow膮 pizz臋 z dro偶d偶ami. Zapraszam po przepis na ciasto na pizz臋 jak z pizzerii.

Je艣li za艣 chcesz zrobi膰 szybk膮 przek膮sk臋 w stylu mini pizzerinek, to polecam m贸j przepis na mini pizze z ciasta francuskiego

Reklama

Czas przygotowania: 10 minut
Czas wyrastania: 30 minut
Ilo艣膰 porcji: pizza o 艣rednicy 30 cm

Sk艂adniki:
  • 7 g suchych dro偶d偶y
  • 艂y偶eczka cukru i soli
  • 250 ml ciep艂ej wody
  • 400 g m膮ki - najlepiej typ. 00*
  • 艂y偶ka oliwy z oliwek

*鈥濼ipo 00鈥 鈥 jest to w艂oskie oznaczenie na m膮k臋 pszenn膮, bardzo drobno zmielon膮. Taka m膮ka zawiera wi臋cej glutenu, dzi臋ki czemu ciasto jest bardzo elastyczne i 艂atwiejsze w wyrabianiu. Je艣li si臋 tylko chce, pizza wychodzi bardzo cienka :-) Tutaj sprawdzi si臋 r贸wnie dobrze m膮ka pszenna tortowa.

Dro偶d偶e, cukier oraz 50 ml wody umie艣膰 w wysokim naczyniu. Wymieszaj i przykryj na kilka minut 艣ciereczk膮 lub r臋cznikiem papierowym. Bardzo szybko zaczn膮 si臋 pieni膰.

Do du偶ej miski wsyp m膮k臋, s贸l, olej oraz buzuj膮ce dro偶d偶e i reszt臋 wody. Ciasto wyrabiaj r臋cznie kilka minut, a偶 powstanie z niego zwarta kula odchodz膮ca w ca艂o艣ci od brzeg贸w miski.

Kul臋 ciasta zostaw w misce przykrytej 艣ciereczk膮 na 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto na obsypany m膮k膮 blat i wyrabiaj kilka minut.

Ciasto jest gotowe do wa艂kowania lub rozci膮gania pod pizz臋.

Ciasto na pizz臋 - przepis podstawowy, 1

Przepis z lekkimi poprawkami pochodzi z ksi膮偶ki Penny Stephens "Cookshelf Italian".
Smacznego.

艢rednia 4.6 / 5 (52 g艂os贸w) Oce艅!
Dzi臋kuj臋 za wsp贸lne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobi膰 zdj臋cia gotowej potrawy i doda膰 go w komentarzu pod przepisem 馃摲

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/11068

Komentarze

2017-01-05 13:50
Jak d艂ugo piec juz przygotowan膮 pizze?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-01-05 14:09
Nale偶y ustawi膰 temp. min. 220 stopni. Nagrza膰 dobrze piekarnik i wstawi膰 pizz臋 na min. 15 minut. Du偶o zale偶y od tego ile i jakie sk艂adniki znajduj膮 si臋 na cie艣cie. Czy ciasto jest cienko, czy grubo rozwa艂kowane oraz czy posiadasz grza艂k臋 od g贸ry.
2018-08-20 21:26
Wszystko fajnie pi臋knie i zapewne pysznie, ale 7 g suchych to ile to g 艣wie偶ych?
Wybaczcie pytanie dla niekt贸rych pewnie banalne, ale dla takiego "kucharza" jak ja ju偶 nie 馃槀 Pozdrawiam 馃槈
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-21 09:37
Do przepisu na ciasto do pizzy 7 g dro偶szy suchych odpowiada 20 g dro偶d偶y 艣wie偶ych.
2017-12-25 22:19
5dag dro偶d偶y, 2 szklanki m膮ki przennej, szczypta soli, szczypta cukru, 1 jako, letnia, przegotowana woda, 2,3 艂y偶ki oleju. Po wyrobieniu ciasto do michy na 30 minut pod przykryciem, a potem odrazu na blach臋 wysmarowan膮 olejem- reszta w/g gustu...
2017-12-08 21:04
Szybki przepis to co lubi臋 bardzo jutro zabieram si臋 za pizz臋 tylko b臋d臋 robi膰 to na du偶ej blaszce bo ma by膰 ogromna b臋d膮 go艣cie dzi臋kuj臋 Aniu za przepis
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-09 09:13
Bardzo prosz臋 i 偶ycz臋 smacznego!
2016-10-13 10:30
przeczyta艂am przepis do艣膰 dok艂adnie, jak r贸wnie偶 komentarze i wszystko by艂oby fajnie, ale ma艂a niedok艂adno艣膰 - jaki typ m膮ki
2017-08-12 11:11
艢lepy jeste艣 ???
Ania z AniaGotuje.pl
2016-10-13 11:21
Dzi臋kuj臋 Ewo za to pytanie :-) Ju偶 wyja艣ni艂am wszystko w po艣cie: 鈥濼ipo 00鈥 鈥 jest to w艂oskie oznaczenie na m膮k臋 pszenn膮, bardzo drobno zmielon膮. Taka m膮ka zawiera wi臋cej glutenu, dzi臋ki czemu ciasto jest bardzo elastyczne i 艂atwiejsze w wyrabianiu. Je艣li si臋 tylko chce, pizza wychodzi bardzo cienka :-) Tutaj sprawdzi si臋 r贸wnie dobrze m膮ka pszenna tortowa.
2017-12-26 10:20
We Wloszech pizze robia zawsze z typu maki "0" typ "00" jest uzywany do wypiekow slodkich!!! I ciasto powinno rosnac min 2-3 godz wtedy nie czuc w nim drozdzy i jest lekkostrawne-mieszkam we Wloszech 18 lat 馃槈
Reklama
2018-01-02 03:38
Witam, to jaki typ m膮ki b臋dzie najleszy, w polkich realiach? Pozdrawiam
2016-02-20 14:20
Prosty i 艂atwy- to lubi臋 najbardziej ! Post jak zawsze przydatny i profesjonalny. Z ogromn膮 ch臋ci膮 tu wracam :)
Pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2016-02-20 19:21
Dzi臋kuj臋 Ci Olu.. doceniam.. :-)
2016-02-20 11:27
Podstawowy - idealny dla mnie :)
2016-02-20 11:36
Uwielbiam pizz臋 :) Ostatnio troch臋 wygodnie podchodz臋 do sprawy robienia ciasta, bo mam maszynk臋 do chleba i tam te偶 mo偶na zrobi膰 ciasto na pizz臋. Wi臋c wrzucam wszystkie sk艂adniki i samo si臋 robi. Mo偶e nie jest to najlepszy spos贸b, ale na pewno wygodny ;)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-02-20 19:22
Te偶 mia艂am maszyn臋, ale moja zostawia艂a w 艣rodku ciasta mieszad艂a i strasznie mnie to dra偶ni艂o ;-)
2018-01-14 13:14
Ile czasu piec t膮 pizze i w ilu stopniach
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-14 15:38
Aniu piecz w temperaturze min. 25 stopni. 12 minut - ciasto cienkie
15 minut - ciasto grube
2018-03-31 08:29
ilu stopni ? to mam w domu w艂膮czy膰 klime na ch艂odzenie i zostawi膰 na stole czy jak :) ?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-31 10:28
Ha ha.. Mam nadziej臋, 偶e ka偶dy si臋 domy艣li i偶 chodzi o temperatur臋 250 stopni 馃槣
2016-02-20 11:37
Pomys艂 na samodzielnie robiona pizz臋 chodzi艂 ju偶 za mn膮 od jakiego艣 czasu. Teraz wiem, jaki pzepis wykorzystam :) Zdamy relacje wkr贸tce :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-02-20 19:22
Czekam Aniu :-)
2016-02-20 12:13
Super przepis :) Najbardziej poci膮ga mnie w nim ma艂a ilo艣膰 dro偶d偶y. W przepisach, z kt贸rych kiedy艣 korzysta艂em by艂o ich nawet 5 razy wi臋cej! Ostatnio odkry艂em nawet przepis, w kt贸rym jest ich 3 razy mniej ni偶 w tym, kt贸ry podajesz. Ciasto wychodzi z niego wy艣mienite, ale nieco mniej puszyste. Okazuje si臋, 偶e ilo艣膰 dro偶d偶y to naprawd臋 drugorz臋dna sprawa. Pozdrawiam serdecznie!
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-02-20 19:22
Masz racj臋 Arturze.. ilo艣膰 dro偶d偶y nie musi by膰 ogromna. O ciasto trzeba zwyczajnie dobrze zadba膰 :-)

Przepis na ciasto do pizzy domowej

Najlepsze ciasto na pizz臋 z dro偶d偶ami jakie do tej pory robi艂am. Zawsze do niego wracam i zazwyczaj wprowadzam tylko niewielkie modyfikacje w zale偶no艣ci od tego, czy robi臋 wi臋ksz膮 lub mniejsz膮 pizz臋. To bardzo szybkie ciasto na pizz臋. To ciasto na pizz臋 szykuj臋 z suchych dro偶d偶y, jednak mo偶na te偶 u偶y膰 dro偶d偶y 艣wie偶ych.聽

Ciasto na pizze z dro偶d偶ami

Je艣li masz w domu dobry i mocny piekarnik, to pod膮偶aj膮c za moim przepisem uzyskasz ciasto na pizz臋 jak z pizzerii. Jest to oryginalny przepis na ciasto do pizzy w艂oskiej, kt贸ry znam od wielu, wielu lat. Je艣li szukasz najlepszego przepisu na sos do pizzy, to koniecznie wypr贸buj mojego przepisu na domowysos czosnkowy. Dodatki do pizzy? Polecam przecier pomidorowy z mieszank膮 zi贸艂, tarty ser, salami, szynk臋, plasterki pieczarek..聽