Ciasto Pink Banana Mama

Ciasto Pink Banana Mama

Wesoły deser bez pieczenia.
Truskawkowo bananowy sernik z kilku składników :-)

Czas przygotowywania: około 20 minut
Czas chłodzenia: minimum 4 godziny
Ilość: tortownica średnicy 20-22 cm

Składniki:

• 2 dojrzałe banany
• 500 g rozmrożonych truskawek
• 400 g serka homogenizowanego waniliowego
• 6 łyżek żelatyny i szklanka wrzątku
• 4 łyżki cukru
• 2 duże wafle w bloczku - można pominąć, wówczas mogą go jeść również osoby na diecie bez glutenu.


5 łyżek żelatyny zalej niecałą szklanką wrzątku. 
Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstaw do wystudzenia na czas szykowania owoców.

Dno tortownicy przyłóż do wafla i ponacinaj wafel małym nożem wokół spodu. Oderwij kawałki wafla. Tak samo wytnij drugie koło. W razie potrzeby obskrob nożem krawędzie - wafle muszą się zmieścić w tortownicy. Jedno koło ułóż na dnie tortownicy.

Truskawki zmiksuj na gładko przy pomocy blendera. Około 200 g odlej do małego naczynka - będzie potrzebne na górę ciasta. Do truskawek dodaj łyżeczkę cukru.

Do 300 g truskawek dodaj obrane banany i 3 łyżki cukru i dalej miksuj na gładko. Dodaj serek waniliowy i ciągle miksując na małych obrotach powoli, małą strużką wlewaj rozpuszczoną żelatynę.

Rzadką masę przelej do tortownicy. Drewnianą łyżkę zanurz w masie, by sprawdzić, czy wafel nie zaczął wypływać na powierzchnię. W razie potrzeby zepchnij go na dno.

Sernik umieść w lodówce na 30 minut.

Po tym czasie do zmiksowanych truskawek dodaj pozostałą łyżkę żelatyny rozpuszczonej w 1/5 szklanki wrzątku. 

Warto truskawki z żelatyną "wymieszać" blenderem. Wówczas powstanie ładnie napowietrzona pianka. Truskawki wylej na wafel. Ciasto umieść w lodówce do całkowitego stężenia masy. Powinno być gotowe już po 4 godzinach :-)

ciasto-pink-banana-mama-1

ciasto-pink-banana-mama-2

ciasto-pink-banana-mama-3

ciasto-pink-banana-mama-4

Smacznego!

Średnia 4.3 / 5 (4 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
precio
2017-03-04 13:31
Bardzo szybko! Bardzo smaczne! Bardzo nadaje się do świąt wiosennych :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-03-05 10:34
;-) Masz rację :-)