Ciasto Banana Mama
Wesoły deser bez pieczenia. Truskawkowo bananowy sernik z kilku składników :-)
Czas przygotowania: 20 minut
Czas chłodzenia: 4 godziny
Liczba porcji: tortownica 20-22 cm
Składniki
- 2 dojrzałe banany
- 500 g rozmrożonych truskawek
- 400 g serka homogenizowanego waniliowego
- 6 łyżek żelatyny i szklanka wrzątku
- 4 łyżki cukru
- 2 duże wafle w bloczku - można pominąć, wówczas mogą go jeść również osoby na diecie bez glutenu.
5 łyżek żelatyny zalej niecałą szklanką wrzątku. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstaw do wystudzenia na czas szykowania owoców.
Dno tortownicy przyłóż do wafla i ponacinaj wafel małym nożem wokół spodu. Oderwij kawałki wafla. Tak samo wytnij drugie koło. W razie potrzeby obskrob nożem krawędzie - wafle muszą się zmieścić w tortownicy. Jedno koło ułóż na dnie tortownicy.
Truskawki zmiksuj na gładko przy pomocy blendera. Około 200 g odlej do małego naczynka - będzie potrzebne na górę ciasta. Do truskawek dodaj łyżeczkę cukru.
Do 300 g truskawek dodaj obrane banany i 3 łyżki cukru i dalej miksuj na gładko. Dodaj serek waniliowy i ciągle miksując na małych obrotach powoli, małą strużką wlewaj rozpuszczoną żelatynę.
Rzadką masę przelej do tortownicy. Drewnianą łyżkę zanurz w masie, by sprawdzić, czy wafel nie zaczął wypływać na powierzchnię. W razie potrzeby zepchnij go na dno.
Sernik umieść w lodówce na 30 minut.
Po tym czasie do zmiksowanych truskawek dodaj pozostałą łyżkę żelatyny rozpuszczonej w 1/5 szklanki wrzątku.
Warto truskawki z żelatyną "wymieszać" blenderem. Wówczas powstanie ładnie napowietrzona pianka. Truskawki wylej na wafel. Ciasto umieść w lodówce do całkowitego stężenia masy. Powinno być gotowe już po 4 godzinach :-)
Wypróbuj też mój przepis na pyszne ciasto z galaretką. Z deserów prawdziwym hitem jest panacotta. Natomiast z ciast pieczonych polecam sprawdzony przepis tarta z truskawkami.
Smacznego!