Piernik z bananami
Piernik z bananami, a do tego bez dodatku jajek, to wypiek, który Cię zaskoczy. Zapraszam po przepis na przepyszny i niezwykle puszysty pierniczek, który polecam upiec na Święta.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Liczba porcji: forma 11x30 = 1030 g ciasta
Kaloryczność kcal: 264 w 100 g ciasta
[ więcej ]
Dieta: wegetariańska
Składniki [ więcej ]
- 300 g mąki pszennej tortowej - niecałe dwie szklanki
- 4 średnie, dojrzałe banany - 400 g samej pulpy
- 100 g prawdziwego masła - pół klasycznej kostki
- 150 g jasnego miodu - płynny lub półpłynny
- 3 łyżki dobrej przyprawy do piernika - około 30 g
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej - około 10 g
- 1 łyżeczka kakao - około 5 g
- 1/3 płaskiej łyżeczki soli
- ewentualne dodatki: banan + kakao i cynamon; polewa czekoladowa
Piernik z bananami
W jednej misce umieść razem: 300 gramów mąki pszennej tortowej - niecałe 2 szklanki (szklanki o pojemności 250 ml); 3 płaskie łyżki dobrej jakości przyprawy do piernika (bez mąki i cukru w składzie); 1 łyżeczkę kakao; 2 łyżeczki sody oczyszczonej; 1/3 płaskiej łyżeczki soli. Bardzo dokładnie wymieszaj składniki sypkie np. przy pomocy rózgi kuchennej.
Porada: Można też użyć mąki pszennej uniwersalnej. Jeśli masz bardzo mocną przyprawę (np. z mojego przepisu) i wolisz łagodniejszy smak ciasta, to daj o pół łyżki mniej przyprawy do piernika.
W drugiej misce umieść 4 średnie, dojrzałe banany i ugnieć je widelcem (400 gramów pulpy). Do miski dodaj również 100 gramów bardzo miękkiego lub roztopionego i przestudzonego masła oraz 150 gramów jasnego miodu - może być zarówno miód płynny, jak i już bardzo gęsty, jak u mnie. Całość tylko wymieszaj łyżką.
Porada: Jeśli masz za mało bananów lub też masz ochotę dodać też jajko, to zamiast 100 gramów bananów wbij jedno, duże jajko.
Składniki mokre dodaj do sypkich (lub odwrotnie) i bardzo dokładnie wymieszaj ciasto, aż zrobi się jednolite. Możesz użyć miksera na niskich obrotach, ale wystarczy łyżka. Ciasto wychodzi dość gęste.
Keksówkę do pieczenia o wymiarach wewnętrznych 11 x 30 cm (lub inną forma o pojemności minimum 1700 ml) wysmaruj od środka odrobiną oleju i oprósz mąka lub bułką tartą. Do formy wyłóż ciasto i wyrównaj jego powierzchnię.
Porada: Możesz (tak jak ja) pokroić małego lub średniego banana na kilka mniejszych kawałków, a następnie otoczyć je w cynamonie i kakao i powciskać w ciasto.
Piekarnik nagrzej do 175-180 stopni (opcja pieczenia góra/dół). Formę z ciastem umieść na środkowej półce w nagrzanym piekarniku (najlepiej na kratce z wyposażenia piekarnika). Ciasto piecz około 50 minut, do suchego patyczka. Po około 40-45 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w środek ciasta drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że piernik bez jajek jest już gotowy.
Nie piecz go dłużej "dla pewności", by niepotrzebnie nie przesuszać ciasta. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 5 minutach możesz już wyjąć piernik z pieca. Po lekkim przestudzeniu wyjmij go z formy i umieść na kratce do studzenia wypieków.
Nie jest to konieczne, ale polecam polać go po przestudzeniu gęstą polewą z czekolady gorzkiej i masła. W rondelku umieść i roztop na niskiej mocy palnika 50 gramów masła. Rondelek zdejmij z palnika i dodaj do niego 100 gramów drobno posiekanej czekolady gorzkiej 64-70 % (może być też czekolada deserowa). Całość mieszaj szpatułką, aż czekolada całkowicie rozpuści się w gorącym maśle i połączy się z nią w gęsty krem. Polewę wyłóż na ciasto. Po przestudzeniu polewa jeszcze zgęstnieje.
Piernik bez jajek nie musi leżakować. Można go podać już w dniu upieczenia. To ciasto, które bardzo długo zachowuje świeżość. Po przestudzeniu polecam zawinąć je luźno w papier śniadaniowy, a następnie umieścić w przezroczystej torbie spożywczej lub w worku strunowym. Ciasto trzymaj w chłodnej szafce do dwóch dni. Jeśli nie zostanie do tego czasu zjedzone, to przenieś je do lodówki i trzymaj pod kloszem przez 4-5 dni.
Smacznego.