Ciasteczka amarantuski kakaowe

Ciasteczka amarantuski kakaowe

Szybko, bardzo prosto i pysznie. Ciasteczka bez mąki, za to z amarantusa preparowanego z dodatkiem kakao i syropu klonowego.

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość porcji: około 20-22 sztuk

Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • 2 jajka
  • 100 g amarantusa preparowanego (ekspandowanego)
  • 2 łyżki kakao
  • 8 łyżek syropu np. klonowego

Zobacz też film na moim kanale YouTube

Do średniej wielkości naczynia wsyp amarantus. Dodaj kakao, jajka oraz syrop klonowy. Wymieszaj wszystko łyżką na jednolitą papkę.

Mokrymi dłońmi formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczaj każdą sztukę i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasteczka piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

Ciasteczka amarantuski kakaowe, 1

Ciasteczka amarantuski kakaowe, 2

Ciasteczka amarantuski kakaowe, 3

Ciasteczka są chrupiące z wierzchu i mięciutkie, lekko ciągnące w środku. Mają delikatny kakaowy smak i lekko wyczuwalną słodycz syropu klonowego.

Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (4 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷