Ciasteczka z amarantusem
Szybko, bardzo prosto i pysznie. Ciasteczka z amarantusem bez mąki z dodatkiem kakao i syropu klonowego.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Liczba porcji: około 20-22 sztuk
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 2 jajka
- 100 g amarantusa preparowanego (ekspandowanego)
- 2 łyżki kakao
- 8 łyżek syropu np. klonowego
Amarantuski
Do średniej wielkości naczynia wsyp amarantus. Dodaj kakao, jajka oraz syrop klonowy. Wymieszaj wszystko łyżką na jednolitą papkę.
Mokrymi dłońmi formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczaj każdą sztukę i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Amarantuski są chrupiące z wierzchu i mięciutkie, lekko ciągnące w środku. Mają delikatny kakaowy smak i lekko wyczuwalną słodycz syropu klonowego.
Polecam też moje inne przepisy na ciasteczka jak ciastka jaglane, ciasteczka kokosowe oraz doskonałe kruche ciasteczka przepis podstawowy.
Smacznego!