Ciasteczka makowe

Ciasteczka makowe

Doskonały przepis na ciasteczka makowe na białkach z rodzynkami. Błyskawiczny przepis do przygotowania w 5 minut. Sprawdź!

Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Liczba porcji: 18-20 sztuk

Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • pół szklanki maku
  • garść rodzynek
  • płaska łyżka cukru
  • 2 białka jajek
  • 2 łyżki mąki pszennej tortowej

Ciastka makowe

Zacznij nagrzewać piekarnik. Ustaw na 170 stopni.

Wszystkie składniki wymieszaj łyżką w misce. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylewaj porcje na placki. Placki rozleją się i będą płaskie.

Blaszkę wstaw do piekarnika i piecz ciasteczka około 15 minut, do zarumienienia brzegów. Jeśli wolisz bardziej chrupiące ciasteczka, możesz zmniejszyć temperaturę i piec je nieco dłużej.

Ciasteczka makowe, 1

Ciasteczka makowe, 2

Ciastka są najlepsze od razu po upieczeniu!

Wypróbuj też moje inne przepisy jak ciasteczka z mąki migdałowej, ciastka francuskie czy ciastka z jabłkami.

Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (177 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷