Ciastka makowe minutki

Ciastka makowe minutki

Muszę przyznać, że to są ciastka które powstały z resztek, które leżały sobie w lodówce i na półce w kuchni. W moim domu nic się nie marnuje, więc po pięciu minutach ciastka już rumieniły się w piekarniku.

Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Ilość porcji: 18-20 sztuk

Składniki:
  • pół szklanki maku
  • garść rodzynek
  • płaska łyżka cukru
  • 2 białka jajek
  • 2 łyżki mąki pszennej tortowej


Zacznij nagrzewać piekarnik. Ustaw na 170 stopni.

Wszystkie składniki wymieszaj łyżką w misce. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylewaj porcje na placki. Placki rozleją się i będą płaskie.

Blaszkę wstaw do piekarnika i piecz ciasteczka około 15 minut, do zarumienienia brzegów. Jeśli wolisz bardziej chrupiące ciasteczka, możesz zmniejszyć temperaturę i piec je nieco dłużej.

Ciastka makowe minutki, 1

Ciastka makowe minutki, 2

Ciastka są najlepsze od razu po upieczeniu :-)
Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (44 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷