Tarta ze szparagami i serem

Tarta ze szparagami i serem

Sezon na szparagi trwa. Co powiesz na tartę, tudzież quiche z dodatkiem sera Roquefort dla zaostrzenia smaku?

Reklama

Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość porcji: 6

Dieta: wegetariańska

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • pół płaskiej łyżeczki soli

Składniki na masę ze szparagami

  • 60 g sera Roquefort
  • 200 g śmietanki 30%
  • pół łyżeczki pieprzu
  • płaska łyżeczka czarnuszki
  • 1 jajko
  • pęczek zielonych szparagów
  • paczka jajek przepiórczych (można pominąć)*

Składniki na ciasto umieść w jednej misce i wyrabiaj ręcznie kilka minut, aż uda Ci się uformować zwartą kulę. Zawiń ją w folię i odłóż do lodówki na godzinę.

W tym czasie do jednej miski włóż ser, śmietankę, pieprz, czarnuszkę i jajko. Zblenduj całość na gładką masę.

W szparagach oderwij zdrewniałe części łodyg. Szparag powinien sam pęknąć w odpowiedni miejscu. Każdą sztukę potnij w plasterki lub kawałki nie dłuższe niż 3 cm. Główki zostaw w całości.

Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki. Większą formę na tartę możesz wysmarować od środka olejem. Ciasto rozwałkuj na cienki placek - do 5 mm. W razie potrzeby podsyp mąką. Wyłóż wnętrze tarty oraz boki. Widelcem po nakłuwaj ciasto na całej powierzchni. U mnie przy tarcie o średnicy 24 cm zostało jeszcze ciasto na dwie mniejsze kokilki.

Formy wstaw na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Po lekkim wystudzeniu ciasta, możesz do środka wylać masę serowo  jajeczną, zaś na wierzchu poukładać kawałki szparagów.

*Jeśli masz jajka przepiórcze, to wylej je na końcu na całą powierzchnię. Tych jajek się nie rozbija, tylko lekko "skubie" delikatną skorupkę, by zrobić w niej otwór na tyle duży, by wylać całą zawartość jajka nie uszkadzając przy tym żółtka. Najlepiej wylewać jajka po kolei do jednej miseczki. Jeśli jajko się rozleje, dodaj je do masy serowo jajecznej.

Tartę ponownie wstaw na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Tarta ze szparagami i serem, 1

Tarta ze szparagami i serem, 2

Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (7 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/12088

Komentarze

2016-05-17 10:24
To zdecydowanie moje smaki! Musze kupic dzisiaj szparagi :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-05-17 10:31
Super Angelika.. zapraszam do gotowania :-)
2016-05-17 10:43
Tarta idealna! Połączenie boskie! Prawdziwe niebo dla podniebienia :D
Ania z AniaGotuje.pl
2016-05-17 12:17
Dziękuję.. było niebo i już się skończyło :-)
2016-05-17 11:25
Wspaniała propozycja, ja uwielbiam takie dania :-) no i moje ukochane szparagi :-)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-05-17 12:18
Marzenka, serduszko dla Ciebie <3
2016-05-17 12:08
wygląda świetnie. mam nadzieję, że smakuje równie dobrze :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-05-17 12:18
Zrób, a sama się przekonasz ;-)
2016-05-17 16:48
Wygląda tak nieziemsko że jutro jadę na zakupy:D
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-05-17 18:03
Miło mi, że Cię zachęciłam..
2016-05-17 19:11
Idealna dla wegetarian :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-05-17 19:50
Owszem.. w sumie dla każdego.. prawie :-)
2016-05-17 21:31
Powiem: 3 x TAK! &lt;3
Ania z AniaGotuje.pl
2016-05-18 09:12
:-)
2016-05-18 06:00
Taką tartę mogłabym jeść codziennie podczas sezonu szparagowego &lt;3 Wspaniała :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-05-18 09:12
Dziękuję!!
Jakoś nie mamy nigdy takiej wewnętrznej chęci na zrobienie wytrawnej tarty. Jakoś musimy zrobić ten pierwszy krok, bo efekt na pewno jest tego wart :D
Ania z AniaGotuje.pl
2016-05-18 15:07
Warto spróbować :-)