Tarta ze szparagami i serem

Tarta ze szparagami i serem

Sezon na szparagi trwa :-)
Co powiesz na tartę, tudzież quiche z dodatkiem sera Roquefort dla zaostrzenia smaku?

Czas przygotowywania tarty: 20 minut
Czas chłodzenia spodu: 1 godzina
Czas pieczenia: 2 x 25 minut

Ilość porcji: 6 

Składniki na ciasto:
• 200 g mąki pszennej
• 100 g masła
• 2 jajka
• pół płaskiej łyżeczki soli

Składniki na masę ze szparagami:
• 60 g sera Roquefort
• 200 g śmietanki 30%
• pół łyżeczki pieprzu
• płaska łyżeczka czarnuszki
• 1 jajko
• pęczek zielonych szparagów
• paczka jajek przepiórczych (można pominąć)*

Składniki na ciasto umieść w jednej misce i wyrabiaj ręcznie kilka minut, aż uda Ci się uformować zwartą kulę. Zawiń ją w folię i odłóż do lodówki na godzinę.

W tym czasie do jednej miski włóż ser, śmietankę, pieprz, czarnuszkę i jajko. Zblenduj całość na gładką masę.

W szparagach oderwij zdrewniałe części łodyg. Szparag powinien sam pęknąć w odpowiedni miejscu. Każdą sztukę potnij w plasterki lub kawałki nie dłuższe niż 3 cm. Główki zostaw w całości.

Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki. Większą formę na tartę możesz wysmarować od środka olejem. Ciasto rozwałkuj na cienki placek - do 5 mm. W razie potrzeby podsyp mąką. Wyłóż wnętrze tarty oraz boki. Widelcem po nakłuwaj ciasto na całej powierzchni. U mnie przy tarcie o średnicy 24 cm zostało jeszcze ciasto na dwie mniejsze kokilki.

Formy wstaw na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Po lekkim wystudzeniu ciasta, możesz do środka wylać masę serowo  jajeczną, zaś na wierzchu poukładać kawałki szparagów.

*Jeśli masz jajka przepiórcze, to wylej je na końcu na całą powierzchnię. Tych jajek się nie rozbija, tylko lekko "skubie" delikatną skorupkę, by zrobić w niej otwór na tyle duży, by wylać całą zawartość jajka nie uszkadzając przy tym żółtka. Najlepiej wylewać jajka po kolei do jednej miseczki. Jeśli jajko się rozleje, dodaj je do masy serowo jajecznej.

Tartę ponownie wstaw na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

tarta-ze-szparagami-i-serem-1

tarta-ze-szparagami-i-serem-2

Smacznego!

Angelika - a dreamer's life
2016-05-17 10:24
To zdecydowanie moje smaki! Musze kupic dzisiaj szparagi :)
Ania
2016-05-17 10:31
Super Angelika.. zapraszam do gotowania :-)
Futka
2016-05-17 10:43
Tarta idealna! Połączenie boskie! Prawdziwe niebo dla podniebienia :D
Ania
2016-05-17 12:17
Dziękuję.. było niebo i już się skończyło :-)
Marzena
2016-05-17 11:25
Wspaniała propozycja, ja uwielbiam takie dania :-) no i moje ukochane szparagi :-)
Ania
2016-05-17 12:18
Marzenka, serduszko dla Ciebie <3
Kobieta po 30
2016-05-17 12:08
wygląda świetnie. mam nadzieję, że smakuje równie dobrze :)
Ania
2016-05-17 12:18
Zrób, a sama się przekonasz ;-)
Beata - Turlu Tutu
2016-05-17 16:48
Wygląda tak nieziemsko że jutro jadę na zakupy:D
Ania
2016-05-17 18:03
Miło mi, że Cię zachęciłam..
śmieszne obrazki
2016-05-17 19:11
Idealna dla wegetarian :)
Ania
2016-05-17 19:50
Owszem.. w sumie dla każdego.. prawie :-)
Madame Malonka
2016-05-17 21:31
Powiem: 3 x TAK! &lt;3
Ania
2016-05-18 09:12
:-)
rabarbarowo
2016-05-18 06:00
Taką tartę mogłabym jeść codziennie podczas sezonu szparagowego &lt;3 Wspaniała :)
Ania
2016-05-18 09:12
Dziękuję!!
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-05-18 14:44
Jakoś nie mamy nigdy takiej wewnętrznej chęci na zrobienie wytrawnej tarty. Jakoś musimy zrobić ten pierwszy krok, bo efekt na pewno jest tego wart :D
Ania
2016-05-18 15:07
Warto spróbować :-)