Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Biszkopt z białek

Biszkopt z białek

Niezwykły przepis na biszkopt z białek. Nie jest to jednak biszkopt tradycyjny, bo do ciasta dodajesz też masło. Dzięki temu biszkopt z białek jest wilgotny i puszysty. To wspaniałe ciasto pod torty!

Długo zastanawiałam się nad tym, czy jest to ciasto maślane na białkach, czy jednak biszkopt. Doszłam do wniosku, że skoro najlepiej sprawdza mi się jako biszkopt pod torty, to niech już tak zostanie. Jeśli szukasz przepisu tradycyjnego, to koniecznie zobacz mój przepis na uniwersalny biszkopt

Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Liczba porcji: biszkopt średnicy 20 cm

Kaloryczność kcal: 260 w 100 gramach
Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 8 białek jajek - do 300 g
  • 80 g masła - niecałe pół kostki
  • pół szklanki cukru drobnego - 120 g
  • niepełna szklanka mąki pszennej - około 150 g
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Biszkopt z białek

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Białka wyjmij wcześniej z lodówki, zaś masło roztop np. w mikrofalówce i odłóż do przestudzenia. 

Białka zazwyczaj zostają nam po zrobieniu ciasta drożdżowego. Ciasto drożdżowe lub pyszny makowiec zawijany to moi ulubieńcy. Z białek zazwyczaj robię blaty pod tort bezowy. Jednak od niedawna piekę też biszkopt z białek, który dzielę sobie przynajmniej na trzy blaty. 

Biszkopt z białek, 1

Biszkopt z białek przepis

Osiem surowych białek ze średnich jajek umieść w szklanym lub metalowym naczyniu. Miska powinna być sucha i czysta. Do białek dodaj szczyptę soli.

Biszkopt z białek, 2

Białka ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo je zwiększaj. Białka ubijaj nie dłużej niż 3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza. 
Biszkopt z białek, 3

Gdy pianka z białek jest już sztywna, zacznij dodawać cukier. Po każdej łyżce miksuj pianę na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier połączy się z pianą i całkowicie się w niej rozpuści. W ten sposób dodaj cały cukier.
Biszkopt z białek, 4

Do ubitej piany bezowej dodaj teraz część przesianej z proszkiem do pieczenia mąki oraz połowę roztopionego i przestudzonego masła. 
Biszkopt z białek, 5

Delikatnie zamieszaj ciasto łyżką lub szpatułką. Dodaj resztę mąki i masła i ponownie zamieszaj ciasto. Piana lekko opadnie, jednak ciasto będzie nadal puszyste i dobrze napowietrzone. Postaraj się nie mieszać ciasta dłużej niż jest to konieczne. Tylko do wmieszania mąki i masła w ciasto. 
Biszkopt z białek, 6

Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smaruj i nie wykładaj. Delikatnie wyłóż ciasto do tortownicy i wyrównaj powierzchnię. 
Biszkopt z białek, 7

Formę z ciastem na białkach umieść na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczenie góra dół. Biszkopt piecz 45-50 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw biszkopt w środku bez uchylania drzwi piekarnika. Po 10 minutach lekko uchyl drzwi pieca.

Potem wyjmij tortownicę i od razu uwolnij biszkopt z foremki. Ostrożnie oddziel płaskim nożem brzegi ciasta od wewnętrznej części formy. Możesz wówczas odpiąć obręcz.

Biszkopt po upieczeniu jest idealnie równy z obu stron. Nie musisz odwracać go do studzenia na drugą stronę. Ja w trakcie studzenia odwracam go jednak, by szybciej wyrównać temperaturę.

Biszkopt z białek, 8

Po przestudzeniu biszkopt możesz podzielić na minimum 3 blaty. Do podzielenia ciasta polecam użyć cienkiego i długiego noża. 


Biszkopt z białek, 9

Biszkopt polecam przełożyć pysznym kremem śmietanowym z mascarpone jak w przepisie krem do tortu i udekorować owocami. 
Smacznego!
Średnia 4.8 / 5 (527 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Ciasto z białek

Pyszne, wilgotne ciasto z białek to świetny pomysł na wykorzystanie białka, które zostały Ci np. po upieczeniu ciasta drożdżowego. Z białek najczęściej szykujemy bezy, jednak biszkopt to też świetny pomysł. Nie jest to tak naprawdę ani ciasto anielskie, ani typowy biszkopt ponieważ dodajemy prawdziwe masło. Dzięki dodaniu tłuszczu ciasto nie jest suche. 

Biszkopt z białek

Mimo, że nie ma żółtek i zawiera masło, to jest to bardzo puszyste ciasto. Uwielbiam szykować z niego torty, ponieważ zawsze wychodzą pyszne. To bardzo prosty i szybki biszkopt z białek. Zerknijcie koniecznie na przepis na bezy - beza Pavlova oraz blaty pod tort bezowy. A jeśli po prostu lubicie piec, to koniecznie sprawdźcie wszystkie moje przepisy na ciasta