Biszkopt z białek
Niezwykły przepis na biszkopt z białek. Nie jest to jednak biszkopt tradycyjny, bo do ciasta dodajesz też masło. Dzięki temu biszkopt z białek jest wilgotny i puszysty. To wspaniałe ciasto pod torty!
Długo zastanawiałam się nad tym, czy jest to ciasto maślane na białkach, czy jednak biszkopt. Doszłam do wniosku, że skoro najlepiej sprawdza mi się jako biszkopt pod torty, to niech już tak zostanie. Jeśli szukasz przepisu tradycyjnego, to koniecznie zobacz mój przepis na uniwersalny biszkopt.
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Liczba porcji: biszkopt średnicy 20 cm
Kaloryczność kcal: 260 w 100 gramach
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 8 białek jajek - do 300 g
- 80 g masła - niecałe pół kostki
- pół szklanki cukru drobnego - 120 g
- niepełna szklanka mąki pszennej - około 150 g
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Biszkopt z białek
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Białka wyjmij wcześniej z lodówki, zaś masło roztop np. w mikrofalówce i odłóż do przestudzenia.
Białka zazwyczaj zostają nam po zrobieniu ciasta drożdżowego. Ciasto drożdżowe lub pyszny makowiec zawijany to moi ulubieńcy. Z białek zazwyczaj robię blaty pod tort bezowy. Jednak od niedawna piekę też biszkopt z białek, który dzielę sobie przynajmniej na trzy blaty.
Biszkopt z białek przepis
Osiem surowych białek ze średnich jajek umieść w szklanym lub metalowym naczyniu. Miska powinna być sucha i czysta. Do białek dodaj szczyptę soli.
Białka ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo je zwiększaj. Białka ubijaj nie dłużej niż 3 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza.
Gdy pianka z białek jest już sztywna, zacznij dodawać cukier. Po każdej łyżce miksuj pianę na najwyższych obrotach, do czasu aż cukier połączy się z pianą i całkowicie się w niej rozpuści. W ten sposób dodaj cały cukier.
Do ubitej piany bezowej dodaj teraz część przesianej z proszkiem do pieczenia mąki oraz połowę roztopionego i przestudzonego masła.
Delikatnie zamieszaj ciasto łyżką lub szpatułką. Dodaj resztę mąki i masła i ponownie zamieszaj ciasto. Piana lekko opadnie, jednak ciasto będzie nadal puszyste i dobrze napowietrzone. Postaraj się nie mieszać ciasta dłużej niż jest to konieczne. Tylko do wmieszania mąki i masła w ciasto.
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smaruj i nie wykładaj. Delikatnie wyłóż ciasto do tortownicy i wyrównaj powierzchnię.
Formę z ciastem na białkach umieść na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczenie góra dół. Biszkopt piecz 45-50 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw biszkopt w środku bez uchylania drzwi piekarnika. Po 10 minutach lekko uchyl drzwi pieca.
Potem wyjmij tortownicę i od razu uwolnij biszkopt z foremki. Ostrożnie oddziel płaskim nożem brzegi ciasta od wewnętrznej części formy. Możesz wówczas odpiąć obręcz.
Biszkopt po upieczeniu jest idealnie równy z obu stron. Nie musisz odwracać go do studzenia na drugą stronę. Ja w trakcie studzenia odwracam go jednak, by szybciej wyrównać temperaturę.
Po przestudzeniu biszkopt możesz podzielić na minimum 3 blaty. Do podzielenia ciasta polecam użyć cienkiego i długiego noża.
Biszkopt polecam przełożyć pysznym kremem śmietanowym z mascarpone jak w przepisie krem do tortu i udekorować owocami.
Smacznego!