Ciasteczka z sezamem
Proste, kruche, mało słodkie i bardzo smaczne ciasteczka z sezamem i cukrem muscovado. Świetny pomysł na drugie śniadanie dla Dziecka. Idealne też do kawy lub herbaty :-)
Czas pieczenia: 25 minut
Liczba porcji: 4
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 200 gramów mąki pszennej
- 3 łyżki cukru muscovado lub zwykłego trzynowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki sezamku nieprażonego, najlepiej łuskanego
- 100 gramów masła
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %
Dodatkowo
- białko jajka do posmarowania ciastek
- wykrawaczka do ciastek lub szklanka
Ciastka z sezamem
Do jednej miski włóż mąkę, proszek do pieczenia, miękkie masło, śmietanę oraz dwie łyżki cukru. Ugniataj aż powstanie plastyczna masa. Zrób kulę, lekko spłaszcz i owiniętą w folię lub woreczek umieść do lodówki na godzinę.
W małej miseczce przygotuj sobie białko jajka, w drugiej wymieszaj łyżkę cukru z sezamem.
Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj na blacie na grubość około 3-4 mm i wykrawaj kółka. U mnie foremka miała 10 cm średnicy.
Ciasteczka układaj obok siebie na papierze do pieczenia. Powinno powstać około 9 ciastek. Smaruj je pędzelkiem z lekko roztrzepanym białkiem a następnie posypuj mieszanką sezamu i cukru.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz około 25 minut. Po ostygnięciu są gotowe do zjedzenia!



Sprawdź też mój przepis na ciasto sezamowe pieczone w formie babki. Polecam też ciasteczka pieguski oraz ciastka z bakaliami.
Smacznego :-)