Zupa z kamienia

Zupa z kamienia

Sopa de Pedra - portugalska zupa z kamienia. Pamiętam tę legendę z dzieciństwa. Miałam w domu książkę z baśniami i legendami, wśród których była własnie "Zupa z kamienia"... bardzo mi się podobała :-)

Reklama

Czas przygotowania: 1 godzina 10 minut
Ilość porcji: 6-8

Składniki:
  • pętko kiełbasy - około 200 g
  • mała cebula
  • żółta papryka
  • 3 marchewki
  • 4 pieczarki
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 większe ziemniaki - około 500 g
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka soli, słodkiej papryki i odrobina czarnego pieprzu

Przeczytajcie:
Głodny i zmęczony człowiek zapukawszy do drzwi pewnego portugalskiego domostwa, wskazał mieszkańcom trzymany w ręku kamień i zapytał nieśmiało, czy mógłby ugotować z owego kamienia zupę... Zaintrygowani gospodarze zgodzili się. Zaprosili wędrowca do kuchni i z ciekawością obserwowali osobliwe gotowanie. Mnich umył swój kamień, następnie wrzucił go do garnka z wodą, a żeby nieco ulepszyć smak zupy poprosił panią domu o odrobinę oliwy. Następnie o trochę mięsa, ziemniaków, grochu, a także o szczyptę kolendry i innych przypraw.

Kiedy pyszna, aromatyczna zupa była już gotowa, mnich zjadł ją ekspresowo i z wielkim smakiem, na dnie pozostawiając tylko kamień. „Co teraz z tym kamieniem?”, dopytywali się gospodarze. „Dzięki niemu znowu zjem do syta w progach jakichś miłych ludzi…” – odpowiedział wędrowiec.

Ta przypowieść rozsławiła Sopa de Pedra, która z powodzeniem jest serwowana do dziś. Smaczna, sycąca zupa "z kamienia" cieszy się wielkim uznaniem, była nawet jednym z finalistów “7 cudów gastronomii w Portugalii”**

Tak naprawdę zupę robimy z tego, co uda nam się znaleźć w lodówce i spiżarce. Ważne jest, by znalazły się w niej boczek lub kiełbasa oraz ziemniaki :-)

Kiełbasę, obraną marchewkę oraz czosnek i cebulę pokrój w plasterki. Obierz pieczarki i ziemniaki i również pokrój je na dowolne kawałki. Wszystko umieść w garnku z dodatkiem oliwy i podsmażaj 30 minut, co parę minut mieszając drewnianą łyżką.

Do garnka wlej 1-1,5 litra wody. (Z 1 l wody będzie gęstsza, bardziej gulaszowa) Dodaj łyżeczkę soli, pieprz oraz słodką paprykę. Gotuj zupę pod przykryciem na średniej mocy palnika przez kolejnych 30 minut.

Zupa z kamienia, 1

Zupa z kamienia, 2

Już na talerzu dodaj świeży lubczyk - idealnie pasuje do zup gotowanych na kiełbasie :-)

** Źródło fragmentu: www.abcportugalia.pl

Smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (18 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/12909
Reklama

Komentarze

2016-08-29 16:56
Suuuper zupa. Ugotowałam z kiełbasą jak w przepisie. Dodatkowo lekko zabieliśam śmietaną?
Ania z AniaGotuje.pl
2016-08-29 17:48
Smacznego Kasiu :-)
2016-08-29 17:48
U mnie się to nazywa zupa na winie ;) czyli co Ci się nawinie pod rękę to wrzucasz do garnka ;)
2016-08-29 17:57
muszę wypróbować przepis - chwytliwa nazwa :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-08-29 18:47
Nazwa pochodzi z bardzo ciekawej legendy ;-)
2016-08-29 18:22
Pierwszy raz słyszę o tej zupie i opowiadaniu ;) Wspaniały przepis :)
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-08-29 18:48
Dziękuję i zachęcam :-)
2016-08-29 20:47
Uwielbiam taką zupkę, gotowała ją moja babcia i wszystkim bardzo smakowała :-) twoja Aniu jest idealna :-)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-08-30 15:10
Dzięki wielkie Marzenko.. super jest jeszcze z boczkiem :-)
2018-09-08 16:27
Witam Aniu!
Zakochałam się w Twoim blogu, cały czas podczytuję i tyle rzeczy muszę zrobić i wypróbować, że głowa mała.
Aniu, taką legendę opowiadał mi mój Tata, kiedy byłam mała. Opowieść różni się jedynie tym, że głównym bohaterem był nie kamień, a... gwóźdź. Wędrowiec gotował "zupę z gwoździa". Pozdrawiam. Alicja
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-08 20:22
Dziękuję Alicjo.. Wersji jest wiele, ale puenta jedna 🙂🙂 Bardzo się cieszę, że korzystasz z moich przepisów. Zerknij też koniecznie na placki czy ciasta 🙂
2018-11-28 01:00
Znam podobną przypowieść o zupie z gwoździa ;)
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak 🙂🙂