Zupa z kamienia

Zupa z kamienia

Sopa de Pedra - portugalska zupa z kamienia :-)

Pamiętam tę legendę z dzieciństwa. Miałam w domu książkę z baśniami i legandami, wśród których była własnie "Zupa z kamienia"... bardzo mi się podobała :-)

Przeczytajcie:
Głodny i zmęczony człowiek zapukawszy do drzwi pewnego portugalskiego domostwa, wskazał mieszkańcom trzymany w ręku kamień i zapytał nieśmiało, czy mógłby ugotować z owego kamienia zupę... Zaintrygowani gospodarze zgodzili się. Zaprosili wędrowca do kuchni i z ciekawością obserwowali osobliwe gotowanie. Mnich umył swój kamień, następnie wrzucił go do garnka z wodą, a żeby nieco ulepszyć smak zupy poprosił panią domu o odrobinę oliwy. Następnie o trochę mięsa, ziemniaków, grochu, a także o szczyptę kolendry i innych przypraw.

Kiedy pyszna, aromatyczna zupa była już gotowa, mnich zjadł ją ekspresowo i z wielkim smakiem, na dnie pozostawiając tylko kamień. „Co teraz z tym kamieniem?”, dopytywali się gospodarze. „Dzięki niemu znowu zjem do syta w progach jakichś miłych ludzi…” – odpowiedział wędrowiec.

Ta przypowieść rozsławiła Sopa de Pedra, która z powodzeniem jest serwowana do dziś. Smaczna, sycąca zupa "z kamienia" cieszy się wielkim uznaniem, była nawet jednym z finalistów “7 cudów gastronomii w Portugalii”**

Tak naprawdę zupę robimy z tego, co uda nam się znaleźć w lodówce i spiżarce. Ważne jest, by znalazły się w niej boczek lub kiełbasa oraz ziemniaki :-)


Łączny czas przygotowywania:
 70 minut
Ilość porcji: 6-8

Składniki:
• pętko kiełbasy - około 200 g
• mała cebula
• żółta papryka
• 3 marchewki
• 4 pieczarki
• 4 ząbki czosnku
• 3 większe ziemniaki - około 500 g
• 2 łyżki oliwy
• łyżeczka soli, słodkiej papryki i odrobina czarnego pieprzu


Kiełbasę, obraną marchewkę oraz czosnek i cebulę pokrój w plasterki. Obierz pieczarki i ziemniaki i również pokrój je na dowolne kawałki. Wszystko umieść w garnku z dodatkiem oliwy i podsmażaj 30 minut, co parę minut mieszając drewnianą łyżką.

Do garnka wlej 1-1,5 litra wody. (Z 1 l wody będzie gęstsza, bardziej gulaszowa) Dodaj łyżeczkę soli, pieprz oraz słodką paprykę. Gotuj zupę pod przykryciem na średniej mocy palnika przez kolejnych 30 minut.

zupa-z-kamienia-1

zupa-z-kamienia-2

Już na talerzu dodaj świeży lubczyk - idealnie pasuje do zup gotowanych na kiełbasie :-)

** Źródło fragmentu: www.abcportugalia.pl

Smacznego!

KatarzynaKa
2016-08-29 16:56
Suuuper zupa. Ugotowałam z kiełbasą jak w przepisie. Dodatkowo lekko zabieliśam śmietaną?
Ania
2016-08-29 17:48
Smacznego Kasiu :-)
zdrowonajedzeni
2016-08-29 17:48
U mnie się to nazywa zupa na winie ;) czyli co Ci się nawinie pod rękę to wrzucasz do garnka ;)
Zwykła Mama
2016-08-29 17:57
muszę wypróbować przepis - chwytliwa nazwa :)
Ania
2016-08-29 18:47
Nazwa pochodzi z bardzo ciekawej legendy ;-)
rabarbarowo
2016-08-29 18:22
Pierwszy raz słyszę o tej zupie i opowiadaniu ;) Wspaniały przepis :)
Ania
2016-08-29 18:48
Dziękuję i zachęcam :-)
Marzena
2016-08-29 20:47
Uwielbiam taką zupkę, gotowała ją moja babcia i wszystkim bardzo smakowała :-) twoja Aniu jest idealna :-)
Ania
2016-08-30 15:10
Dzięki wielkie Marzenko.. super jest jeszcze z boczkiem :-)