Zupa z kamienia
Sopa de Pedra - portugalska zupa z kamienia.Pamiętam tę legendę z dzieciństwa. Miałam w domu książkę z baśniami i legendami, wśród których była własnie "Zupa z kamienia"... bardzo mi się podobała :-)
Czas przygotowania: 1 godzina 10 minut
Liczba porcji: 6-8
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- pętko kiełbasy - około 200 g
- mała cebula
- żółta papryka
- 3 marchewki
- 4 pieczarki
- 4 ząbki czosnku
- 3 większe ziemniaki - około 500 g
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka soli, słodkiej papryki i odrobina czarnego pieprzu
Przeczytajcie:
Głodny i zmęczony człowiek zapukawszy do drzwi pewnego portugalskiego domostwa, wskazał mieszkańcom trzymany w ręku kamień i zapytał nieśmiało, czy mógłby ugotować z owego kamienia zupę... Zaintrygowani gospodarze zgodzili się. Zaprosili wędrowca do kuchni i z ciekawością obserwowali osobliwe gotowanie. Mnich umył swój kamień, następnie wrzucił go do garnka z wodą, a żeby nieco ulepszyć smak zupy poprosił panią domu o odrobinę oliwy. Następnie o trochę mięsa, ziemniaków, grochu, a także o szczyptę kolendry i innych przypraw.
Kiedy pyszna, aromatyczna zupa była już gotowa, mnich zjadł ją ekspresowo i z wielkim smakiem, na dnie pozostawiając tylko kamień. „Co teraz z tym kamieniem?”, dopytywali się gospodarze. „Dzięki niemu znowu zjem do syta w progach jakichś miłych ludzi…” – odpowiedział wędrowiec.
Ta przypowieść rozsławiła Sopa de Pedra, która z powodzeniem jest serwowana do dziś. Smaczna, sycąca zupa "z kamienia" cieszy się wielkim uznaniem, była nawet jednym z finalistów “7 cudów gastronomii w Portugalii”**
Sopa de pedra
Tak naprawdę zupę robimy z tego, co uda nam się znaleźć w lodówce i spiżarce. Ważne jest, by znalazły się w niej boczek lub kiełbasa oraz ziemniaki :-)
Kiełbasę, obraną marchewkę oraz czosnek i cebulę pokrój w plasterki. Obierz pieczarki i ziemniaki i również pokrój je na dowolne kawałki. Wszystko umieść w garnku z dodatkiem oliwy i podsmażaj 30 minut, co parę minut mieszając drewnianą łyżką.
Do garnka wlej 1-1,5 litra wody. (Z 1 l wody będzie gęstsza, bardziej gulaszowa) Dodaj łyżeczkę soli, pieprz oraz słodką paprykę. Gotuj zupę pod przykryciem na średniej mocy palnika przez kolejnych 30 minut.
Już na talerzu dodaj świeży lubczyk - idealnie pasuje do zup gotowanych na kiełbasie :-)
Jeżeli lubisz ciekawe zupy koniecznie sprawdź też mój przepis na japoński ramen.
Smacznego!
** Źródło fragmentu: www.abcportugalia.pl