Zupa krem z cukinii z ziemniakami
Zupa krem z cukinii z ziemniakami jest delikatna i idealnie kremowa. Doskonała na obiad, a przy tym bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Uwielbiana przez dzieci.
Czas gotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4 - 6
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
- 1 kg cukinii - dwie średnie cukienie
- 0,5 l bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- 3 średnie ziemniaki
- 200 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżeczki pasty z kolendry lub odrobina świeżej
- łyżeczka zmielonej trawy cytrynowej - możesz pominąć
- płatki chilli - możesz pominąć
Dekoracja:
• natka pietruszki
• plasterki świeżego czosnku
• zielony pieprz
Zupa z cukinii z ziemniakami
Przygotuj średniej wielkości garnek. Wlej do niego bulion. Obierz i pokrój w plasterki ziemniaki oraz cukinie. Dodaj dwa ząbki czosnku, trawę cytrynową, chilli, kolendrę.
Gotuj wszystko pod przykryciem około 30 minut aż ziemniaki i cukinia będą miękkie. Na 5 minut przed wyłączeniem dodaj mleczko kokosowe.
Wyłącz zupę i przy pomocy blendera miksuj na gładką masę.
Podawaj z natką pietruszki i świeżym czosnkiem. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Jeśli wolisz bardziej ostrą wersję dodaj więcej chilli.
Mleczko kokosowe:
Kupując mleczko kokosowe w puszce zwracaj uwagę, by zawierało ono jak najwięcej ekstraktu z kokosa. Najlepsze mają około 75% w stosunku do wody.


W sezonie na cukinię warto wypróbować też mój przepis na pyszne placuszki z cukinii.
Smacznego :-)