Zupa z dyni i batatów

Zupa z dyni i batatów

Zupa z dyni i batatów to doskonały duet. Wspaniały, delikatny, kremowy smak. Chętnie jedzona przez dzieci. Idealna na jesienne chłody i nie tylko.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 1 godzina 20 minut
Liczba porcji: 8 x 250 ml

Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 1 kg dyni ze skórą*
  • 500 ml wody
  • 500 g batatów/patatów - 1 sztuka
  • 300 ml mleczka kokosowego

Dynia, wybierz spośród *

  • dynia zwyczajna (Cucurbita pepo), Hokkaido, Muscat

Przyprawy

  • łyżka słodkiej papryki w proszku, po łyżeczce imbiru, czarnego pieprzu, kuminu w proszku, łyżeczka trawy cytrynowej ze słoiczka, płaska łyżeczka soli.

Dodatkowo

  • pestki dyni, natka pietruszki, olej z pestek dyni lub chilli do oprószenia i ozdobienia zupy na talerzu.

Krem z dyni i batata

Dynię oraz słodkiego ziemniaka obierz i pokrój w kostkę. Umieść w średnim garnku, zalej wodą i gotuj na małym ogniu do miękkości warzyw - do 1h.

Po godzinie dodaj mleczko kokosowe i wszystkie przyprawy. Zamieszaj i gotuj jeszcze 20 minut.

Po wyłączeniu użyj ręcznego blendera, by powstała gładka, kremowa zupa.

Zupa z dyni i batatów, 1

Zupa z dyni i batatów, 2

Lubisz ciekawe zupy? Sprawdź też moje przepisy:
- krem z dyni bez bulionu,
zupa meksykańska,
zupa topinambur

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (76 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷