Kremowa zupa z dyni i batatów

Kremowa zupa z dyni i batatów

Zupa w postaci kremu, to idealna propozycja na pierwsze danie. I nie chodzi tu tylko o przyjemną do jedzenia konsystencję.. taka zupa, to dobry sposób na przemycenie warzyw, gdy ma się w domu małego niejadka;-)

A do tego dynia i batat to wspaniały duet - przekonaj się sama!

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 1 godzina 20 minut
Ilość porcji: 8 x 250 ml

Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 1 kg dyni ze skórą*
  • 500 ml wody
  • 500 g batatów/patatów - 1 sztuka
  • 300 ml mleczka kokosowego

Dynia, wybierz spośród *

  • dynia zwyczajna (Cucurbita pepo), Hokkaido, Muscat

Przyprawy

  • łyżka słodkiej papryki w proszku, po łyżeczce imbiru, czarnego pieprzu, kuminu w proszku, łyżeczka trawy cytrynowej ze słoiczka, płaska łyżeczka soli.

Dodatkowo

  • pestki dyni, natka pietruszki, olej z pestek dyni lub chilli do oprószenia i ozdobienia zupy na talerzu.

Dynię oraz słodkiego ziemniaka obierz i pokrój w kostkę. Umieść w średnim garnku, zalej wodą i gotuj na małym ogniu do miękkości warzyw - do 1h.

Po godzinie dodaj mleczko kokosowe i wszystkie przyprawy. Zamieszaj i gotuj jeszcze 20 minut.

Po wyłączeniu użyj ręcznego blendera, by powstała gładka, kremowa zupa.

Kremowa zupa z dyni i batatów, 1

Kremowa zupa z dyni i batatów, 2

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (29 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷