Zupa z dyni i batatów
Zupa z dyni i batatów to doskonały duet. Wspaniały, delikatny, kremowy smak. Chętnie jedzona przez dzieci. Idealna na jesienne chłody i nie tylko.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 1 godzina 20 minut
Liczba porcji: 8 x 250 ml
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- 1 kg dyni ze skórą*
- 500 ml wody
- 500 g batatów/patatów - 1 sztuka
- 300 ml mleczka kokosowego
Dynia, wybierz spośród *
- dynia zwyczajna (Cucurbita pepo), Hokkaido, Muscat
Przyprawy
- łyżka słodkiej papryki w proszku, po łyżeczce imbiru, czarnego pieprzu, kuminu w proszku, łyżeczka trawy cytrynowej ze słoiczka, płaska łyżeczka soli.
Dodatkowo
- pestki dyni, natka pietruszki, olej z pestek dyni lub chilli do oprószenia i ozdobienia zupy na talerzu.
Krem z dyni i batata
Dynię oraz słodkiego ziemniaka obierz i pokrój w kostkę. Umieść w średnim garnku, zalej wodą i gotuj na małym ogniu do miękkości warzyw - do 1h.
Po godzinie dodaj mleczko kokosowe i wszystkie przyprawy. Zamieszaj i gotuj jeszcze 20 minut.
Po wyłączeniu użyj ręcznego blendera, by powstała gładka, kremowa zupa.
Lubisz ciekawe zupy? Sprawdź też moje przepisy:
- krem z dyni bez bulionu,
- zupa meksykańska,
- zupa topinambur
Smacznego!