Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Chłodnik szpinakowy

Chłodnik szpinakowy

Domowy, pyszny i bardzo szybki w przygotowaniu chłodnik ze szpinaku, to super propozycja na lekki posiłek w upalne dni. Przepis jest bardzo elastyczny, a chłodnik orzeźwiający i zdrowy. 

Czas przygotowania: 20 minut
Czas chłodzenia: 30 minut
Liczba porcji: 4 mniejsze porcje

Kaloryczność kcal: 230 w 1 porcji [ więcej ]
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki [ więcej ]

  • 150 g świeżego szpinaku np. baby
  • 600 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 100 g sera feta - można pominąć
  • 2 jajka ugotowane na twardo - można pominąć
  • 1 mały ząbek czosnku - około 4 g (lub mniej)
  • 1 łyżka masła klarowanego - do 15 g
  • 50 ml wody - 1/5 szklanki
  • po średniej garści koperku i szczypiorku
  • 1-2 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny - lub mniej
  • po 1/4 płaskiej łyżeczki soli i pieprzu

Chłodnik szpinakowy
Chłodnik szpinakowy, 1

Krok 1: Dodaj składniki do jogurtu

W osobnej misce wymieszaj razem 600 gramów zimnego, kremowego jogurtu naturalnego, po średniej garści siekanego szczypiorku i koperku oraz mały ząbek czosnku (posiekany lub starty na drobnych oczkach). Całość dokładnie wymieszaj i odłóż do lodówki. 

Porada: Aby zupa była łagodniejsza polecam dać trochę mniej szczypiorku, a więcej koperku. Uwaga na czosnek, ponieważ nawet bardzo mały ząbek sprawi, że chłodnik szpinakowy będzie "ostry". Jeśli zatem wolisz łagodny smak, to pomiń czosnek lub na początek daj go tylko odrobinę. 

Dodaj składniki do jogurtu

Krok 2: Ugotuj szpinak

Jeśli chłodnik robisz latem, to świeży szpinak umyj i oderwij ogonki oraz odetnij grubsze nerwy. Zimą i poza sezonem sięgnij po szpinak świeży baby. Do przepisu dajemy 150 gramów listków szpinaku. 

Na większą patelnię z grubym dnem wyłóż łyżkę masła klarowanego oraz wlej 50 ml wody. Dodaj szpinak oraz po 1/4 płaskiej łyżeczki soli i pieprzu. Całość przykryj przykrywką. Ustaw nieco niższą niż średnia moc palnika i poczekaj aż szpinak "zemdleje". Całość wymieszaj i podgrzewaj dalej pod przykrywką do 5 minut (może się gotować). Na koniec wlej 1-2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny i zdejmij patelnię z palnika. Ciepły szpinak razem z sokiem warto przełożyć do miski i po przestudzeniu odłożyć na chwilę do lodówki (do 10 minut). Ma być przestudzony, ale nie bardzo zimny. 

Porady: Jeśli nie chcesz, by chodnik był kwaśny, to daj tylko łyżeczkę soku z cytryny i ewentualnie dodaj go więcej przed wymieszaniem jogurtu ze szpinakiem. Całość można też zblendować na gładko, by po połączeniu z jogurtem otrzymać bardziej kremowy i jednolity chłodnik. 

Ugotuj szpinak

Krok 3: Połącz i podawaj

Dobrze schłodzony jogurt z ziołami oraz przestudzony szpinak z sokiem wymieszaj w jednej misce i sprawdź smak. Jeśli wolisz bardziej słony chłodnik, ale dodajesz jeszcze fetę, to nie dosalaj zupy. Chłodnik podziel na porcje. Na każdy talerz wyłóż jeszcze połówki ugotowanych na twardo jajek oraz kawałki fety (można zastąpić ogórkiem gruntowym pokrojonym w kostkę lub rzodkiewką). Całość oprósz świeżo mielonym pieprzem i posyp odrobiną koperku i szczypiorku. Chłodnik ze szpinakiem polecam podawać z jasnym pieczywem. 

Połącz i podawaj

Chłodnik szpinakowy, 5

Smacznego.
Średnia 5.0 / 5 (10 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Chłodnik szpinakowy

Chłodnik ze szpinaku to jedna z tych potraw, która sprawia, że ciepłe, letnie dni stają się nie tylko bardziej znośne, ale wręcz przyjemne. To danie pełne świeżości, lekkości i koloru syci, ale jednocześnie nadzwyczajnie orzeźwia. Wyobraźmy sobie na moment: słońce przyjemnie przygrzewa, a ty szukasz ochłody. W takich chwilach chłodnik szpinakowy to idealny wybór. Chłodnik ze szpinaku jest lekko zielony, aromatyczny, pełen smaku i właściwości odżywczych. Szpinak to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, a dodatek świeżych ziół i delikatnego jogurtu lub śmietany sprawia, że każdy kęs jest prawdziwą uczta dla podniebienia. Zachęcam do samodzielnego przygotowywania chłodnika szpinakowego. Proces ten nie tylko pozwoli ci na pełną kontrolę nad składnikami, ale także dostarczy wiele radości z eksperymentowania ze smakami. Wybierając świeży, sezonowy szpinak od lokalnych dostawców, masz pewność, że twój chłodnik będzie najwyższej jakości. Dodatkowo, każdy dodatek, czy to ogórek, dymka czy jajko na twardo, sprawi, że każda kolejna wersja tej potrawy może być unikalna i zaskakująca. Chłodnik ze szpinakiem uwielbiam podawać z serem feta, zatem chłodnik szpinakowy z serem feta to moja ulubiona wersja. Gotowanie w cieplejsze dni może wydawać się mniej kuszące, ale chłodnik szpinakowy jest na tyle prosty w przygotowaniu, że nie zajmie wiele czasu, a efekt końcowy z pewnością zadowoli wszystkich domowników oraz gości. Domowy chłodnik ze szpinaku to doskonały sposób na zdrowy, pożywny posiłek bez konieczności spędzania wielu godzin w kuchni. Zachęcam zatem do odkrywania przyjemności, jakie niesie przygotowywanie własnych potraw, i do dania sobie szansy na kulinarną przygodę z chłodnikiem szpinakowym w rolach głównych. Niech każdy cieplejszy dzień stanie się okazją do celebrowania smaku, świeżości i domowej gotowości. Wiosną i latem poleca się też pyszna zupa z bobem, bez bulionu i bez mięsa.