Prosta pieczeń wołowa

Prosta pieczeń wołowa

Soczysta pieczeń wołowa, która rozpływa się w ustach! Z mięsa wołowego oraz prostej marynaty wyczarujesz najlepszą pod słońcem pieczeń. Poznaj mój sposób i odkryj na nowo smak najlepszej wołowiny. Zapraszam.

Jeśli lubisz piec mięso, to zapewne spodoba Ci się też mój przepis na prostego kurczaka pieczonego

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 4 godziny
Ilość porcji: około 500 g pieczeni

Składniki:
  • 600 g wołowiny - mało tłusta i bez żyłek
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu

Marynowanie mięsa: 1-3 dni
Pieczenie: 3,5-5 h
Temperatura pieczenia: 100 stopni !

Jakie wybrać mięso do pieczeni wołowej wolno pieczonej?
Wybierz ładny kawałek wołowiny, który nie będzie za tłusty. Najważniejsze, by miał jak najmniej żyłek. Idealna będzie zatem polędwica oraz ligawa, rostbef, udziec wołowy lub mostek wołowy. Jeśli wybierzesz polędwicę - niezależnie od wagi piecz ją cztery godziny. 

Wybrany kawałek mięsa należy dobrze oczyścić z włókien i żyłek. Ja dodatkowo związuję mięso w dwóch miejscach, by miało ładny kształt. W małej miseczce umieść dwa ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku, 5 łyżek octu balsamicznego oraz 4 łyżki oliwy. Nie nacieraj teraz mięsa solą i pieprzem. Zrobisz to potem, przed samym obsmażaniem go na patelni. Całą marynatą natrzyj wołowinę i umieść na dużym kawałku folii aluminiowej, w niewielkim szklanym naczyniu lub worku spożywczym. Mięso z marynatą zamknij szczelnie (folię zawiń, naczynie przykryj) i umieść w lodówce. Mięso powinno się marynować od 1-3 dni. Dwa razy dziennie warto przewrócić mięso na drugą stronę. Ja zawijam mięso w folię aluminiową i dodatkowo umieszczam w misce. Wówczas tylko przekładam mięso z fiolą na drugą stronę. 

Po tym czasie "naczynie" z mięsem wyjmij z lodówki i umieść w temperaturze pokojowej na 2 godziny. Nagrzej grubą patelnię. Mięso ostrożnie odwiń z folii posyp solą i pieprzem. Umieść na nagrzanej patelni. Marynaty nie wylewaj. Obsmażaj mięso z każdej strony po około 30 sekund. Powinno się mocno zarumienić. Mięso podczas obsmażania podlewaj zlaną marynatą. Zużyj tak cały zlany sos. 

Obsmażanie wołowiny na grubej patelni:


Obsmażone mięso umieść w naczyniu do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 100 stopni. Naczynie z obsmażoną wołowiną umieść na środkowej półce. Mięsa niczym nie przykrywaj. Kawałek o wadze 600 gramów piecz 3 godziny.

Czas pieczenia wołowiny:
około 600 gramów - 3 godziny
około 1 kg - 3,5 godziny
około 1,5 kg - 4 - 4,5 godziny
do 2 kg - około 5 h
Polędwicę wołową piecz około 4 godzin - niezależnie od wagi .

Tak wygląda mój kawałek wołowiny po upieczeniu.

 

Prosta pieczeń wołowa, 1

Mięso po upieczeniu można kroić i podawać na ciepło. Taką soczystą pieczeń najlepiej jest jeść z mieszanką sałat, w towarzystwie świeżych warzyw, dobrych twardych serów oraz oliwek. 

Prosta pieczeń wołowa, 2

Bardzo ważne jest, by nie wylewać soku, który zebrał się w naczyniu, w którym piekło się mięso. Pokrojone w plasterki mięsa można bowiem dodatkowo maczać w sosie i podawać na talerzu z ulubionymi dodatkami.

Prosta pieczeń wołowa, 3

Smacznego. 

Średnia 4.5 / 5 (376 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2018-01-25 19:26
Wyglada przepysznie👩‍🍳 👌👍 Czy piekłaś mięso wspomagając się termosondą jak tak jaka jest pożądana temperatura aby mięso tak świetnie wyglądało 😀
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-25 21:00
Dziękuję 🙂Temperatura mięsa w środku powinna mieć około 60 stopni.
2018-01-25 21:31
Nie do końca się z tym zgodzę....75 stopni to jest temperatura bezpieczna,w której giną bakterie.
2018-01-25 21:43
75 stopni to na pewno za dużo - przy takiej temperaturze nie wyjdzie tak soczysta wołowina - podejrzewam ze bedzie 100% well done
-- Ania z AniaGotuje.pl Dokładnie tak👍
2018-01-26 10:01
Technika gotowania / pieczenia w niskiej temperaturze jest obecnie dość popularna. W sous-vide obrabia się mięso jedynie w 55 stopniach. Wikipedia podaje, że jest to bezpieczne gdy czas pieczenie wyniesie co najmniej 4 godziny.

Takiego mięsa nie zaleca się podawać kobietom w ciąży i osobom z obniżoną wydolnością układu odpornościowego.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-26 12:47
Tak. Przy polędwicy wieprzowej wystarczy nawet kilkadziesiąt minut.
2019-01-17 14:10
Wołowinę można jeść na surowo 60 stopni spokojnie wystarczy
2018-01-25 21:39
Na zdjęciu to polędwica czy coś innego...?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-26 10:16
To akurat kawałek rostbeftu, ale bardzo podobnie zachowuje mi się też ligawa. Rostbef związuję, by był bardziej okrąglejszy.
2018-01-26 11:24
Dzięki za odpowiedz😀teraz pieczeń na pewno zawita na stole 👍
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-26 12:45
Bardzo się cieszę i czekam na zdjęcia 👍
2018-01-26 21:22
Zgadam sie z ta wersja pieczenia,robilam schab ,byl wysmienity ,przede wszystkim nie byl suchy,pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-27 10:03
Dziękuję bardzo Krystyno. jeśli lubisz wołowinę, to polecam również spróbować takie mięso.
2018-03-06 19:44
Zrobiłam według przepisu i NIE WYSZŁO TWARDA nie nadaje się do jedzenia.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-06 21:05
Izo, w jakiej temperaturze piekłaś mięso??
2018-03-06 19:50
A oto pieczeń, która nie wyszła
zdjecie uzytkownika
2018-12-06 15:48
Przecież widać, że była pieczona w wysokiej temperaturze.... polecam czytać cały przepis.
2018-04-10 00:15
Witam,mam ochotę na takie mięsko tylko jeszcze się zastanawiam na jakiej funkcji piekarnika piekłaś.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-10 08:55
Pieczeń wołową piekłam z opcją góra/dół.
2018-07-16 08:10
Pieczemy w 100 C, góra dół z termoobiegiem. A czy naczynie żaroodporne zamykamy przykrywką w trakcie pieczenia? Czy może pieczemy wołowiny bez przykrycia...?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-16 09:54
Jolu, 100 stopni z pieczeniem góra dół bez termoobiegu i bez przykrywania mięsa.
2018-08-26 16:29
Dziękuję za przepis. Piekłam 1,5 kg przez 4 godz. w 100 stopniach. Z zewnątrz efekt taki sam jak na zdjęciu, w środku jednak well done. Smaczna, ale wolałabym, żeby była bardziej zbliżona do oryginału. Skrócić czas?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-26 16:39
Nie skracaj czasu Asiu, tylko zmniejsz temperaturę w piekarniku. A długo ją podsmażałaś przed umieszczeniem w piecu? A może ustawiłaś termoobieg? Jeszcze tylko mam prośbę.. sprawdź przy okazji faktyczną temperaturę w piecu (przy pomocy sondy). Być może Twój piekarnik mocniej się nagrzewa niż temperatura, którą ustawiasz.
2018-09-27 15:48
Dodajesz octu czyli kwasu i zawijasz w folią alu? 😞
2018-10-04 14:53
Zrobiłam wg przepisu. Niestety taka guma, że się nie da gryźć. Chyba pokroje w plastry i będę dusić.Jest szansa na to że zmięknie?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-10-04 18:58
To mięso trzeba cienko kroić.
2018-11-02 23:07
3 godziny dla 1kg jest ok, ale dla 600-700g max 2,5 h.
2018-11-25 16:56
Pani Aniu! To najlepsza wołowina jaką kiedykolwiek zrobiłam. Dokładnie wg przepisu. Moj mąż, który jest wielbicielem wołowiny mnie pochwalił. Wcześniej patrzył na nie z niedowierzaniem jak mu mówiłam, że pieke 3 godziny w 100 stopniach. Marynowalam 3 dni. Wyjęłam dokładnie po 3 godzinach. Pokroilam cienko, jest doskonała, miękka i soczysta. Dziekuję bardzo.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-25 19:05
Brawo Aniu 👏️👏️ Najlepsza maczana we własnym sosie, prawda? 🙂🙂
2018-12-06 13:11
Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem, mięso marynowalam 3 dni i podczas pieczenia temperatura w środku mięsa nie przekraczała 60 stopni. Niestety mięso nie miało takiego jasnego koloru i smak pozostawia wiele do życzenia, jest mało słone a przez ocet balsamiczny ma kwaśny posmak. Generalnie zmarnowany kawałek mięsa ale nie poddaje się i będę szukać innych przepisów.
2019-01-09 17:51
pieczenie w 100 st. przez 3,5h w piekarniku. Góra - dół bez termoobiegu.

Najważniejsze ludziska jaki rodzaj wołowiny pieczecie. ja kupiłem 3 kg w macro zrazowego z górnej częsci nogi. Pieknie wyszło. soczyste. Sos super. smak ok. Wołowina zawsze będzie deko twardawa ALE. Kroisz cienko. dodajesz dodatki: sól, pieprz i co tam chcesz, masło czosnkowe i sos z pieczenia i bajka. Poza tym nie dawałem octu balsamiczego tylko poł kieliszka czerwonego wina. sos smaczniejszy a i wołowina zmiekła bardziej. Metoda pieczenia ważna ale najważniejsza jakośc i rodzaj mięsa.

Pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2019-01-10 10:32
Dokładnie tak.. masz rację👍👌. Szkoda, że nie załączyłeś zdjecia mięsa.
2018-12-19 13:14
Pani Aniu, ile mies trzeba liczyc na osobe?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-19 19:36
To zależy do czego.. według mnie około 200 gramów na osobę wystarczy 🙂
2018-12-22 23:03
Czy jeżeli kawałek wołowiny (ligawa) jest 3x większy od tego z przepisu (1800 g) to należałoby potroić ilość soli i pieprzu? Boję się żeby nie było za słone.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-12-23 10:57
Nie do końca.. ja bym maksymalnie podwoiła tę ilość.
2019-01-21 11:09
Chociaż trochę czasu minęło od pieczenia, to postanowiłem podzielić się wrażeniami z pieczenia i ucztowania.
Twoja sugestia, żeby na 1,8 kg podwoić ilość soli z przepisu była trafna - mięso było dobrze przyprawione.
Starałem się trzymać przepisu i z końcowego efektu byłem zadowolony. Mięso nie było twarde ale też trzeba je cienko kroić. Reszta, która została po świątecznym obiedzie trafiła do zamrażarki, a od wczoraj trafia na kanapki.
Świetny przepis👌!
Na pewno jeszcze nie raz z niego skorzystam.
pzdr.
-- Ania z AniaGotuje.pl Super. Dziękuję, że napisałeś 🙂👍
2019-02-03 17:32
Dzień dobry ;) przeglądałam dużo przepisów, ale Twój mnie najbardziej przekonał ;) moja intuicja nie zawiodła ;) mięsko bardzo smaczne. Dziękuję 🙂
-- Ania z AniaGotuje.pl Super! Bardzo mi miło 🙂
2019-02-03 23:48
Zrobiłem. Mięso jest delikatne, kruche, soczyste i pyszne. Zdecydowanie polecam!
-- Ania z AniaGotuje.pl Ślicznie dziękuję!😍
2019-02-08 15:54
Witam
Mam w piekarnik i tylko opcje z termoobiegiem. Czy efekt będzie taki sam, czy lepiej sie nie zabierać do tego...?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-02-08 18:11
Możesz spróbować, tylko z termoobiegiem zazwyczaj jest wyższa temperatura. Może ustaw o 10 stopni mniej.
2019-02-16 19:50
3 dni marynowanie, 2h w temperaturze pokojowej, sól pieprz i obsmażanie, równe 3h w piecu góra dół 100 stopni bez termoobiegu - za długo jednak? Wyszła trochę twarda ale bardzo smaczna.
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2019-02-17 09:06
Nie wiem ile ważyła Twoja pieczeń. Wygląda na mocno wypieczoną? Sprawdzałeś jaka faktycznie panuje temperatura w piekarniku? Przy 100 stopniach nie powinna być taka szara.
2019-02-25 22:31
Wlasnie wyjelam z piekarnika, przepyszna , soczysta , rozplywa sie w ustach👌
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍Super!
2019-02-25 22:35
Pyszna pieczen polecam!
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😍
2019-03-04 21:51
Zrobione według przepisu. 1300g zrazowej górnej, 2 dni w marynacie, 2 h przed pieczeniem wyjęte z lodówki, 2 h pieczenia w 100 stopniach. Używałem sondy i własnie po dwóch godzinach rdzeń miał 60 stopni więc mimo krótszego czasu niż przepis piekarnik wyłączyłem. Efekt bardzo zadowalający mimo iż nie tak spektakularny jak oryginał. Pozdrawiam

Niestety przy próbie dodania zdjęcia strona wariuję ;(
-- Ania z AniaGotuje.pl Super.. dobra robota!👍
2019-03-04 21:57
A jednak
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Idealnie!👌
2019-03-08 22:57
Aniu! Serdeczne dzieki bardzo lubie wolowine i nie umialam piec tak zeby byla smaczna,dzieki tobie wychodzi mi super za co ci serdecznie dziekuje ,przysylaj mi prosze na moj podany i-mail twoje cudowne przepisy.wazne to ze mowisz jakie mieso i najwazniejsze jak dlugo dana czesc wolu piec jeszcze raz serdeczne dzeki aneczko.Czesto chcialam zrobic dla gosci ale balam sie ze nie wyjdzie bo przyznasz ze wolowine trudno dobrze zrobic a moze masz przepis na tzw,szarpana wolpwine jesli tak to prosze o przepis pozdrawiam serdecznie Jolanta
Ania z AniaGotuje.pl
2019-03-09 13:12
Dziękuję Ci Jolanto.. To prawda, wołowina nie jest prostym mięsem. Jeśli chodzi o mięso szarpane, to faktycznie przydałby się taki przepis. Zapisuję "do zrobienia" 👍
2019-05-05 13:43
To czekamy na szarpane mięsko. :(
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2019-04-20 09:27
Wreszcie nie czytam głupot pod tytułem "natrzyj solą (!) i pieprzem , wstaw do nagrzanego piekarnika 180'....) Dziękuję za przepis dzisiaj zrobię. Oczywiście napiszę jak wyszło. Pozdrawiam, Darek
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2019-04-21 17:34
👍Aniu dzisiaj zrobiłem wołowinę w/g twojego przepisu.Wyszla mega chociaż czas trzeba kontrolować bo przy 2 kg piec pięć godzin to za dużo.Dlatedo wszystkim polecam termometr i 60 stopni w środku jest idealnie.U mnie było 62 i było super soczyste.Nie wiem jak może nie wyjść.Ale jedno zmieniłem bo nie dodałem soli do marynaty i uważam ze to była dobra decyzja.Mieso nie straciło wody i nie stwardniało a dosioliłem po porcjowaniu na cienkie kawałki.Dziekuje za super przepis.Czytalem opinie ze było za kwaśne ze względu na ocet balsamiczny.U mnie ocet odparował a zawarty cukier sie skarmelizował i wyszła lekko słodkawa chrupiąca skórka.Polecam ten przepis.Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam👌
Ania z AniaGotuje.pl
2019-04-22 09:53
Super Adamie.. aż miło czytać! 👏️👌
2019-04-28 13:55
hej.... czasy pieczenia są za długie względem wagi mięsa... proponuje odjąć 30 minut...
2019-06-14 16:45
Witam,
czy moge zrobic pieczen na dzien przed podaniem i jak jak ja najlepiej odgrzac?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-06-14 18:44
Taką pieczeń podaje się już na zimno.
2019-06-14 18:55
Bardzo dziekuje Pani Aniu :) Robie obiad w UK na dzien ojca - pieczen i rolade z Pani przepisow.
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo mi miło 😍
2019-06-17 11:52
Aluminium z octem ?!!
Ludzie ! Nie róbcie tego..
W ogole w kuchni nie powinno się tego używać. W środowisku kwaśnym lub zasadowym rozpuszcza się w ogromnych ilościach.
Jak działa na zdrowie, poczytajcie..
2019-08-20 15:59
Pani Aniu wspaniały przepis. Przeczytałam wszystkie komentarze, ponieważ muszę zweryfikować czas pieczenia, ale nie znalazłam odpowiedzi. W związku z tym poproszę o intuicyjną podpowiedź - mam dwa kawałki mięsa - mostek oraz polędwicę w gramaturze ok. 500 -600 g oraz zwykły piekarnik, bez termoobiegu, bez pieczenia góra -dół. Nie mam też możliwości mierzenia temperatury, mam tylko szpikulec wkłuwany do mięsa z termometrem :( Jakaś podpowiedź jak kontrolować temperaturę wewnątrz piekarnika oraz czas pieczenia,aby mięsko było podobne do tego z przepisu?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-08-21 12:55
Użyj tego szpikulca z termometrem i utrzymuj 60 stopni kontrolując temperaturę w piekarniku. Obsmażone mięsa piecz do trzech godzin (nawet krócej).
2019-08-24 11:02
Dzień dobry! Czy mięso w trakcie pieczenia w piekarniku trzeba obracać?
Pozdrawiam serdecznie
-- Ania z AniaGotuje.pl Ja go nie ruszam.
2019-09-21 10:29
Mięso wylądowało w koszu. Nie dało się tego jeść. Nie polecam!😞
2019-11-06 20:51
Nie sądzisz, że te podgrzane zwierzęce włókna mięśniowe mogą być przyczyną wielu problemów zdrowotnych i chorób ... ?
2019-11-11 13:16
Dzień dobry Pani Aniu.
Wszystko mam gotowe do pieczenia i nie wiem czy piec bez tłuszczu, czy na tłuszczu?
2019-11-11 13:23
Już znalazłam. Piekę bez tłuszczu.
2019-11-11 18:57
Wyszło rewelacja! Warto trzymać się wskazówek. Dziękuję 👍😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super😍😍
2019-11-15 10:54
Nie zawijaj mięsa w octowej marynacie w folię aluminiową, chyba że chcesz konsumować aluminium wydzielające się z folii pod wpływem kwasu.
2019-11-15 21:21
Wyszło rewelacyjnie, dałem więcej czosnku i ocet winny pół na pół z czerwonym winem, nie zawijalem w folię aluminiowa tylko trzy dni marynowalem w szklanej misce, dwa razy dziennie przewracalem... Musiałem użyć termoobiegu... Dla 1kg 3godziny w temperaturze 90 stopni🙂
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Idealnie!!! 👏️👏️
Reklama

Soczysta pieczeń wołowa

Zazwyczaj wybieramy do pieczenia całego kurczaka lub mięso wieprzowe. Wieprzowinę można bowiem dość długo piec w wyższej temperaturze. Robi się krucha i świetnie smakuje pieczona z warzywami i sosem. Wołowina jest trudniejsza. Łatwo ją wysuszyć i przepiec. Dlatego też bardzo gorąco zachęcam do spróbowania mojego przepisu na prostą pieczeń wołową, którą piecze się długo, a w niskiej temperaturze. Wołowina potrzebuje najpierw poleżeć w lodówce w marynacie np. w rękawie do pieczenia. Ważne, by była szczelnie zamknięta i cała przykryta marynatą.

Pieczeń wołowa w sosie

Marynata do pieczeni wołowej jest bardzo prosta. Towarzyszy ona mięsu od momentu umieszczenia go w lodówce, aż do samego pieczenia. Ta odrobina soku, która wydobędzie się z mięsa podczas pieczenia jest idealnym dodatkiem do pokrojonej w plasterki, upieczonej wołowiny. Jeśli lubisz mięso, to zapraszam Cię so sprawdzenia również innych moich przepisów na dania z mięsem