Prosta pieczeń wołowa

Prosta pieczeń wołowa

Soczysta pieczeń wołowa, która rozpływa się w ustach! Z mięsa wołowego oraz prostej marynaty wyczarujesz najlepszą pod słońcem pieczeń. Poznaj mój sposób i odkryj na nowo smak najlepszej wołowiny. Zapraszam.

Jeśli lubisz piec mięso, to zapewne spodoba Ci się też mój przepis na prostego kurczaka pieczonego

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 4 godziny
Ilość porcji: około 500 g pieczeni

Składniki:
  • 600 g wołowiny - mało tłusta i bez żyłek
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu

Marynowanie mięsa: 1-3 dni
Pieczenie: 3,5-5 h

Jakie wybrać mięso do pieczeni wołowej wolno pieczonej?
Wybierz ładny kawałek wołowiny, który nie będzie za tłusty. Najważniejsze, by miał jak najmniej żyłek. Idealna będzie zatem polędwica oraz ligawa, rostbef, udziec wołowy lub mostek wołowy. Jeśli wybierzesz polędwicę - niezależnie od wagi piecz ją cztery godziny. 

Wybrany kawałek mięsa należy dobrze oczyścić z włókien i żyłek. Ja dodatkowo związuję mięso w dwóch miejscach, by miało ładny kształt. W małej miseczce umieść dwa ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku, 5 łyżek octu balsamicznego oraz 4 łyżki oliwy. Nie nacieraj teraz mięsa solą i pieprzem. Zrobisz to potem, przed samym obsmażaniem go na patelni. Całą marynatą natrzyj wołowinę i umieść na dużym kawałku folii aluminiowej, w niewielkim szklanym naczyniu lub worku spożywczym. Mięso z marynatą zamknij szczelnie (folię zawiń, naczynie przykryj) i umieść w lodówce. Mięso powinno się marynować od 1-3 dni. Dwa razy dziennie warto przewrócić mięso na drugą stronę. Ja zawijam mięso w folię aluminiową i dodatkowo umieszczam w misce. Wówczas tylko przekładam mięso z fiolą na drugą stronę. 

Po tym czasie "naczynie" z mięsem wyjmij z lodówki i umieść w temperaturze pokojowej na 2 godziny. Nagrzej grubą patelnię. Mięso ostrożnie odwiń z folii posyp solą i pieprzem. Umieść na nagrzanej patelni. Marynaty nie wylewaj. Obsmażaj mięso z każdej strony po około 30 sekund. Powinno się mocno zarumienić. Mięso podczas obsmażania podlewaj zlaną marynatą. Zużyj tak cały zlany sos. 

Obsmażanie wołowiny na grubej patelni:

Obsmażone mięso umieść w naczyniu do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 100 stopni. Naczynie z obsmażoną wołowiną umieść na środkowej półce. Mięsa niczym nie przykrywaj. Kawałek o wadze 600 gramów piecz 3 godziny.

Czas pieczenia wołowiny:
około 600 gramów - 3 godziny
około 1 kg - 3,5 godziny
około 1,5 kg - 4 - 4,5 godziny
do 2 kg - około 5 h
Polędwicę wołową piecz około 4 godzin - niezależnie od wagi .

Tak wygląda mój kawałek wołowiny po upieczeniu.

Prosta pieczeń wołowa, 1

Mięso po upieczeniu można kroić i podawać na ciepło. Taką soczystą pieczeń najlepiej jest jeść z mieszanką sałat, w towarzystwie świeżych warzyw, dobrych twardych serów oraz oliwek. 

Prosta pieczeń wołowa, 2

Bardzo ważne jest, by nie wylewać soku, który zebrał się w naczyniu, w którym piekło się mięso. Pokrojone w plasterki mięsa można bowiem dodatkowo maczać w sosie i podawać na talerzu z ulubionymi dodatkami.

Prosta pieczeń wołowa, 3

Smacznego. 

Średnia 4.4 / 5 (43 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2018-01-25 19:26
Wyglada przepysznie👩‍🍳 👌👍 Czy piekłaś mięso wspomagając się termosondą jak tak jaka jest pożądana temperatura aby mięso tak świetnie wyglądało 😀
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-25 21:00
Dziękuję 🙂Temperatura mięsa w środku powinna mieć około 60 stopni.
2018-01-25 21:31
Nie do końca się z tym zgodzę....75 stopni to jest temperatura bezpieczna,w której giną bakterie.
2018-01-25 21:43
75 stopni to na pewno za dużo - przy takiej temperaturze nie wyjdzie tak soczysta wołowina - podejrzewam ze bedzie 100% well done
-- Ania z AniaGotuje.pl Dokładnie tak👍
2018-01-26 10:01
Technika gotowania / pieczenia w niskiej temperaturze jest obecnie dość popularna. W sous-vide obrabia się mięso jedynie w 55 stopniach. Wikipedia podaje, że jest to bezpieczne gdy czas pieczenie wyniesie co najmniej 4 godziny.

Takiego mięsa nie zaleca się podawać kobietom w ciąży i osobom z obniżoną wydolnością układu odpornościowego.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-26 12:47
Tak. Przy polędwicy wieprzowej wystarczy nawet kilkadziesiąt minut.
2018-01-25 21:39
Na zdjęciu to polędwica czy coś innego...?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-26 10:16
To akurat kawałek rostbeftu, ale bardzo podobnie zachowuje mi się też ligawa. Rostbef związuję, by był bardziej okrąglejszy.
2018-01-26 11:24
Dzięki za odpowiedz😀teraz pieczeń na pewno zawita na stole 👍
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-26 12:45
Bardzo się cieszę i czekam na zdjęcia 👍
2018-01-26 21:22
Zgadam sie z ta wersja pieczenia,robilam schab ,byl wysmienity ,przede wszystkim nie byl suchy,pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2018-01-27 10:03
Dziękuję bardzo Krystyno. jeśli lubisz wołowinę, to polecam również spróbować takie mięso.
2018-03-06 19:44
Zrobiłam według przepisu i NIE WYSZŁO TWARDA nie nadaje się do jedzenia.
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-06 21:05
Izo, w jakiej temperaturze piekłaś mięso??
2018-03-06 19:50
A oto pieczeń, która nie wyszła
zdjecie uzytkownika
2018-04-10 00:15
Witam,mam ochotę na takie mięsko tylko jeszcze się zastanawiam na jakiej funkcji piekarnika piekłaś.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-10 08:55
Pieczeń wołową piekłam z opcją góra/dół.
2018-07-16 08:10
Pieczemy w 100 C, góra dół z termoobiegiem. A czy naczynie żaroodporne zamykamy przykrywką w trakcie pieczenia? Czy może pieczemy wołowiny bez przykrycia...?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-16 09:54
Jolu, 100 stopni z pieczeniem góra dół bez termoobiegu i bez przykrywania mięsa.

Soczysta pieczeń wołowa

Zazwyczaj wybieramy do pieczenia całego kurczaka lub mięso wieprzowe. Wieprzowinę można bowiem dość długo piec w wyższej temperaturze. Robi się krucha i świetnie smakuje pieczona z warzywami i sosem. Wołowina jest trudniejsza. Łatwo ją wysuszyć i przepiec. Dlatego też bardzo gorąco zachęcam do spróbowania mojego przepisu na prostą pieczeń wołową, którą piecze się długo, a w niskiej temperaturze. Wołowina potrzebuje najpierw poleżeć w lodówce w marynacie np. w rękawie do pieczenia. Ważne, by była szczelnie zamknięta i cała przykryta marynatą.

Pieczeń wołowa w sosie

Marynata do pieczeni wołowej jest bardzo prosta. Towarzyszy ona mięsu od momentu umieszczenia go w lodówce, aż do samego pieczenia. Ta odrobina soku, która wydobędzie się z mięsa podczas pieczenia jest idealnym dodatkiem do pokrojonej w plasterki, upieczonej wołowiny. Jeśli lubisz mięso, to zapraszam Cię so sprawdzenia również innych moich przepisów na dania z mięsem