Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Pieczeń wołowa

Pieczeń wołowa

Soczysta pieczeń wołowa, która rozpływa się w ustach! Z mięsa wołowego oraz prostej marynaty wyczarujesz najlepszą pod słońcem pieczeń. Poznaj mój sposób i odkryj na nowo smak najlepszej wołowiny. Zapraszam.

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 4 godziny
Liczba porcji: około 500 g pieczeni

Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 600 g wołowiny - mało tłusta i bez żyłek
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu

Wołowina pieczona

Marynowanie mięsa: 1-3 dni
Pieczenie: 3,5-5 h
Temperatura pieczenia: 100 stopni !

Jakie wybrać mięso do pieczeni wołowej wolno pieczonej?
Wybierz ładny kawałek wołowiny, który nie będzie za tłusty. Najważniejsze, by miał jak najmniej żyłek. Idealna będzie zatem polędwica oraz ligawa, rostbef, udziec wołowy lub mostek wołowy. Jeśli wybierzesz polędwicę - niezależnie od wagi piecz ją cztery godziny. 

Wybrany kawałek mięsa należy dobrze oczyścić z włókien i żyłek. Ja dodatkowo związuję mięso w dwóch miejscach, by miało ładny kształt. W małej miseczce umieść dwa ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku, 5 łyżek octu balsamicznego oraz 4 łyżki oliwy. Nie nacieraj teraz mięsa solą i pieprzem. Zrobisz to potem, przed samym obsmażaniem go na patelni. Całą marynatą natrzyj wołowinę i umieść na dużym kawałku folii aluminiowej, w niewielkim szklanym naczyniu lub worku spożywczym. Mięso z marynatą zamknij szczelnie (folię zawiń, naczynie przykryj) i umieść w lodówce. Mięso powinno się marynować od 1-3 dni. Dwa razy dziennie warto przewrócić mięso na drugą stronę. Ja zawijam mięso w folię aluminiową i dodatkowo umieszczam w misce. Wówczas tylko przekładam mięso z fiolą na drugą stronę. 

Po tym czasie "naczynie" z mięsem wyjmij z lodówki i umieść w temperaturze pokojowej na 2 godziny. Nagrzej grubą patelnię. Mięso ostrożnie odwiń z folii posyp solą i pieprzem. Umieść na nagrzanej patelni. Marynaty nie wylewaj. Obsmażaj mięso z każdej strony po około 30 sekund. Powinno się mocno zarumienić. Mięso podczas obsmażania podlewaj zlaną marynatą. Zużyj tak cały zlany sos. 

Obsmażanie wołowiny na grubej patelni:


Obsmażone mięso umieść w naczyniu do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 100 stopni. Naczynie z obsmażoną wołowiną umieść na środkowej półce. Mięsa niczym nie przykrywaj. Kawałek o wadze 600 gramów piecz 3 godziny.

Czas pieczenia wołowiny:
około 600 gramów - 3 godziny
około 1 kg - 3,5 godziny
około 1,5 kg - 4 - 4,5 godziny
do 2 kg - około 5 h
Polędwicę wołową piecz około 4 godzin - niezależnie od wagi .

Tak wygląda mój kawałek wołowiny po upieczeniu.

 

Pieczeń wołowa, 1

Mięso po upieczeniu można kroić i podawać na ciepło. Taką soczystą pieczeń najlepiej jest jeść z mieszanką sałat, w towarzystwie świeżych warzyw, dobrych twardych serów oraz oliwek. 
Pieczeń wołowa, 2

Bardzo ważne jest, by nie wylewać soku, który zebrał się w naczyniu, w którym piekło się mięso. Pokrojone w plasterki mięsa można bowiem dodatkowo maczać w sosie i podawać na talerzu z ulubionymi dodatkami.
Pieczeń wołowa, 3


Polecam też mój przepis na doskonały tatar.

Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (3561 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Soczysta pieczeń wołowa

Zazwyczaj wybieramy do pieczenia całego kurczaka lub mięso wieprzowe. Wieprzowinę można bowiem dość długo piec w wyższej temperaturze. Robi się krucha i świetnie smakuje pieczona z warzywami i sosem. Wołowina pieczona jest trudniejsza. Łatwo ją wysuszyć i przepiec. Dlatego też bardzo gorąco zachęcam do spróbowania mojego przepisu na prostą pieczeń wołową, którą piecze się długo, a w niskiej temperaturze. Wołowina potrzebuje najpierw poleżeć w lodówce w marynacie np. w rękawie do pieczenia. Ważne, by była szczelnie zamknięta i cała przykryta marynatą. Koniecznie sprawdź również przepis na gulasz Bogracz, czyli obiad idealny. 

Pieczeń wołowa w sosie

Marynata do pieczeni wołowej jest bardzo prosta. Towarzyszy ona mięsu od momentu umieszczenia go w lodówce, aż do samego pieczenia. Ta odrobina soku, która wydobędzie się z mięsa podczas pieczenia jest idealnym dodatkiem do pokrojonej w plasterki, upieczonej wołowiny. Jeśli lubisz mięso, to zapraszam Cię do sprawdzenia również innych moich pomysłów co na obiad, w tym na bardzo ciekawy przepis na gulasz z sarny. Jeśli jesteś miłośnikiem wołowiny, to z pewnością posmakuje Ci mój burger idealny szykowany na domowej bułce do burgerów. Wypróbuj też mój przepis na delikatne carpaccio wołowe.