Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Żeberka pieczone

Żeberka pieczone

Zobacz jak zrobić rumiane, soczyste żeberka pieczone w piekarniku. Poznaj mój sprawdzony przepis na żeberka w miodzie w wersji łagodnej lub też ostrej. Wiele porad i dokładny opis wykonania to klucz do sukcesu.

- proste żeberka 
- super pomysł na obiad
- pyszna propozycja podania

Czas przygotowania: 30 minut
Czas marynowania żeberek: 30 minut
Czas pieczenia żeberek: 1 godzina 30 minut
Liczba porcji: 4 duże porcje

Kaloryczność kcal: 400 w 1 porcji
Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 1 łyżka ulubionej musztardy
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnia papryka
  • 1/3 szklanki wody, bulionu lub piwa
  • 4 łyżki oleju
  • przyprawy: płaska łyżka majeranku, łyżeczka słodkiej papryki, po pół łyżeczki soli, pieprzu i ostrej papryki, 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie, ewentualnie po szczypcie kminku, kolendry i rozmarynu

Żeberka

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz cztery solidne porcje żeberek pieczonych w piekarniku. 

Przed szykowaniem przepisu zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz użyć np. sosu sojowego zamiast soli lub cebuli czerwonej zamiast zwykłej. 

Żeberka pieczone, 1

Żeberka pieczone, 2

Żeberka pieczone

Przygotuj około jednego kilograma żeberek wieprzowych. Żeberka pokrój na kawałki. Niech każdy kawałek zawiera jedną podłużną kostkę. W osobne miseczce wymieszaj składniki marynaty. Będą to: jedna łyżka ulubionej musztardy delikatesowej lub musztardy Dijon, jeśli lubisz ostrzejsze żeberka; trzy łyżki płynnego miodu (jedna łyżka zostaje do smarowania żeberek pod koniec pieczenia); 3 łyżki dowolnego oleju do smażenia (jedna łyżka zostaje do smarowania żeberek pod koniec pieczenia); płaska łyżka majeranku; łyżeczka słodkiej papryki; po pół łyżeczki soli, pieprzu i ostrej papryki; dwa listki laurowe połamane na mniejsze kawałki; trzy ziarna ziela angielskiego oraz ewentualnie po szczypcie kminku, kolendry i rozmarynu. Marynatą wysmaruj dokładnie wszystkie żeberka.

Przykryj je i odstaw do lodówki przynajmniej na pół godziny. Możesz też przygotować je wieczorem i zostawić do marynowania na całą noc. 

Porada: Część ząbków czosnku (lub wszystkie ) możesz przepuścić przez praskę i dodać je do składników na marynatę. Wówczas nie dodajesz ich już w całości do naczynia, w którym żeberka będą się piekły z warzywami. 

Żeberka pieczone, 3

W dość dużym naczyniu żaroodpornym umieść żeberka razem z całą marynatą. Pomiędzy żeberka wyłóż warzywa. Obraną cebulę pokrój na kilka mniejszych kawałków. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w grubsze paski. Ząbki czosnku obierz i dodaj do naczynia w całości (chyba, że poszły do marynaty). Całość możesz oprószyć dodatkowo świeżo mielonym pieprzem. Jeśli masz gałązki świeżego rozmarynu lub tymianku, to możesz je wcisnąć między warzywa i żeberka. 

Do naczynia wlej na koniec około 1/3 szklanki dowolnego bulionu lub też jasnego albo ciemnego piwa. Możesz też wlać samą wodę lub nawet sok wyciśnięty z jednej dużej pomarańczy. 

Porada: Zamiata zwykłej cebuli możesz użyć cebulę czosnkową lub czerwoną. Jeśli chodzi o paprykę, to możesz użyć papryki w dowolnym kolorze.

Żeberka pieczone, 4

Naczynie z żeberkami i warzywami przykryj szczelnie i umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Wybierz opcję pieczenia góra/dół. Żeberka piecz w ten sposób przez godzinę (pieczenie wydłużasz o 30 minut, jeśli masz duże i grube kawałki). Po tym czasie zdejmij przykrywkę/folię. Ostrożnie wyjmij naczynie z piekarnika. 

Przy pomocy szczypiec wyłów z naczynia wszystkie żeberka. Ułóż je w odstępach na sporej blaszce (może to być blaszka z wyposażenia piekarnika). Każde żeberko polej od góry odrobiną sosu z naczynia z warzywami. Naczynie z warzywami i sosem umieść ponownie w piekarniku na niższej półce (nie na samym dole). Tego naczynia już nie musisz ponownie przykrywać. 

Blaszkę z żeberkami umieść w piekarniku na wyższej półce. Ustaw średnią moc grillowania od góry i zacznij podpiekać żeberka. Obserwuj piekarnik i po kilku minutach wysuń blaszkę. Zarumienione żeberka przewróć na drugą stronę i posmaruj od góry pozostawioną wcześniej łyżką miodu wymieszaną z łyżką oleju (możesz też wlać do tej mieszanki odrobinę sosu sojowego). Po kolejnych kilku minutach powtórz tę czynność i raz jeszcze wysmaruj żeberka pędzelkiem z sosem. Swoje żeberka podpiekałam tak około 10 minut. Idealnie rumiane i podpieczone żeberka wyjmij z piekarnika. Z pieca wyjmij również naczynie z warzywami i sosem. 

Porada: Jeśli masz grubsze i dość tłuste żeberka, to piecz je pod przykryciem do 1,5 godziny i dopiero po tym czasie wyjmij żeberka do zarumienienia nad grillem. Jeśli nie masz opcji grillowania, to pieczenie góra/dół też da radę.
Żeberka pieczone, 5

Żeberka pieczone, 6

Żeberka pieczone podawaj z warzywami z naczynia żaroodpornego. Część sosu możesz zlać do małego garnuszka i zagęścić odrobiną mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej. Do sosu możesz dodać jeszcze trochę chili lub też musztardy. 

Żeberka podałam z domowymi frytkami po chłopsku oraz z surówkami z czerwonej i białej kapusty. 
Żeberka pieczone, 7

Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (4780 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Żeberka

Uwielbiam dobrze zrobione żeberka. Nie znam nikogo, kto by się nie skusił na idealnie podpieczone, rumiane i zarazem soczyste żeberka. Sama w okresie letnim szykuję dość często żeberka z grilla. Do nich warzywka i świeże pieczywo.. jakaś surówka i jest pysznie. Poza sezonem grillowym polecam Ci też inne sposoby na żeberka. Oczywiście jednym z nich są pyszne żeberka pieczone w piekarniku. Do tego przepisu zazwyczaj sięgam po żeberka wieprzowe, ale można też upiec żeberka cielęce lub jagnięce. Żeberka można piec same lub z dodatkiem warzyw. Jeśli chcesz zrobić pieczone żeberka tylko w samej marynacie, to jak najbardziej jest to możliwe. Trzeba je tylko na pierwszą godzinę pieczenia szczelnie zamknąć pod przykryciem. Polecam je jednak w początkowe fazie piec razem z warzywami i lekkim wywarem. Pieczone żeberka można polać piwem jasnym lub ciemnym lub też dowolnym bulionem lub nawet wodą. Bardzo ciekawym pomysłem jest polanie ich sokiem z pomarańczy. Będą wówczas lekko słodkie od soku z cytrusów. Koniecznie sprawdź też jak smakuje idealna marynata do kurczaka. Zapraszam również po przepis na żeberka w kapuście, pieczone w piekarniku. 

Żeberka pieczone

Moje pieczone żeberka są zarówno lekko ostre, jak i słodkie i słone. Takie żeberka z piekarnika najbardziej nam smakują. W przepisie znajdziesz bardzo wyważone proporcje na przyprawy i dodatki makowe. Podam jednak czego można dodać trochę więcej, by upiec żeberka z piekarnika w wersji bardziej na słodko, więc będą to zeberka w miodzie. W wersji bardziej na ostro można dać więcej chili i musztardy. Aby żeberka z piekarnika były słone wystarczy dodać trochę sosu sojowego. Taki przepis na zeberka z sosem sojowym jest jeszcze lepszy, niż ze zwykła solą. osobiście najbardziej lubię żeberka w miodzie z dodatkiem pieprzu i odrobiny chili. Żeberka pieczone można podać z frytkami, kaszą, ryżem, czy makaronem. Najlepsze są jednak zdecydowanie żeberka z domowymi frytkami z piekarnika. Żeberka w miodzie można też podać z różnymi surówkami. Bardzo dobra będzie tutaj surówka z czerwonej kapusty. Jeśli masz tylko główkę kapusty białej, to śmiało.. surówka z białej kapusty też będzie idealna. 

Żeberka w miodzie

Bardzo ważne w tym przepisie jest to, by użyć dobrej jakości żeberek. Nie mogą być one ani za chude, ani też za tłuste. Ja wybieram raczej chudsze i cieńsze żeberka.. jeśli tylko mam taki wybór. Szybciej się dopiekają i lepiej smakują. Nie mają tak dużo tłuszczu. Takie pieczone żeberka w piekarniku lepiej jest wybierać, ponieważ przy bardzo tłustych żeberkach cały wytopiony tłuszcz idzie do brytfanki. Co innego na grillu.. Tutaj można sobie pozwolić na trochę tłustsze żeberka, jednak trzeba wtedy uważać na to, by ich z wierzchu za mocno nie spiec. W internecie i nie tylko są różne żeberka pieczone przepisy z ketchupem, czy też sosami gotowymi. Polecam jednak spróbować samodzielnie skomponować składniki na marynatę. To nie jest trudne, a możesz osiągnąć taki efekt, na jakim Ci zależy. Gorąco zachęcam też do buszowania po moim Blogu Kulinarnym. Znajdziesz u mnie nie tylko pyszne inspiracje na obiad z mięsem, ale i przepyszne desery, ciasta, czy przepisy na domowe pieczywo. Zapraszam.