Delikatny kurczak z fasolką i szpinakiem
Smacznie i kolorowo. Połączenie soczystego kurczaka oraz fasolki flażoletki z dodatkiem szpinaku i ostrego sera :-)
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 4
- 1 pierś z kurczaka
- garść szpinaku
- puszka fasolki flażoletki - 400 g
- 100 ml śmietanki 18%
- 50 g żółtego ostrego sera
- 2 łyżki oleju np. rzepakowego
- 4 ząbki czosnku
- po pół łyżeczki: soli, pieprzu, kolendry, rozmarynu, słodkiej papryki
- 250 g dowolnego makaronu
Szpinak umyj, osusz, oderwij ogonki jeśli nie masz wersji baby. Jeśli używasz szpinaku mrożonego - wyjmij go wcześniej i poczekaj aż się rozmrozi w pomieszczeniu. Odlej nadmiar wody.
Kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Odkrój błonki i ewentualne chrząstki. Pokrój w cienkie paski. Czosnek obierz i pokrój w plasterki lub przepuść przez praskę. W moździerzu zetrzyj przyprawy (w razie potrzeby). Obtocz w nich kawałki kurczaka.
Wstaw wodę na makaron i gotuj go według instrukcji na opakowaniu. Ja zawsze dodaję do wody łyżkę oleju oraz szczyptę soli.
Nagrzej patelnię z grubym dnem. Wlej olej. Umieść kurczaka. Smaż go po dwie minuty z obu stron.
Fasolkę opłucz z zalewy i dodaj do kurczaka. Dodaj szpinak. Przykryj patelnię i duś wszystko kilka minut. Na koniec ostrożnie dodaj śmietankę oraz ser w małych kawałkach.
Podawaj na ugotowanym makaronie.

Smacznego :-)