Makaronowe muszle

Makaronowe muszle

Makaronowe muszle faszerowane mięsem mielonym drobiowym oraz pastą warzywną Ajvar Podravka to super pomysł na pyszny obiad. Takie muszle makaronowe z farszem polecam też jako danie na wyjątkowe okazje i przyjęcia.

- pyszny i prosty do zrobienia farsz
- super ciekawy obiad na 10 porcji
- przed podaniem tylko zapiekasz w piekarniku

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość porcji: 10

Składniki:
  • 500 g piersi z indyka lub kurczaka
  • 250 g makaronu muszle duże - waga przed ugotowaniem
  • 200 g Ajvar łagodny Podravka
  • 200 g sera Ricotta
  • 3 szklanki przecieru z pomidorów - 900 g
  • garść natki pietruszki
  • 100 g parmezanu
  • 50 g salami mini pepperoni
  • łyżka delikatnej oliwy lub oleju
  • po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu i słodkiej papryki

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Zapiekanie muszli: 200 stopni, środkowa półka, pieczenie góra/dół, czas: 20 minut.

Do podpieczenia muszli użyłam trzech form ceramicznych o długości 30 cm każda. Musze możesz też ułożyć w dużej szufladzie piekarnika. Wybierz wówczas szufladę o wyższych rantach. Z podanej ilości składników otrzymasz aż 10 sporych porcji muszli faszerowanych. 

Muszle faszerowane mięsem mielonym z indyka z dodatkiem łagodnego sosu Ajvar Podravka i sera ricotta to bardzo wyważony obiad. Z jednej strony jest to syte i dość kaloryczne danie. Z drugiej zaś strony to obiad naładowany świeżymi, delikatnymi i naturalnymi składnikami. Kusi wyglądem i cudownym zapachem. Gorąco polecam!

Makaronowe muszle, 1

Muszle makaronowe z indykiem i Ajvarem Podravka

W pierwszej kolejności przygotuj sobie farsz do muszli. Ja zakupiłam 500 gramów polędwiczki z indyka. Polędwiczki zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa. Możesz też użyć piersi z kurczaka lub indyka. Do zmielonego mięsa dodaj po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu i słodkiej papryki. 

Makaronowe muszle, 2

Mięso z przyprawami wymieszaj dokładnie. Nagrzej średniej wielkości patelnię. Dodaj łyżkę delikatnej oliwy. Możesz też sięgnąć po olej rzepakowy, ryżowy lub olej z pestek winogron. Wyłóż mięso mielone i podsmażaj je na średniej mocy palnika przez około pięć minut. W trakcie podsmażania rozdzielaj kawałki mięsa przy pomocy drewnianej łyżki. 
Makaronowe muszle, 3

Podsmażone mięso przełóż do naczynia. Przygotuj sobie garść siekanej natki pietruszki. Możesz też użyć siekanej bazylii, kolendry lub oregano. Do osobnej miseczki pokrusz 200 gramów serka ricotta.
Makaronowe muszle, 4

Przygotuj sobie również około 200 gramów pasty warzywnej Ajvar łagodny Podravka. Jeden mniejszy słoik pasty ma pojemność 195 gramów. Pasta jest przygotowana na bazie papryki i bakłażanów z dodatkiem przypraw, w oparciu o oryginalną chorwacką recepturę. Nie zawiera konserwantów, sztucznych dodatków i aromatów.
Makaronowe muszle, 5

W jednym naczyniu wymieszaj dokładnie całe podsmażone mięso mielone, ser ricotta, Ajvar Podravka oraz posiekaną natkę pietruszki. Farsz do muszli jest już gotowy. Można go jeść nawet bez dodatkowego zapiekania w piekarniku. 
Makaronowe muszle, 6

Do garnka wlej wodę i zagotuj. Wodę posól dopiero, gdy zacznie się gotować. Do wrzątku wsyp płaską łyżkę soli. W garnku umieść makaron i gotuj al dente. Makaron gotuję zazwyczaj o minutę dłużej, niż zaleca producent na opakowaniu. Tym razem jednak nie dogotowuję makaronu, ponieważ muszle muszą zachować elastyczność, by można je było faszerować i podpiekać w piekarniku. 

Do naczyń, w których planujesz zapiekać muszle faszerowane wlej przecier pomidorowy. Tutaj sprawdzi się Passata z pomidorów lub nawet pomidory krojone z puszki. W sezonie zaś polecam obrać ze skórki świeże pomidory malinowe. Drobno posiekane pomidory razem z sokiem przełóż do naczyń. 
Makaronowe muszle, 7

Każdą muszlę wypełnij farszem. Gotowe muszle układaj obok siebie w naczyniu z przetartymi pomidorami. Użyłam trzech naczyń o długości 30 cm każde. Do każdego naczynia wlałam po szklance przecieru pomidorowego (czy też siekanych pomidorów bez skórki). Każde naczynie wypełniłam faszerowanymi muszlami.
Makaronowe muszle, 8

Przed umieszczeniem naczyń w piekarniku, na każdą muszelkę wyłożyłam po plasterku salami. Całość posypałam tartym serem typu parmezan. Dodałam też trochę świeżej natki pietruszki. 
Makaronowe muszle, 9

Muszle faszerowane przed podaniem należy dodatkowo zapiec w piekarniku. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni. Naczynia umieść na środkowej półce. Wybierz opcję pieczenie góra/dół. Całość zapiekaj około 20 minut. Po wyjęciu foremek z piekarnika możesz dodatkowo oprószyć je tartym parmezanem lub serem mozzarella. 
Makaronowe muszle, 10

Ajvar łagodny Podravka to pyszna pasta warzywna, którą możesz wykorzystać do wielu dań. Używałam jej na zimno, jako uzupełnienie smaku domowych past warzywnych oraz past z fasoli. Dodawałam ją już do zup oraz sosów z duszonym i pieczonym mięsem. Sprawdzi się też na kanapki, na tosty, do pizzy i do najróżniejszych zapiekanek. 

Pasta warzywna Ajvar Podravka ma piękny, intensywny i do tego naturalny kolor, który zawdzięcza połączeniu najwyższej jakości papryk i bakłażanów dojrzałych w słońcu południowej Europy oraz starannie dobranej mieszance przypraw. Gorąco polecam tę pastę. Bardzo przypadła nam ona do gustu.
Makaronowe muszle, 11

Smacznego!

Wpis zawiera lokowanie produktu. 

Średnia 4.8 / 5 (240 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Muszle faszerowane

Polacy uwielbiają makaron. Dodajemy go do zup. Podajemy na słodko i na słono. Jest bardzo dużo kształtów makaronu. Te większe kluseczki, jak makaron w kształcie muszli są idealne do nadziewania. Muszle faszerowane mięsem mielonym z kurczaka lub z indyka z dodatkiem serka ricotta oraz z łagodnym Ajvarem są super smaczne. Takie muszle faszerowane kurczakiem i ricottą warto zapiec dodatkowo w naczyniu żaroodpornym. Na dno wylej przecier pomidorowy lub pomidory krojone bez skórki i wyłóż faszerowane muszelki. Odrobina parmezanu i do siup.. piekarnika. Muszle makaronowe faszerowane indykiem i Ajvarem wystarczy tylko podpiec przez 20 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Warto przygotować sobie to danie na przyjście gości. Będą zachwyceni. Gorąco polecam też przepis na makaron z kurczakiem

Makaronowe muszle nadziewane

Jeśli tylko planujesz faszerować muszle a potem podpiec je w piekarniku, to pamiętaj o tym, by muszli nie ugotować na miękko. Elastyczne muszelki będzie Ci znacznie łatwiej faszerować. Takie muszle zachowają też swój ładny kształt. Muszle faszerowane mięsem z serem i papryką to wspaniały i pyszny obiad na każdą okazję. Jeśli lubisz gotować i szukasz ciekawych pomysłów na obiad i nie tylko, to zapraszam po inne moje przepisy kulinarne. Z piersią z kurczaka lub indyka możesz wyczarować bardzo dużo ciekawych dań. Kotlety siekane to super sposób na kreatywne wykorzystanie mięsa drobiowego i różnych warzyw z lodówki. Proste danie z makaronem, ale bez mięsa? Zobacz mój przepis na makaron z serem!