Muszle makaronowe z indykiem i Ajvarem

Muszle makaronowe z indykiem i Ajvarem

Muszle faszerowane mięsem mielonym drobiowym oraz pastą warzywną Ajvar Podravka to super pomysł na pyszny obiad. Takie muszle makaronowe z farszem polecam też jako danie na wyjątkowe okazje i przyjęcia.

- pyszny i prosty do zrobienia farsz
- super ciekawy obiad na 10 porcji
- przed podaniem tylko zapiekasz w piekarniku

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość porcji: 10

Składniki:
  • 500 g piersi z indyka lub kurczaka
  • 250 g makaronu muszle duże - waga przed ugotowaniem
  • 200 g Ajvar łagodny Podravka
  • 200 g sera Ricotta
  • 3 szklanki przecieru z pomidorów - 900 g
  • garść natki pietruszki
  • 100 g parmezanu
  • 50 g salami mini pepperoni
  • łyżka delikatnej oliwy lub oleju
  • po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu i słodkiej papryki

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Zapiekanie muszli: 200 stopni, środkowa półka, pieczenie góra/dół, czas: 20 minut.

Do podpieczenia muszli użyłam trzech form ceramicznych o długości 30 cm każda. Musze możesz też ułożyć w dużej szufladzie piekarnika. Wybierz wówczas szufladę o wyższych rantach. Z podanej ilości składników otrzymasz aż 10 sporych porcji muszli faszerowanych. 

Muszle faszerowane mięsem mielonym z indyka z dodatkiem łagodnego sosu Ajvar Podravka i sera ricotta to bardzo wyważony obiad. Z jednej strony jest to syte i dość kaloryczne danie. Z drugiej zaś strony to obiad naładowany świeżymi, delikatnymi i naturalnymi składnikami. Kusi wyglądem i cudownym zapachem. Gorąco polecam!

Muszle makaronowe z indykiem i Ajvarem, 1

Muszle makaronowe z indykiem i Ajvarem Podravka

W pierwszej kolejności przygotuj sobie farsz do muszli. Ja zakupiłam 500 gramów polędwiczki z indyka. Polędwiczki zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa. Możesz też użyć piersi z kurczaka lub indyka. Do zmielonego mięsa dodaj po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu i słodkiej papryki. 

Muszle makaronowe z indykiem i Ajvarem, 2

Mięso z przyprawami wymieszaj dokładnie. Nagrzej średniej wielkości patelnię. Dodaj łyżkę delikatnej oliwy. Możesz też sięgnąć po olej rzepakowy, ryżowy lub olej z pestek winogron. Wyłóż mięso mielone i podsmażaj je na średniej mocy palnika przez około pięć minut. W trakcie podsmażania rozdzielaj kawałki mięsa przy pomocy drewnianej łyżki. 
Muszle makaronowe z indykiem i Ajvarem, 3

Podsmażone mięso przełóż do naczynia. Przygotuj sobie garść siekanej natki pietruszki. Możesz też użyć siekanej bazylii, kolendry lub oregano. Do osobnej miseczki pokrusz 200 gramów serka ricotta.
Muszle makaronowe z indykiem i Ajvarem, 4

Przygotuj sobie również około 200 gramów pasty warzywnej Ajvar łagodny Podravka. Jeden mniejszy słoik pasty ma pojemność 195 gramów. Pasta jest przygotowana na bazie papryki i bakłażanów z dodatkiem przypraw, w oparciu o oryginalną chorwacką recepturę. Nie zawiera konserwantów, sztucznych dodatków i aromatów.
Muszle makaronowe z indykiem i Ajvarem, 5

W jednym naczyniu wymieszaj dokładnie całe podsmażone mięso mielone, ser ricotta, Ajvar Podravka oraz posiekaną natkę pietruszki. Farsz do muszli jest już gotowy. Można go jeść nawet bez dodatkowego zapiekania w piekarniku. 
Muszle makaronowe z indykiem i Ajvarem, 6

Do garnka wlej wodę i zagotuj. Wodę posól dopiero, gdy zacznie się gotować. Do wrzątku wsyp płaską łyżkę soli. W garnku umieść makaron i gotuj al dente. Makaron gotuję zazwyczaj o minutę dłużej, niż zaleca producent na opakowaniu. Tym razem jednak nie dogotowuję makaronu, ponieważ muszle muszą zachować elastyczność, by można je było faszerować i podpiekać w piekarniku. 

Do naczyń, w których planujesz zapiekać muszle faszerowane wlej przecier pomidorowy. Tutaj sprawdzi się Passata z pomidorów lub nawet pomidory krojone z puszki. W sezonie zaś polecam obrać ze skórki świeże pomidory malinowe. Drobno posiekane pomidory razem z sokiem przełóż do naczyń. 
Muszle makaronowe z indykiem i Ajvarem, 7

Każdą muszlę wypełnij farszem. Gotowe muszle układaj obok siebie w naczyniu z przetartymi pomidorami. Użyłam trzech naczyń o długości 30 cm każde. Do każdego naczynia wlałam po szklance przecieru pomidorowego (czy też siekanych pomidorów bez skórki). Każde naczynie wypełniłam faszerowanymi muszlami.
Muszle makaronowe z indykiem i Ajvarem, 8

Przed umieszczeniem naczyń w piekarniku, na każdą muszelkę wyłożyłam po plasterku salami. Całość posypałam tartym serem typu parmezan. Dodałam też trochę świeżej natki pietruszki. 
Muszle makaronowe z indykiem i Ajvarem, 9

Muszle faszerowane przed podaniem należy dodatkowo zapiec w piekarniku. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni. Naczynia umieść na środkowej półce. Wybierz opcję pieczenie góra/dół. Całość zapiekaj około 20 minut. Po wyjęciu foremek z piekarnika możesz dodatkowo oprószyć je tartym parmezanem lub serem mozzarella. 
Muszle makaronowe z indykiem i Ajvarem, 10

Ajvar łagodny Podravka to pyszna pasta warzywna, którą możesz wykorzystać do wielu dań. Używałam jej na zimno, jako uzupełnienie smaku domowych past warzywnych oraz past z fasoli. Dodawałam ją już do zup oraz sosów z duszonym i pieczonym mięsem. Sprawdzi się też na kanapki, na tosty, do pizzy i do najróżniejszych zapiekanek. 

Pasta warzywna Ajvar Podravka ma piękny, intensywny i do tego naturalny kolor, który zawdzięcza połączeniu najwyższej jakości papryk i bakłażanów dojrzałych w słońcu południowej Europy oraz starannie dobranej mieszance przypraw. Gorąco polecam tę pastę. Bardzo przypadła nam ona do gustu.
Muszle makaronowe z indykiem i Ajvarem, 11

Wpis zawiera lokowanie produktu. 

Średnia 4.7 / 5 (45 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2019-01-17 11:42
Ale pięknie podane. Nie wiem czy tak będę potrafić, ale spróbuję. Czy nada się też ajvar ostry do tego dania, bo taki był tylko w sklepie? I jeszcze pytanie o ajvar. W sklepie są trochę inne niektóre słoiki. Takie zwężone na górze i bez napisu, że sa bez konserwantów. Czy te też są dobre?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-01-17 13:23
Tak, Ajvar ostry Podravki też będzie super. Muszle będą miały wtedy wyraźniejszy smak. W takim zestawieniu możesz wówczas zrezygnować z dodania salami.

Jeśli chodzi o różnice w wyglądzie słoiczków... producent zmienił etykietę na bardziej czytelną. Nowe słoiczki są do tego bardziej poręczne i wygodniejsze w użyciu. Sama pasta pozostaje podobna lub prawie taka sama.
2019-02-20 18:48
Super przepis 🙂 farsz super 👌 do czego można go jeszcze wykorzystać ?
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2019-02-21 09:28
Możesz go użyć do lazanii lub innych zapiekanek makaronowych 🙂
2019-02-22 11:11
Pani Aniu a można dać inmy ser zamiast ricotta?
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak: lekki twaróg serek grani.
2019-02-23 16:52
Puszne
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super Iza!😍
Reklama
2019-02-23 16:53
Dzięki za przepis
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍❤️❤️
2019-04-19 17:59
Pychota 👌
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍👏️
2019-05-03 15:10
Przepis super jakiego makaronu użyć żeby nie, rozpadł się w trakcie gotowania ?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-05-04 11:29
Aga, jak ugotujesz makaron trochę krócej niż zawsze, to się nie rozpadanie.
2019-06-12 17:13
Witam, jakie duże są te muszle? W sklepie widziałam tylko takie na około 2cm . Czy one rosną podczas gotowania?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-06-12 19:35
Muszle jeszcze "rosną" podczas gotowania. W sklepach są też większe - do 4-5 cm.

Muszle makaronowe z indykiem i Ajvarem

Polacy uwielbiają makaron. Dodajemy go do zup. Podajemy na słodko i na słono. Jest bardzo dużo kształtów makaronu. Te większe kluseczki, jak makaron w kształcie muszli są idealne do nadziewania. Muszle faszerowane mięsem mielonym z kurczaka lub z indyka z dodatkiem serka ricotta oraz z łagodnym Ajvarem są super smaczne. Takie muszle faszerowane kurczakiem i ricottą warto zapiec dodatkowo w naczyniu żaroodpornym. Na dno wylej przecier pomidorowy lub pomidory krojone bez skórki i wyłóż faszerowane muszelki. Odrobina parmezanu i do siup.. piekarnika. Muszle makaronowe faszerowane indykiem i Ajvarem wystarczy tylko podpiec przez 20 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Warto przygotować sobie to danie na przyjście gości. Będą zachwyceni. 

Muszle faszerowane mięsem i serem Ricotta

Jeśli tylko planujesz faszerować muszle a potem podpiec je w piekarniku, to pamiętaj o tym, by muszli nie ugotować na miękko. Elastyczne muszelki będzie Ci znacznie łatwiej faszerować. Takie muszle zachowają też swój ładny kształt. Muszle faszerowane mięsem z serem i papryką to wspaniały i pyszny obiad na każdą okazję. Jeśli lubisz gotować i szukasz ciekawych pomysłów na obiad i nie tylko, to zapraszam po inne moje przepisy kulinarne. Z piersią z kurczaka lub indyka możesz wyczarować bardzo dużo ciekawych dań. Kotlety siekane to super sposób na kreatywne wykorzystanie mięsa drobiowego i różnych warzyw z lodówki. Proste danie z makaronem, ale bez mięsa? Zobacz mój przepis na makaron z serem!