Makaronowe muszle
Makaronowe muszle faszerowane mięsem mielonym drobiowym oraz pastą warzywną Ajvar Podravka to super pomysł na pyszny obiad. Takie muszle makaronowe z farszem polecam też jako danie na wyjątkowe okazje i przyjęcia.
- pyszny i prosty do zrobienia farsz
- super ciekawy obiad na 10 porcji
- przed podaniem tylko zapiekasz w piekarniku
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 20 minut
Liczba porcji: 10
- 500 g piersi z indyka lub kurczaka
- 250 g makaronu muszle duże - waga przed ugotowaniem
- 200 g Ajvar łagodny Podravka
- 200 g sera Ricotta
- 3 szklanki przecieru z pomidorów - 900 g
- garść natki pietruszki
- 100 g parmezanu
- 50 g salami mini pepperoni
- łyżka delikatnej oliwy lub oleju
- po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu i słodkiej papryki
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Zapiekanie muszli: 200 stopni, środkowa półka, pieczenie góra/dół, czas: 20 minut.
Do podpieczenia muszli użyłam trzech form ceramicznych o długości 30 cm każda. Musze możesz też ułożyć w dużej szufladzie piekarnika. Wybierz wówczas szufladę o wyższych rantach. Z podanej ilości składników otrzymasz aż 10 sporych porcji muszli faszerowanych.
Muszle faszerowane mięsem mielonym z indyka z dodatkiem łagodnego sosu Ajvar Podravka i sera ricotta to bardzo wyważony obiad. Z jednej strony jest to syte i dość kaloryczne danie. Z drugiej zaś strony to obiad naładowany świeżymi, delikatnymi i naturalnymi składnikami. Kusi wyglądem i cudownym zapachem. Gorąco polecam!

Muszle makaronowe z indykiem i Ajvarem Podravka
W pierwszej kolejności przygotuj sobie farsz do muszli. Ja zakupiłam 500 gramów polędwiczki z indyka. Polędwiczki zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa. Możesz też użyć piersi z kurczaka lub indyka. Do zmielonego mięsa dodaj po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu i słodkiej papryki.

Mięso z przyprawami wymieszaj dokładnie. Nagrzej średniej wielkości patelnię. Dodaj łyżkę delikatnej oliwy. Możesz też sięgnąć po olej rzepakowy, ryżowy lub olej z pestek winogron. Wyłóż mięso mielone i podsmażaj je na średniej mocy palnika przez około pięć minut. W trakcie podsmażania rozdzielaj kawałki mięsa przy pomocy drewnianej łyżki.

Podsmażone mięso przełóż do naczynia. Przygotuj sobie garść siekanej natki pietruszki. Możesz też użyć siekanej bazylii, kolendry lub oregano. Do osobnej miseczki pokrusz 200 gramów serka ricotta.

Przygotuj sobie również około 200 gramów pasty warzywnej Ajvar łagodny Podravka. Jeden mniejszy słoik pasty ma pojemność 195 gramów. Pasta jest przygotowana na bazie papryki i bakłażanów z dodatkiem przypraw, w oparciu o oryginalną chorwacką recepturę. Nie zawiera konserwantów, sztucznych dodatków i aromatów.

W jednym naczyniu wymieszaj dokładnie całe podsmażone mięso mielone, ser ricotta, Ajvar Podravka oraz posiekaną natkę pietruszki. Farsz do muszli jest już gotowy. Można go jeść nawet bez dodatkowego zapiekania w piekarniku.

Do garnka wlej wodę i zagotuj. Wodę posól dopiero, gdy zacznie się gotować. Do wrzątku wsyp płaską łyżkę soli. W garnku umieść makaron i gotuj al dente. Makaron gotuję zazwyczaj o minutę dłużej, niż zaleca producent na opakowaniu. Tym razem jednak nie dogotowuję makaronu, ponieważ muszle muszą zachować elastyczność, by można je było faszerować i podpiekać w piekarniku.
Do naczyń, w których planujesz zapiekać muszle faszerowane wlej przecier pomidorowy. Tutaj sprawdzi się Passata z pomidorów lub nawet pomidory krojone z puszki. W sezonie zaś polecam obrać ze skórki świeże pomidory malinowe. Drobno posiekane pomidory razem z sokiem przełóż do naczyń.

Każdą muszlę wypełnij farszem. Gotowe muszle układaj obok siebie w naczyniu z przetartymi pomidorami. Użyłam trzech naczyń o długości 30 cm każde. Do każdego naczynia wlałam po szklance przecieru pomidorowego (czy też siekanych pomidorów bez skórki). Każde naczynie wypełniłam faszerowanymi muszlami.

Przed umieszczeniem naczyń w piekarniku, na każdą muszelkę wyłożyłam po plasterku salami. Całość posypałam tartym serem typu parmezan. Dodałam też trochę świeżej natki pietruszki.

Muszle faszerowane przed podaniem należy dodatkowo zapiec w piekarniku. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni. Naczynia umieść na środkowej półce. Wybierz opcję pieczenie góra/dół. Całość zapiekaj około 20 minut. Po wyjęciu foremek z piekarnika możesz dodatkowo oprószyć je tartym parmezanem lub serem mozzarella.

Ajvar łagodny Podravka to pyszna pasta warzywna, którą możesz wykorzystać do wielu dań. Używałam jej na zimno, jako uzupełnienie smaku domowych past warzywnych oraz past z fasoli. Dodawałam ją już do zup oraz sosów z duszonym i pieczonym mięsem. Sprawdzi się też na kanapki, na tosty, do pizzy i do najróżniejszych zapiekanek.
Pasta warzywna Ajvar Podravka ma piękny, intensywny i do tego naturalny kolor, który zawdzięcza połączeniu najwyższej jakości papryk i bakłażanów dojrzałych w słońcu południowej Europy oraz starannie dobranej mieszance przypraw. Gorąco polecam tę pastę. Bardzo przypadła nam ona do gustu.

Smacznego!
Wpis zawiera lokowanie produktu.