Tort Raffaello na andrutach

Tort Raffaello na andrutach

Sernik rafaello z mascarpone to pyszny i prosty tort, który szykuje się błyskawicznie. Aby zrobić to ciasto nie musisz piec warstw, ponieważ używasz gotowych andrutów. Krem do tortu jest również super prosty.

Przepis na ten sernik kokosowy polecam szczególnie zimą. Biel ciasta idealnie pasuje do śniegu i mrozu na szybach..

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia: 30 minut
Ilość porcji: torcik o średnicy 15 cm

Składniki:
  • 12 sztuk andrutów (płatki kaliskie)
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • 200 g śmietany 30-36%*
  • 250 g serka mascarpone - małe opakowanie
  • 3 łyżki cukru pudru

Do dekoracji tortu możesz użyć mojego przepisu na kokosanki lub gotowych ciastek Raffaello.
Przygotuj docelową paterę, na której będziesz kroić i podawać tort.

Śmietanę, cukier puder oraz serek mascarpone obijaj dwie minuty przy pomocy miksera. Odrobinę kremu rozprowadź na paterze. Następnie połóż pierwszy andrut. Wówczas torcik nie będzie się przesuwał podczas układania warstw.

*Śmietana jest gęsta, dlatego tez nie ma potrzeby wcześniejszego upijania. Możesz jednak ubijać ją chwilę z cukrem pudrem i dopiero potem dodać serek mascarpone. Możesz również użyć śmietanki np. 30%, która jest rzadka i zdecydowanie wymaga wcześniejszego schłodzenia i ubicia na sztywno. Krem z użyciem śmietanki będzie "lżejszy".

Na środku płatka umieść łyżkę kremu i ostrożnie rozprowadzaj go promieniście na całej powierzchni. Krem obsyp wiórkami. Połóż kolejny płatek. Lekko dociśnij. W ten sposób ułóż wszystkich 12 płatków.

Pozostały krem rozprowadź na całej powierzchni tortu, łącznie z bokami. Wiórkami, które zostały obsyp boki i górę. Na górze ułóż kokosanki. Podawaj od razu lub trzymaj w lodówce do 7 dni. Porcje krój ostrym nożem.

Tort Raffaello na andrutach, 1

Tort Raffaello na andrutach, 2


Tort Raffaello na andrutach, 3

Andruty nie zachowają swojej kruchej struktury. Chłoną wilgoć z kremu i robią się elastyczne.
Smacznego.

Średnia 4.7 / 5 (41 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/13585
Reklama

Komentarze

2016-11-17 14:05
Uwielbiam kokos, a nie znoszę piec tortów. Już sobie ten przepis zapisałam, bo muszę go wypróbować. Szkoda, że nie wpadłam na to tydzień temu, kiedy miałam urodziny :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-17 16:32
Ewo, zaglądaj do mnie częściej :-)
2017-02-05 11:15
Jaslam go wczoraj PYCHOTA ???
Ania z AniaGotuje.pl
2017-02-05 12:52
<3
2016-11-17 14:23
Kocham andruty, kocham rafaello... torcik wygląda na całkiem prosty :) Mam nadzieję, że z wykonaniem nie będę miała problemów :) Zabieram się za niego w weekend :D
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-17 16:33
Świetnie Karolino! Nie zapomnij napisać jak wyszedł :-)
2016-11-17 14:33
Ależ on wygląda! Może to pomysł na urodziny dla mojego Męża? On uwielbia raffaello &lt;3
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-17 16:33
Pewnie Zuziu :-) Wszystkiego dobrego!
2016-11-17 17:43
Wygląda obłędnie :) Na następną wizytę Teściowej jak znalazł ;)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-17 19:28
Będzie zachwycona :-)
2016-11-17 17:51
Wygląda przepysznie i jest taką współczesną wersją domowych wafli, które pamiętam z dzieciństwa - przekładane kremem kakaowym :D a że uwielbiam Raffalello to z chęcią wypróbuję Twój przepis - tym bardziej, że jest nie tylko prosty, ale i jak widzę nie zajmuje dużo czasu :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-17 19:28
Zapraszam do robienia :-)
2016-11-17 20:07
w niedziele mam rocznice ślubu napewno ten torcik zagosci na stole
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-18 09:46
Wszystkiego dobrego Moniko!!! :-)
2016-11-17 20:46
Czy gdy andruty zrobią się mokre nadal to smakuje? :P
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-18 09:47
Agato, andruty faktycznie nasiąkają i nie są chrupiące, to prawda. Torcik został przetestowany na kilku osobach i każdemu bardzo smakował ;-)
2017-11-14 08:22
Czy andruty to są te małe płaskie cienkie wafle co w sklepach szkolnych sprzedawali czy te większe płaty waflowe? Bo dla mnie andruty to te małe kruche płaty a wtedy torcik wyjdzie na małym talerzyku. Macie może foto?😃
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-14 09:51
Aniu, chodzi o te płaskie, słodkie i kruche (tak, te ze sklepików szkolnych)
2016-11-18 21:54
No ja już na pewno nie zrobię, robiłam na oblatach i robią się jak guma
2016-11-17 23:43
Gdzie można dostać takie duże oblaty? U nas sa tylko takie małe, dużo mniejsze od patery :(
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-18 09:49
Wiesz, są tylko takie małe. Moje miały 15 cm średnicy. Gdy doszło trochę kremu oraz wiórki, to ogólne gabaryty ciasta się trochę zwiększyły. Oblaty nie mogą być większe, ponieważ są kruche i ciężko by je było transportować.
Przekładanie andrutów kremami do ciast to smak naszego dzieciństwa :D Taka nowa wersja i to kokosowa musi być obłędna :D
2016-11-18 14:19
Właśnie go zrobiłam i faktycznie robi się go szybko i przyjemnie. W moim przypadku największą trudnością było... dowieźć w całości andruty ze sklepu ;) Torcik wygląda pięknie, wieczorem sprawdzę jak smakuje. Muszę czekać na resztę rodzinki... niestety...
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-18 15:07
:-) Dlatego ja kupuję kilka opakowań.. zawsze się uzbiera kilka nienaruszonych sztuk ;-)
2016-11-18 18:51
Córka ma urodziny w grudniu i uwielbia rafaello więc chyba jej zrobię ten torcik ???
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-19 10:25
Świetnie Marzeno :-) Będzie zadowolona.
2016-12-03 17:52
Zrobiłam, był pyszny a dzieciaki jak się zajadały
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-04 12:22
Bardzo, bardzo się cieszę :-) i zapraszam po inne przepisy!
2016-11-18 19:38
Rewelacyjny pomysł i jak pieknie wygląda!
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-19 10:25
Dziękuję Ci Agnieszko.
2016-11-18 20:24
Tak się zastanawiam czy tam mają być andruty czy oblaty bo to dość spora różnica, Na oblatach jest beznadziejnie bo robią się jak guma
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-19 10:26
Kasiu, andruty również namiękną. Będzie się je trochę łatwiej kroiło.
2016-11-25 19:51
Torcik przepyszny, bardzo prosty do zrobienia. Rodzinka zachwycona :). Bardzo dziękuję za ten przepis
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-25 20:43
Bardzo się cieszę Gosiu :-) Zapraszam po inne przepisy.
2016-11-26 20:20
A ja szukam szukam coś prostego i dobrego bo po wczorajszym serniku z ricotty mam niedosyt. Zrobię dzisiaj bo wszystko jest i nie powiem znajomym, żeby więcej zostało dla mnie :))) chyba będę często zaglądać na Twój blog! Wielkie dzięki, że Cię znalazłam.
Ania z AniaGotuje.pl
2016-11-27 10:56
To Ja dziękuję Jolu.. bardzo mi miło :-) Zapraszam jak najczęściej!
2017-02-16 17:07
witam.
czy do tego torcika używamy takich wafli tortowych w kratkę czy takie cienkie ala "oplatki"?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-02-16 17:09
Te cienkie opłatki Kasiu :-) Wafle też będą ok, ale to już inny torcik wyjdzie :-)
2017-02-23 07:38
..pytanie- andruty mozna zamienic na wafle? Tez kaliskie i tej wielkości? Bedzie mocniejszy
Ania z AniaGotuje.pl
2017-02-23 08:57
Możesz Małgosiu. Pamiętaj, by dobrze schłodzić torcik. Będzie się lepiej kroił potem.
2017-04-15 23:28
Czy można masę zblendować?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-04-18 18:36
Jeśli użyjesz blendera żyrafy, to masa zrobi się rzadka.
2017-04-25 09:12
Sama słodycz
Ania z AniaGotuje.pl
2017-04-25 09:57
;-)
2017-09-22 17:06
Czy torcik mogę zrobić dzień wcześniej?
Np. dzisiaj jeśli potrzebuje go na jutro po poludniu?
Czy lepszy będzie zrobiony na świeżo jutro?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-09-22 18:53
Następnego dnia jest nawet lepszy i łatwiej się kroi :-)
2018-09-17 22:46
Witam. Co sądzisz by dodać do kremu białej czekolady ? Mój partner ja uwielbia i nie chce kru bez białej czekolady. Jak myślisz ? Wyjdzie dobre ? I w którym momencie ja dodać ? Hmmm ... 🙂
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-18 13:43
Nie dodawałam białej czekolady.. Najpierw trzeba ją roztopić i przestudzić. Polecam wymieszać ją z serkiem mascarpone. Jest jeszcze jeden pomysł, by białą czekoladę zetrzeć na tarte już na torcik?
2018-09-18 14:12
Chyba skorzystam z pomysłu by wymieszać ja z serkiem mascarpone:) Dziękuje.:)
-- Ania z AniaGotuje.pl Super 👍
2018-10-09 18:34
Spodobał mi się ten torcik i postanowiłam go zrobić. Niestety jest jakiś dziwny w smaku, może to wina kokosa, nie wiem...😞
-- Ania z AniaGotuje.pl Dużo zależy od jakości mleczka.
2018-11-08 23:25
Sposób na obsypanie tortu ,rynienka z papieru do pieczenia , wsypane wiórki kokosowe , włączam suszarkę i kieruję strumień, same wiórki przystają do kremu chwila i ciasto równomiernie obsypane.
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍👍
2018-11-29 18:32
Aniu nie jestem w stanie dostać nigdzie ani andrutow ani płatków kaliskiech. Czym to mogę zastąpić? Pilne. Pozdrawiam 😊
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-29 19:32
Kasiu.. może zwykłe suche wafle?
2018-11-30 00:11
Dziekuje :) Wafle powinnam dostać. Chciałabym dopytać, czy w przypadku wafli nie ma potrzeby ugniatac od góry całość, tak jak to się robi, jeśli przykładowo przekłada się dżemem? Poszczegolne wartwy nie beda odstawac? A moze nasiakna jak andruty?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-30 09:47
Możesz lekko obciążyć płaską dłonią wafle, by masa weszła w wolne przestrzenie. Tak, w przypadku wafli brzegi mogą pod wpływem wilgoci odstawać. Proponuję przykryć/obciążyć dodatkowo deser talerzykiem i schłodzić w lodówce.

Sernik rafaello z mascarpone

Najczęściej szykujemy serniki i ciasta bez pieczenia na spodzie z krakerów czy herbatników. Ciasto rafaello na herbatnikach lub biszkopcie jest cudownie pyszne. Tym razem jednak zapraszam po coś nowego.. po ciasto rafaello na spodzie z andrutów. Taki torcik jest niezwykle delikatny i pięknie się prezentuje.

Sernik rafaello bez pieczenia

Aby zrobić taki sernik bez potrzeby pieczenia potrzebujesz tylko kilka składników i chwilę Twojego czasu. Efekt jest piorunujący. Ten przepis na sernik kokosowy polecam szczególnie na szybkie przyjęcia, sylwestra czy urodziny. Jeśli lubisz słodkości z serem to polecam Ci inne moje przepisy na serniki