Tort Raffaello na andrutach

Tort Raffaello na andrutach

Jeden z przepisów, na które zwracam szczególną uwagę. To jest tort, który szykuje się błyskawicznie.

Nie musisz piec warstw, ponieważ używasz andrutów (oblatów). Krem jest bardzo prosty do zrobienia. Dodatek wiórków kokosowych sprawia, że torcik wygląda i smakuje obłędnie.

Polecam gorąco!

Czas przygotowywania: do 30 minut
Ilość porcji: torcik o średnicy 15 cm

Składniki:
• 12 sztuk andrutów (płatki kaliskie)
• pół szklanki wiórków kokosowych
• 200 g śmietany 30-36%*
• 250 g serka mascarpone
• 3 łyżki cukru pudru

• do dekoracji możesz użyć  kokosanek z tego przepisu ? lub gotowych Raffaello.


Przygotuj docelową paterę, na której będziesz kroić i podawać tort.

Śmietanę, cukier puder oraz serek mascarpone obijaj dwie minuty przy pomocy miksera. Odrobinę kremu rozprowadź na paterze. Następnie połóż pierwszy andrut. Wówczas torcik nie będzie się przesuwał podczas układania warstw.

*Śmietana jest gęsta, dlatego tez nie ma potrzeby wcześniejszego upijania. Możesz jednak ubijać ją chwilę z cukrem pudrem i dopiero potem dodać serek mascarpone. Możesz również użyć śmietanki np. 30%, która jest rzadka i zdecydowanie wymaga wcześniejszego schłodzenia i ubicia na sztywno. Krem z użyciem śmietanki będzie "lżejszy".

Na środku płatka umieść łyżkę kremu i ostrożnie rozprowadzaj go promieniście na całej powierzchni. Krem obsyp wiórkami. Połóż kolejny płatek. Lekko dociśnij. W ten sposób ułóż wszystkich 12 płatków.

Pozostały krem rozprowadź na całej powierzchni tortu, łącznie z bokami. Wiórkami, które zostały obsyp boki i górę.

Na górze ułóż kokosanki. Podawaj od razu lub trzymaj w lodówce do 7 dni. Porcje krój ostrym nożem.

tort-raffaello-na-andrutach-1

tort-raffaello-na-andrutach-2

tort-raffaello-na-andrutach-3

Uwaga: Andruty nie zachowają swojej kruchej struktury. Chłoną wilgoć z kremu i robią się elastyczne.

Smacznego :-)

Ewa - BaBy w kuchni
2016-11-17 14:05
Uwielbiam kokos, a nie znoszę piec tortów. Już sobie ten przepis zapisałam, bo muszę go wypróbować. Szkoda, że nie wpadłam na to tydzień temu, kiedy miałam urodziny :)
Ania
2016-11-17 16:32
Ewo, zaglądaj do mnie częściej :-)
Ewelina
2017-02-05 11:15
Jaslam go wczoraj PYCHOTA ???
Ania
2017-02-05 12:52
<3
Karolina
2016-11-17 14:23
Kocham andruty, kocham rafaello... torcik wygląda na całkiem prosty :) Mam nadzieję, że z wykonaniem nie będę miała problemów :) Zabieram się za niego w weekend :D
Ania
2016-11-17 16:33
Świetnie Karolino! Nie zapomnij napisać jak wyszedł :-)
Zuzia - Szpinak Robi Bleee
2016-11-17 14:33
Ależ on wygląda! Może to pomysł na urodziny dla mojego Męża? On uwielbia raffaello &lt;3
Ania
2016-11-17 16:33
Pewnie Zuziu :-) Wszystkiego dobrego!
monika
2016-11-17 17:43
Wygląda obłędnie :) Na następną wizytę Teściowej jak znalazł ;)
Ania
2016-11-17 19:28
Będzie zachwycona :-)
healthystyle
2016-11-17 17:51
Wygląda przepysznie i jest taką współczesną wersją domowych wafli, które pamiętam z dzieciństwa - przekładane kremem kakaowym :D a że uwielbiam Raffalello to z chęcią wypróbuję Twój przepis - tym bardziej, że jest nie tylko prosty, ale i jak widzę nie zajmuje dużo czasu :)
Ania
2016-11-17 19:28
Zapraszam do robienia :-)
JAgoda
2016-11-17 20:07
w niedziele mam rocznice ślubu napewno ten torcik zagosci na stole
Ania
2016-11-18 09:46
Wszystkiego dobrego Moniko!!! :-)
Agata
2016-11-17 20:46
Czy gdy andruty zrobią się mokre nadal to smakuje? :P
Ania
2016-11-18 09:47
Agato, andruty faktycznie nasiąkają i nie są chrupiące, to prawda. Torcik został przetestowany na kilku osobach i każdemu bardzo smakował ;-)
kaśka
2016-11-18 21:54
No ja już na pewno nie zrobię, robiłam na oblatach i robią się jak guma
Wieszakiem
2016-11-17 23:43
Gdzie można dostać takie duże oblaty? U nas sa tylko takie małe, dużo mniejsze od patery :(
Ania
2016-11-18 09:49
Wiesz, są tylko takie małe. Moje miały 15 cm średnicy. Gdy doszło trochę kremu oraz wiórki, to ogólne gabaryty ciasta się trochę zwiększyły. Oblaty nie mogą być większe, ponieważ są kruche i ciężko by je było transportować.
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-11-18 14:14
Przekładanie andrutów kremami do ciast to smak naszego dzieciństwa :D Taka nowa wersja i to kokosowa musi być obłędna :D
Marta
2016-11-18 14:19
Właśnie go zrobiłam i faktycznie robi się go szybko i przyjemnie. W moim przypadku największą trudnością było... dowieźć w całości andruty ze sklepu ;) Torcik wygląda pięknie, wieczorem sprawdzę jak smakuje. Muszę czekać na resztę rodzinki... niestety...
Ania
2016-11-18 15:07
:-) Dlatego ja kupuję kilka opakowań.. zawsze się uzbiera kilka nienaruszonych sztuk ;-)
Chila
2016-11-18 18:51
Córka ma urodziny w grudniu i uwielbia rafaello więc chyba jej zrobię ten torcik ???
Ania
2016-11-19 10:25
Świetnie Marzeno :-) Będzie zadowolona.
Chila
2016-12-03 17:52
Zrobiłam, był pyszny a dzieciaki jak się zajadały
Ania
2016-12-04 12:22
Bardzo, bardzo się cieszę :-) i zapraszam po inne przepisy!
Agnieszka - Polska Zupa
2016-11-18 19:38
Rewelacyjny pomysł i jak pieknie wygląda!
Ania
2016-11-19 10:25
Dziękuję Ci Agnieszko.
kaśka
2016-11-18 20:24
Tak się zastanawiam czy tam mają być andruty czy oblaty bo to dość spora różnica, Na oblatach jest beznadziejnie bo robią się jak guma
Ania
2016-11-19 10:26
Kasiu, andruty również namiękną. Będzie się je trochę łatwiej kroiło.
Gosia
2016-11-25 19:51
Torcik przepyszny, bardzo prosty do zrobienia. Rodzinka zachwycona :). Bardzo dziękuję za ten przepis
Ania
2016-11-25 20:43
Bardzo się cieszę Gosiu :-) Zapraszam po inne przepisy.
Jola
2016-11-26 20:20
A ja szukam szukam coś prostego i dobrego bo po wczorajszym serniku z ricotty mam niedosyt. Zrobię dzisiaj bo wszystko jest i nie powiem znajomym, żeby więcej zostało dla mnie :))) chyba będę często zaglądać na Twój blog! Wielkie dzięki, że Cię znalazłam.
Ania
2016-11-27 10:56
To Ja dziękuję Jolu.. bardzo mi miło :-) Zapraszam jak najczęściej!
Kasia
2017-02-16 17:07
witam. czy do tego torcika używamy takich wafli tortowych w kratkę czy takie cienkie ala "oplatki"?
Ania
2017-02-16 17:09
Te cienkie opłatki Kasiu :-) Wafle też będą ok, ale to już inny torcik wyjdzie :-)
malgorzata
2017-02-23 07:38
..pytanie- andruty mozna zamienic na wafle? Tez kaliskie i tej wielkości? Bedzie mocniejszy
Ania
2017-02-23 08:57
Możesz Małgosiu. Pamiętaj, by dobrze schłodzić torcik. Będzie się lepiej kroił potem.
Agata
2017-04-15 23:28
Czy można masę zblendować?
Ania
2017-04-18 18:36
Jeśli użyjesz blendera żyrafy, to masa zrobi się rzadka.
Kasia
2017-04-25 09:12
Sama słodycz
Ania
2017-04-25 09:57
;-)