Tort Raffaello
Tort rafaello z mascarpone to pyszny i prosty tort, który szykuje się błyskawicznie. Aby zrobić to ciasto nie musisz piec warstw, ponieważ używasz gotowych andrutów. Krem do tortu jest również super prosty.
Przepis na ten sernik kokosowy polecam szczególnie zimą. Biel ciasta idealnie pasuje do śniegu i mrozu na szybach..
Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia: 30 minut
Liczba porcji: torcik o średnicy 15 cm
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 12 sztuk andrutów (płatki kaliskie)
- pół szklanki wiórków kokosowych
- 200 g śmietany 30-36%*
- 250 g serka mascarpone - małe opakowanie
- 3 łyżki cukru pudru
Do dekoracji tortu możesz użyć mojego przepisu kulki kokosowe lub gotowych ciastek Raffaello.
Sernik raffaello
Śmietanę, cukier puder oraz serek mascarpone obijaj dwie minuty przy pomocy miksera. Odrobinę kremu rozprowadź na paterze. Następnie połóż pierwszy andrut. Wówczas torcik nie będzie się przesuwał podczas układania warstw.
*Śmietana jest gęsta, dlatego tez nie ma potrzeby wcześniejszego ubijania. Możesz jednak ubijać ją chwilę z cukrem pudrem i dopiero potem dodać serek mascarpone. Możesz również użyć śmietanki np. 30%, która jest rzadka i zdecydowanie wymaga wcześniejszego schłodzenia i ubicia na sztywno. Krem z użyciem śmietanki będzie "lżejszy".
Na środku płatka umieść łyżkę kremu i ostrożnie rozprowadzaj go promieniście na całej powierzchni. Krem obsyp wiórkami. Połóż kolejny płatek. Lekko dociśnij. W ten sposób ułóż wszystkich 12 płatków.
Pozostały krem rozprowadź na całej powierzchni tortu, łącznie z bokami. Wiórkami, które zostały obsyp boki i górę. Na górze ułóż kokosanki. Podawaj od razu lub trzymaj w lodówce do 7 dni. Porcje krój ostrym nożem.
Andruty nie zachowają swojej kruchej struktury. Chłoną wilgoć z kremu i robią się elastyczne.
Smacznego.