Kokosowe kulki w kapeluszach

Kokosowe kulki w kapeluszach

Proste i pyszne desery, które pięknie się prezentują to jest to, co lubię najbardziej. Kokosowe kulki bez pieczenia, w polewie czekoladowej..

Czas przygotowania: 10 minut
Czas chłodzenia: 40 minut
Ilość porcji: około 15 kulek

Składniki:
  • 100 g wiórków kokosowych + łyżka do posypania
  • 3 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady - 100 g

Zobacz też film na moim kanale YouTube

Wiórki kokosowe wymieszaj z mlekiem skondensowanym i rozpuszczonym masłem. Masę przykryj folią i wstaw do lodówki na 20 minut.

W tym czasie w małym rondelku rozpuść czekoladę pokruszoną na kawałki. Możesz to zrobić na małej mocy palnika, w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.

Wyjmij masę z lodówki i dłońmi formuj kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Kulki układaj na blaszce.

Kokosanki polewaj rozpuszczoną czekoladą. Na koniec posyp je wiórkami kokosowymi. Blaszkę z kulkami umieść w lodówce na 20 minut.
Kokosanki podawaj schłodzone.

Kokosowe kulki w kapeluszach, 1

Kokosowe kulki w kapeluszach, 2

Kokosanki trzymaj w lodówce do 10 dni.
Smacznego :-)

Średnia 4.9 / 5 (14 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷