Kokosowe kulki w kapeluszach
Proste i pyszne desery, które pięknie się prezentują to jest to, co lubię najbardziej. Kokosowe kulki bez pieczenia, w polewie czekoladowej..
Czas przygotowania: 10 minut
Czas chłodzenia: 40 minut
Liczba porcji: około 15 kulek
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 100 g wiórków kokosowych + łyżka do posypania
- 3 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
- 1 łyżka roztopionego masła
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady - 100 g
Zobacz też film na moim kanale YouTube
#video#
Wiórki kokosowe wymieszaj z mlekiem skondensowanym i rozpuszczonym masłem. Masę przykryj folią i wstaw do lodówki na 20 minut.
W tym czasie w małym rondelku rozpuść czekoladę pokruszoną na kawałki. Możesz to zrobić na małej mocy palnika, w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
Wyjmij masę z lodówki i dłońmi formuj kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Kulki układaj na blaszce.
Kokosanki polewaj rozpuszczoną czekoladą. Na koniec posyp je wiórkami kokosowymi. Blaszkę z kulkami umieść w lodówce na 20 minut.
Kokosanki podawaj schłodzone.
Kokosanki trzymaj w lodówce do 10 dni.
Smacznego :-)