Domowe pesto z kolendry

Domowe pesto z kolendry

Fantastyczne, intensywnie zielone i aromatyczne domowe pesto z kolendry.

Kompozycja o wyraźnym, świeżym.. lekko cytrusowym smaku. Do tej pasty nie użyłam czosnku, by zachować lekkość i balans smaków śródziemnomorskich.

Pesto idealnie sprawdzi się do:
- makaronów
- klusek/kopytek
- białych mięs i owoców morza
- lekkich sałatek

Łączny czas przygotowywania: do 20 minut
Ilość porcji: do około 200 g pasty

Składniki:
• pęczek świeżej kolendry min. 80 g
• garść orzeszków pini - około 50 g
• 50 ml oliwy lub innego oleju roślinnego
• 40 g twardego sera typu parmezan
• łyżka soku z cytryny
• przyprawy: po pół płaskiej łyżeczki pieprzu oraz soli

Ser zetrzyj na drobnej tarce, by było go potem łatwiej połączyć z pastą z kolendry.

Kolendrę przepłucz pod zimną wodą i poszatkuj (razem z ogonkami). Umieść w misie melaksera (może być też mały rondelek i ręczny blender). Dodaj orzechy pini i oliwę. Jeśli nie przepadasz za wyraźnym smakiem oliwy, sięgnij po neutralne smaki - olej ryżowy, rzepakowy, z pestek winogron..

Całość miksuj na jednolitą papkę. Dodaj ser, sól i pieprz (u mnie biały) oraz sok z cytryny i jeszcze chwilę miksuj pesto.

Jeśli nie planujesz użyć go od razu, polecam przełożyć pesto do słoiczka. Na wierzchu polać oliwą, by na dłużej zachować świeżość składników.

domowe-pesto-z-kolendry-1

domowe-pesto-z-kolendry-2

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Jud
2017-02-09 00:03
Fajna odmiana od tego tradycyjnego z bazylii, świetny pomysł :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-02-09 11:59
Dziękuję Ci.. mam jeszcze kilka pomysłów :-)
user pic
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-02-09 18:00
Uwielbiamy takie pesto do makaronu gryczanego <3
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-02-10 11:12
Faktycznie.. pasują do siebie :-)