Pesto z kolendry
Fantastyczne, intensywnie zielone i aromatyczne domowe pesto z kolendry. Kompozycja o wyraźnym, świeżym lekko cytrusowym smaku. Do tej pasty nie użyłam czosnku, by zachować lekkość i balans smaków śródziemnomorskich.
Pesto idealnie sprawdzi się do:
- makaronów
- klusek/kopytek
- białych mięs i owoców morza
- lekkich sałatek
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 200 g pasty
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- pęczek świeżej kolendry min. 80 g
- garść orzeszków pini - około 50 g
- 50 ml oliwy lub innego oleju roślinnego
- 40 g twardego sera typu parmezan
- łyżka soku z cytryny
- przyprawy: po pół płaskiej łyżeczki pieprzu oraz soli
Pesto z kolendry
Ser zetrzyj na drobnej tarce, by było go potem łatwiej połączyć z pastą z kolendry.
Kolendrę przepłucz pod zimną wodą i poszatkuj (razem z ogonkami). Umieść w misie melaksera (może być też mały rondelek i ręczny blender). Dodaj orzechy pini i oliwę. Jeśli nie przepadasz za wyraźnym smakiem oliwy, sięgnij po neutralne smaki - olej ryżowy, rzepakowy, z pestek winogron..
Całość miksuj na jednolitą papkę. Dodaj ser, sól i pieprz (u mnie biały) oraz sok z cytryny i jeszcze chwilę miksuj pesto.
Jeśli nie planujesz użyć go od razu, polecam przełożyć pesto do słoiczka. Na wierzchu polać oliwą, by na dłużej zachować świeżość składników.
Gorąco polecam też przepis na klasyczne pesto bazyliowe. Idealne do wykorzystania w przepisach kuchni włoskiej, jak aromatyczny makaron z pesto. Jeżeli lubisz makarony to zobacz też jak zrobić idealny makaron carbonara.
Smacznego.