Domowe pesto z kolendry

Domowe pesto z kolendry

Fantastyczne, intensywnie zielone i aromatyczne domowe pesto z kolendry.

Kompozycja o wyraźnym, świeżym.. lekko cytrusowym smaku. Do tej pasty nie użyłam czosnku, by zachować lekkość i balans smaków śródziemnomorskich.

Pesto idealnie sprawdzi się do:
- makaronów
- klusek/kopytek
- białych mięs i owoców morza
- lekkich sałatek

Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 200 g pasty

Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • pęczek świeżej kolendry min. 80 g
  • garść orzeszków pini - około 50 g
  • 50 ml oliwy lub innego oleju roślinnego
  • 40 g twardego sera typu parmezan
  • łyżka soku z cytryny
  • przyprawy: po pół płaskiej łyżeczki pieprzu oraz soli

Ser zetrzyj na drobnej tarce, by było go potem łatwiej połączyć z pastą z kolendry.

Kolendrę przepłucz pod zimną wodą i poszatkuj (razem z ogonkami). Umieść w misie melaksera (może być też mały rondelek i ręczny blender). Dodaj orzechy pini i oliwę. Jeśli nie przepadasz za wyraźnym smakiem oliwy, sięgnij po neutralne smaki - olej ryżowy, rzepakowy, z pestek winogron..

Całość miksuj na jednolitą papkę. Dodaj ser, sól i pieprz (u mnie biały) oraz sok z cytryny i jeszcze chwilę miksuj pesto.

Jeśli nie planujesz użyć go od razu, polecam przełożyć pesto do słoiczka. Na wierzchu polać oliwą, by na dłużej zachować świeżość składników.

Domowe pesto z kolendry, 1

Domowe pesto z kolendry, 2

Smacznego.

Średnia 4.7 / 5 (23 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷