Sos cytrynowy z kaparami

Sos cytrynowy z kaparami

Świetny, jasny sos o przyjemnym kwaśnym smaku. Idealny do jasnych mięs, jak kurczak czy indyk oraz ryb.

Reklama

Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 4-6

Składniki:
  • 200 g śmietanki 30 %
  • 1 żółtko
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 50 g kaparów z zalewy
  • łyżka mąki pszennej
  • pół małego pęczku świeżej kolendry
  • szczypta zielonego pieprzu

Śmietankę oraz żółtko podgrzewaj w rondelku ciągle mieszając np. owalną trzepaczką do jajek. Sos powinien być podgrzewany prawie do wrzenia.

Po kilku minutach wlewaj powoli sok z cytryny. Dodaj masło, posiekaną kolendrę, kapary bez zalewy. Ciągle mieszaj. Przesiej przez sitko mąkę i mieszaj dalej na odrobienie większej mocy palnika. Wystarczy jeszcze minuta. Na koniec oprósz sos zielonym pieprzem.

Sos cytrynowy z kaparami, 1

Sos cytrynowy z kaparami, 2

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (8 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/14133
Reklama

Komentarze

2017-01-25 20:34
Kocham kapary, zawsze mam kilka słoiczków. Więc to coś dla mnie :)
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2017-01-26 10:24
Cieszę się Agnieszko. Też bardzo lubię ich smak.. są wyjątkowe :-)