Sos cytrynowy z kaparami

Sos cytrynowy z kaparami

Świetny, jasny sos o przyjemnym kwaśnym smaku. Idealny do jasnych mięs, jak kurczak czy indyk oraz ryb.

Czas przygotowywania: około 20 minut
Ilość:
 porcja sosu dla 4-6 osób

Składniki:
• 200 g śmietanki 30 %
• 1 żółtko
• sok z jednej cytryny
• 2 łyżki masła klarowanego
• 50 g kaparów z zalewy
• łyżka mąki pszennej
• pół małego pęczku świeżej kolendry
• szczypta zielonego pieprzu

Śmietankę oraz żółtko podgrzewaj w rondelku ciągle mieszając np. owalną trzepaczką do jajek. Sos powinien być podgrzewany prawie do wrzenia.

Po kilku minutach wlewaj powoli sok z cytryny. Dodaj masło, posiekaną kolendrę, kapary bez zalewy. Ciągle mieszaj. Przesiej przez sitko mąkę i mieszaj dalej na odrobienie większej mocy palnika. Wystarczy jeszcze minuta. Na koniec oprósz sos zielonym pieprzem.

sos-cytrynowy-z-kaparami-1

sos-cytrynowy-z-kaparami-2

Smacznego :-)

Agnieszka - Polska Zupa
2017-01-25 20:34
Kocham kapary, zawsze mam kilka słoiczków. Więc to coś dla mnie :)
Ania
2017-01-26 10:24
Cieszę się Agnieszko. Też bardzo lubię ich smak.. są wyjątkowe :-)