Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Sos cytrynowy z kaparami

Sos cytrynowy z kaparami

Świetny, jasny sos o przyjemnym kwaśnym smaku. Idealny do jasnych mięs, jak kurczak czy indyk oraz ryb.

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 4-6

Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 200 g śmietanki 30 %
  • 1 żółtko
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 50 g kaparów z zalewy
  • łyżka mąki pszennej
  • pół małego pęczku świeżej kolendry
  • szczypta zielonego pieprzu

Śmietankę oraz żółtko podgrzewaj w rondelku ciągle mieszając np. owalną trzepaczką do jajek. Sos powinien być podgrzewany prawie do wrzenia.

Po kilku minutach wlewaj powoli sok z cytryny. Dodaj masło, posiekaną kolendrę, kapary bez zalewy. Ciągle mieszaj. Przesiej przez sitko mąkę i mieszaj dalej na odrobienie większej mocy palnika. Wystarczy jeszcze minuta. Na koniec oprósz sos zielonym pieprzem.

Sos cytrynowy z kaparami, 1
Sos cytrynowy z kaparami, 2

Smacznego :-)

Średnia 4.9 / 5 (48 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania