Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Skyrnik z morelami

Skyrnik z morelami

Skyrnik z morelami to mój super ulubiony przepis na pieczony sernik ze skyru. Jest banalnie prosty do zrobienia, a do tego przepyszny, niskokaloryczny i z dużą ilością zdrowego białka. 

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Liczba porcji: keksówka 10 x 30 cm

Kaloryczność kcal: 90 w 100 g sernika [ więcej ]
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki [ więcej ]

  • 800 g Skyru naturalnego - nie pitny
  • 3 duże lub 4 małe jajka - do 200 g po rozbiciu
  • 120 g erytrolu lub zwykłego cukru
  • 1 saszetka budyniu waniliowego bez cukru - 40 g
  • 250 g małych moreli - około 5 sztuk
  • 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej - można pominąć

Skyrnik z morelami
Skyrnik z morelami, 1

Skyrnik z morelami, 2

Krok 1: Zmiksuj składniki

Zacznij już nagrzewać piekarnik do 170 stopni z opcją pieczenia góra/dół lub ustaw 160 stopni z termoobiegiem. 

W jednym naczyniu umieść wszystkie składniki na masę skyrnikową. Będzie to: 800 gramów Skyru naturalnego (w formie gęstego jogurtu, czyli nie pitna wersja); 3 duże lub 4 małe jajka; 120 gramów erytrolu lub tyle samo zwykłego cukru; saszetka budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru o wadze około 40 gramów. Wszystko razem miksuj krótko na niskich obrotach, tylko do momentu, gdy masa zrobi się jednolita. 

Zmiksuj składniki

Krok 2: Wylej masę do formy

Keksówkę o wymiarach wewnętrznych 10 x 30 cm wyłóż od środka arkuszami papieru do pieczenia. U mnie są to dwa kawałki, które ucinam i kładę tak, by można było złapać za szersze i wyciągnąć przestudzony skyrnik w całości. Możesz też użyć innej pełnej formy (czyli bez odpinanych boków, ponieważ masa serowa jest dość luźna) o podobnych wymiarach i pojemności około 1500 ml.

Masę skyrnikową wylej do przygotowanej formy. 

Wylej masę do formy

Krok 3: Wyłóż połówki moreli

Małe, dojrzałe i zdrowe morele umyj, osusz i podziel na pół, a następnie usuń pestki. Przed wyłożeniem na masę połówek owoców polecam posypać z wierzchu masę skyrnikową płaską łyżką skrobi ziemniaczanej, proszku budyniowego lub nawet proszku kisielowego np. o smaku cytrynowym. Następnie delikatnie układaj połówki moreli - jedna obok drugiej, wypukłą stroną do skyrnika. 

Wyłóż połówki moreli

Krok 4: Upiecz skyrnik

Skyrnika nie pieczemy ani w kąpieli wodnej, ani też z funkcją pary. Formę umieść mniej więcej na środkowej półce (lub o piętro niżej) w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (pieczenie góra/dół). Skyrnik z morelami piecz pełną godzinę. Po wyłączeniu piekarnika nie uchylaj drzwiczek pieca przynajmniej przez 10 minut. Potem uchyl je nieznacznie na 30 minut. Po tym czasie otwórz piekarnik i wyjmij skyrnik. 

Upiecz skyrnik

Krok 5: Przestudź i podawaj

Przestudzony skyrnik umieść w lodówce pod kloszem na minimum cztery godziny, a najlepiej na całą noc. Idealną strukturę osiąga bowiem po schłodzeniu, jednak naprawdę bardzo dobry jest jeszcze lekko ciepły. Skyrnik może pod koniec wyrosnąć, ale podczas studzenia pewnie lekko opadnie. 

Przestudź i podawaj

Skyrnik z morelami, 8

Upieczony i schłodzony skyrnik z morelami przechowuj w lodówce pod przykryciem. Trzymany w chłodzie (6-10 stopni, w lodówce) świeżość zachowa przynajmniej przez tydzień.
Smacznego!
Średnia 4.9 / 5 (100 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Skyrnik

Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się nad tym, jak przygotować smaczny deser, który jednocześnie będzie zdrowy i pełen białka, to mam dla Was idealny przepis na super sernik ze skyru. Serdecznie zapraszam do samodzielnego upieczenia sernika ze skyru. Skyrnik nie tylko jest on pyszny, ale i pełen wartości odżywczych. Skyr, będący lekkim islandzkim przysmakiem, jest bogaty w białko, co czyni go doskonałym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę. Do sernika ze skyru dodajemy również dużą ilość jajek, które dostarczają niezbędnych składników odżywczych i sprawiają, że sernik jest jeszcze bardziej pożywny i ładnie się zetnie. Co więcej, zamiast cukru używamy erytrolu, czyli naturalnego słodzika, który nie tylko obniża kaloryczność deseru, ale również nie wpływa negatywnie na poziom glukozy we krwi. Taka kompozycja składników sprawia, że skyrnik pieczony jest idealny dla osób dbających o linię czy poziom cukru we krwi. A teraz wyobraź sobie, jak ten sernik smakuje z dodatkiem owoców, na przykład soczystych moreli, które dodałam tym razem. To połączenie sprawia, że skyrnik fit jest jeszcze bardziej apetyczny i dostarcza dodatkowej porcji witamin. Mój skyrnik pieczony z budyniem to doskonały sposób na połączenie zdrowego stylu życia z przyjemnością jedzenia. Gwarantuję, że po spróbowaniu raz, ten sernik na stałe zagości w Waszym kulinarnym repertuarze. Na skyrnik pieczony przepis jest bardzo prosty. Aby bowiem zrobić skyrnik z morelami wystarczy zmiksować razem wszystkie składniki na skyrnik i tylko wyłożyć na wierzch połówki moreli. Uwielbiam ten skyrnik, dlatego też jest to przepis na skyrnik, który jako pierwszy postanowiłam dodać. A mam jeszcze kilka świetnych wersji na skyrnik. Już niedługo pojawi się np. przepis na czekoladową wersję. Tymczasem gorąco polecam ten przepis na skyrnik z morelami i życzę smacznego. Super ciekawy pomysłem na pyszny deser jest lodowe smoothie bowl z truskawkami. Warto też upiec ciasto ze śliwkami ucierane