Sernik z musem malinowym na biszkopcie
Taki sernik to poezja.. pyszny, puszysty biszkopt, delikatna masa serowa i soczyste, kwaśne owoce..
Czas chłodzenia: 2 godziny
Liczba porcji: 8-10
Biszkopt
- 4 jajka
- 0,5 szklanki cukru pudru - 3 czubate łyżki
- 1 szklanka mąki tortowej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
- galaretka malinowa z torebki
- 250 ml wrzątku
- 250 g mascarpone
- 100 g sera twarogowego mielonego
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
Pozostałe
- 30 dag malin
- garść porzeczek
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzej do 160 stopni z termoobiegiem.
Umyj jajka. Oddziel żółtka od białek. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do miski. W drugiej misce umieść białka i cukier puder. Miksuj na wysokich obrotach aż białko będzie sztywne. Do miski z mąką dodaj żółtka oraz sztywną pianę. Miksuj wszystko na najmniejszych obrotach tylko do połączenia składników lub wymieszaj wszystko szpatułką.
Tortownicę o średnicy 24 cm natłuść lekko. Nie używaj papieru do pieczenia. Wylej ciasto i wyrównaj powierzchnię. Piecz biszkopt przez 25 minut.
W międzyczasie zagotuj 250 ml wody i wrzątek wlej do miski z sypką galaretką. Energicznie mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia. Do ciepłej galaretki dodaj sery oraz wanilię. Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę. Ja nie używam miksera, tylko blendera, by uniknąć pryskania rzadkiej masy.
Gdy już biszkopt wystygnie a masa serowa zacznie tężeć wylej ją na ciasto i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia masy serowej - koło 1-2h.
Przed podaniem umieść maliny w rondelku (u mnie mrożone) i podgrzej lekko, do częściowego rozpadnięcia owoców.
Polej ciasto ostudzonym sosem malinowym przed podaniem. Pozwól by sok z malin wsiąkał w biszkopt. Udekoruj dodatkowo porzeczkami - najlepiej jeszcze zamrożonymi.
Smacznego :-)