Ciasto tęczowa pianka

Ciasto tęczowa pianka

Ciasto - torcik w pięknych pastelowych kolorach.
Bardzo proste i pyszne.

- tylko dwa składniki
- bez spodu
- bez pieczenia
- bez jajek i mąki
- idealne nawet na tort

Czas szykowania: około 30 min + oczekiwanie na galaretki
Czas chłodzenia: 
około 2 h
Ilość porcji:
 tortownica 25 cm

Składniki:
• puszka/karton mleka zagęszczonego, niesłodzonego*
• 3 galaretki w różnych kolorach oraz 3 szklanki wrzątku

Ewentualne dodatki:
• 200 g śmietanki 30 %
• 2 łyżki drobnego cukru
• suszone truskawki
• cukrowa posypka

*Mleko niesłodzone zagęszczone/skondensowane można kupić w puszcze (410 g) lub kartoniku (500 ml). Zawiera zazwyczaj około 7,5% tłuszczu i nie jest słodzone. Jest znacznie rzadsze niż mleko skondensowane, słodzone. Mleko powinno być dobrze schłodzone, więc trzymaj je w lodówce. Możesz również na 20-30 minut przed robieniem ciasta włożyć je do zamrażarki.

Wybierz dobrej jakości galaretki o 3 różniących się kolorach do wyboru:
- żółta - cytrynowa, ananasowa
- zielona - kiwi, jabłko, agrest
- czerwona - truskawka, wiśnia
- niebieska - barwione owoce leśne
- pomarańczowa - morele, brzoskwinie

Do trzech szklanek o pojemności 250 ml wsyp galaretki.
Każdą zalej wrzątkiem, dobrze wymieszaj, by żelatyna całkowicie się rozpuściła i odstaw na 1-1,5h do wystudzenia (nie może jednak zacząć tężeć). 

Schłodzone mleko umieść w wysokim naczyniu i miksuj około 3 minuty na wysokich obrotach. Mleko nie zrobi się sztywne, ale napowietrzy się, zgęstnienie i napuszy się.

Do dwóch misek przelej dwie galaretki. Przelej po 1/3 (na oko) mleka do obu misek. Trzecią część zostaw w naczyniu i do niej przelej trzecią galaretkę, która została w szklance. Czyli np.

- 1 miska + szklanka galaretki żółtej + 1/3 masy mlecznej
- 1 miska + szklanka galaretki zielonej + 1/3 masy mlecznej
- miska z pozostałą 1/3 masy mlecznej + szklanka galaretki czerwonej

Używając tych samych mieszadeł (nie trzeba myć) najpierw chwilę na małych obrotach miksuj masę żółtą, potem zieloną, a na końcu czerwoną - od najjaśniejszej, do najciemniejszej (nie musisz wówczas płukać mieszadeł).

Dna tortownicy nie wykładaj papierem do pieczenia (chyba, że masz takie z tworzywa, do ilokrotnego użytku ) - czytaj porady na samym dole. Zapnij obręcz. Możesz teraz nakładać na środek tortownicy po 2-5 łyżek na zmianę każdego koloru pianki. Płyn będzie się rozchodził na boki tworząc ładny wzór.

Wzór zebra:
Pianki nakładasz od razu, po 2 łyżki każdego koloru na zmianę.

Wzór gepard:
Czekasz kilka minut, aż pianki lekko zgęstnieją i nakładasz po 4-5 łyżek każdego koloru na zmianę (taki ja zrobiłam).

Tortownicę umieść w lodówce na 2 godziny do całkowitego stężenia pianki :-)

ciasto-teczowa-pianka-1

ciasto-teczowa-pianka-2

ciasto-teczowa-pianka-3

Jak przełożyć torcik z pianki, by się nie rozpadł?


  • Po wyjęciu tortownicy z lodówki ostrożnie oddziel płaskim nożem brzegi ciasta od wewnętrznej części formy.  Możesz wówczas odpiąć obręcz.

  • Do górnej części ciasta przyłóż docelowe naczynie, na którym będziesz podawać torcik (płaski, duży talerz, duża patera, płaska deska). Ciasto powinno się całkowicie na nim mieścić. Jedną ręką podnosisz ciasto, drugą trzymasz np. paterę i odwracasz całość na do góry nogami (można skorzystać z pomocy drugiej osoby). Zdejmujesz spód - blaszkę oraz delikatnie papier do pieczenia. Powierzchnia będzie dodatkowo idealnie płaska a torcik cały i nienaruszony :-)


Możesz również podawać torcik na spodzie tortownicy. Wówczas wystarczy zdjąć obręcz. Jeśli na dnie ciasta wyłożysz wcześniej papier do pieczenia, może on nasiąknąć i będzie się rwał podczas nakładania porcji.

Jak ozdobić ciasto?
Możesz tak jak ja, ubić na sztywno zimno schłodzoną śmietankę z cukrem i wkruszyć do niej suszone truskawki. Następnie wyciskać przy pomocy szprycy dowolne wzory. Całość obsypać barwną, cukrową posypką.

Łatwiej jednak użyć gotowego kremu w proszku, który łączy się z zimnym mlekiem, bądź ubić śmietankę z samym cukrem (plus ewentualnie odrobiną barwnika spożywczego w kolorze czerwonym).

Co Wy na to?

 

 

Średnia 4.6 / 5 (8 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Teresa
2017-01-17 14:23
Rewelacja!!!
Ania
2017-01-17 15:14
Dziękuję i polecam ;-)
majka
2017-01-17 17:53
bardzo ciekawe jak bede mieć chwilę to wykonam :)
Ania
2017-01-17 18:16
Świetnie, zachęcam ;-)
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-01-18 17:38
Wszystkie małe księżniczki szczególnie byłyby zachwycone takim ciastem :D
Ania
2017-01-18 19:32
To prawda ;-) Duże również..
Kobieta po 30
2017-01-26 20:43
wygląda super :)
Ania
2017-01-27 08:34
Dziękuję :-)
ania
2017-01-28 00:39
wygląda super napewno skorzystam z przepisu.
Ania
2017-01-28 10:35
Dziękuję Aniu. Daj znać, jak Ci wyszło :-)
matafora
2017-01-29 10:46
nie rozumiem jak nakładać pianki wzór gepard, dookoła tortownicy czy robić paski?
Ania
2017-01-29 11:27
Tak samo jak zebrę - na środek. Tutaj masa jest gęstsza więc pianka prawie się nie rozchodzi a rozpływa odrobinę na różne strony :-) Wzór "robi się sam" ;-)
Malutka33
2017-03-03 12:51
Aż spróbuję sama je zrobić ? Bo wygląda bardzo kusząco i jest proste w wykonaniu ? Dziękuję i pozdrawiam ☺
Ania
2017-03-03 12:57
Bardzo proszę i zachęcam.. bardzo fany deser!
monika
2017-03-04 20:33
Super :) Już wiem jaki tort zrobię na urodziny córy. Goście oszaleją :)
Ania
2017-03-05 10:35
Będzie super! Napisz jak im smakowało ;-)
Jaa
2017-08-03 19:28
Na tort to się raczej nie nadaje 😂 Jest super,polecam,ale to nie jest tort!
werka
2017-07-07 20:26
Właśnie zrobiłam😊jutro się okaże jaki będzie efekt😉
Marta
2017-07-09 12:04
Pyszne :) wczoraj zrobiłam, dziś już pozostało wspomnienie :)
Ania
2017-07-09 16:34
Super!
Marta
2017-07-22 16:21
Jakiej średnicy ma być tortownica?
Ania
2017-07-23 10:05
Marto, u mnie była to tortownica 25 cm.