Ciasto tęczowa pianka

Ciasto tęczowa pianka

To niesamowite , że pianka z mleka skondensowanego i żelatyny może wyglądać jak najpiękniejszy tort. Tak naprawdę jest to bardzo delikatne i piankowe ptasie mleczko z mleka skondensowanego i galaretki. 

Bez jajek, bez glutenu, bez spodu i bez pieczenia.. ten cudowny tort z galaretek dla dzieci wygląda i smakuje niesamowicie. Można go przygotować jako tort urodzinowy dla dziewczynki. Można go też podać jako prosty deser na Walentynki. 

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia: 2 godziny
Ilość porcji: tortownica 25 cm

Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • puszka/karton mleka zagęszczonego, niesłodzonego*
  • 3 galaretki w różnych kolorach
  • 3 szklanki gorącej wody (przegotowany wrzątek)

Dodatki do piankowego deseru: 200 g śmietanki 30 %, 2 łyżki drobnego cukru, suszone truskawki, cukrowa posypka
Ciasto tęczowa pianka, 1

*Mleko niesłodzone zagęszczone/skondensowane można kupić w puszcze (410 g) lub kartoniku (500 ml). Zawiera zazwyczaj około 7,5% tłuszczu i nie jest słodzone. Jest znacznie rzadsze niż mleko skondensowane, słodzone. Mleko powinno być dobrze schłodzone, więc trzymaj je w lodówce. Możesz również na 20-30 minut przed robieniem ciasta włożyć je do zamrażarki.

Wybierz dobrej jakości galaretki o 3 różniących się kolorach do wyboru:
- żółta - cytrynowa, ananasowa
- zielona - kiwi, jabłko, agrest
- czerwona - truskawka, wiśnia
- niebieska - barwione owoce leśne
- pomarańczowa - morele, brzoskwinie

Do trzech szklanek o pojemności 250 ml każda, wsyp galaretki. Każdą zalej wrzątkiem i dobrze wymieszaj, by żelatyna całkowicie się rozpuściła. Odstaw na 1-1,5 h do wystudzenia (nie może jednak zacząć tężeć). 

Schłodzone mleko umieść w wysokim naczyniu i miksuj około 3 minuty na wysokich obrotach. Mleko nie zrobi się sztywne, ale napowietrzy się, zgęstnienie i napuszy się.

Do dwóch misek przelej dwie galaretki. Przelej po 1/3 (na oko) mleka do obu misek. Trzecią część zostaw w naczyniu i do niej przelej trzecią galaretkę, która została w szklance. Czyli np.

- 1 miska + szklanka galaretki żółtej + 1/3 masy mlecznej
- 1 miska + szklanka galaretki zielonej + 1/3 masy mlecznej
- miska z pozostałą 1/3 masy mlecznej + szklanka galaretki czerwonej

Używając tych samych mieszadeł najpierw chwilę na małych obrotach miksuj masę żółtą, potem zieloną, a na końcu czerwoną - od najjaśniejszej, do najciemniejszej (nie musisz wówczas płukać mieszadeł).

Dna tortownicy nie wykładaj papierem do pieczenia (chyba, że masz takie z tworzywa, do wielokrotnego użytku ) - czytaj porady na samym dole. Zapnij obręcz. Możesz teraz nakładać na środek tortownicy po 2-5 łyżek na zmianę każdego koloru pianki. Płyn będzie się rozchodził na boki tworząc ładny wzór.

Wzór zebra:
Pianki nakładasz od razu, po 2 łyżki każdego koloru na zmianę.

Wzór gepard:
Czekasz kilka minut, aż pianki lekko zgęstnieją i nakładasz po 4-5 łyżek każdego koloru na zmianę (taki ja zrobiłam).

Tortownicę umieść w lodówce na 2 godziny do całkowitego stężenia pianki.

Ciasto tęczowa pianka, 2

Jak przełożyć ptasie mleczko z mleka skondensowanego i galaretki, by się nie rozpadło:
Po wyjęciu tortownicy z lodówki ostrożnie oddziel płaskim nożem brzegi ciasta od wewnętrznej części formy.  Możesz wówczas odpiąć obręcz.

Do górnej części ciasta przyłóż docelowe naczynie, na którym będziesz podawać torcik (płaski, duży talerz, duża patera, płaska deska). Ciasto powinno się całkowicie na nim mieścić. Jedną ręką podnosisz ciasto, drugą trzymasz np. paterę i odwracasz całość na do góry nogami (można skorzystać z pomocy drugiej osoby). Zdejmujesz spód - blaszkę oraz delikatnie papier do pieczenia. Powierzchnia będzie dodatkowo idealnie płaska a torcik cały i nienaruszony.

Możesz również podawać torcik na spodzie tortownicy. Wówczas wystarczy zdjąć obręcz. Jeśli na dnie ciasta wyłożysz wcześniej papier do pieczenia, może on nasiąknąć i będzie się rwał podczas nakładania porcji.

Jak ozdobić gotową piankę z mleka i galaretki:

Możesz tak jak ja, ubić na sztywno zimno schłodzoną śmietankę z cukrem i wkruszyć do niej suszone truskawki. Następnie wyciskać przy pomocy szprycy dowolne wzory. Całość obsypać barwną, cukrową posypką.

Łatwiej jednak użyć gotowego kremu w proszku, który łączy się z zimnym mlekiem, bądź ubić śmietankę z samym cukrem (plus ewentualnie odrobiną barwnika spożywczego w kolorze czerwonym).

Koniecznie zobacz też mój przepis na najlepsze domowe ptasie mleczko!


Smacznego.

Średnia 4.5 / 5 (38 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2017-01-17 14:23
Rewelacja!!!
Ania z AniaGotuje.pl
2017-01-17 15:14
Dziękuję i polecam ;-)
2017-01-17 17:53
bardzo ciekawe jak bede mieć chwilę to wykonam :)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-01-17 18:16
Świetnie, zachęcam ;-)
Wszystkie małe księżniczki szczególnie byłyby zachwycone takim ciastem :D
Ania z AniaGotuje.pl
2017-01-18 19:32
To prawda ;-) Duże również..
2017-01-26 20:43
wygląda super :)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-01-27 08:34
Dziękuję :-)
2017-01-28 00:39
wygląda super napewno skorzystam z przepisu.
Ania z AniaGotuje.pl
2017-01-28 10:35
Dziękuję Aniu. Daj znać, jak Ci wyszło :-)
2017-01-29 10:46
nie rozumiem jak nakładać pianki wzór gepard, dookoła tortownicy czy robić paski?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-01-29 11:27
Tak samo jak zebrę - na środek. Tutaj masa jest gęstsza więc pianka prawie się nie rozchodzi a rozpływa odrobinę na różne strony :-) Wzór "robi się sam" ;-)
2017-03-03 12:51
Aż spróbuję sama je zrobić ? Bo wygląda bardzo kusząco i jest proste w wykonaniu ? Dziękuję i pozdrawiam ☺
Ania z AniaGotuje.pl
2017-03-03 12:57
Bardzo proszę i zachęcam.. bardzo fany deser!
2017-03-04 20:33
Super :) Już wiem jaki tort zrobię na urodziny córy. Goście oszaleją :)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-03-05 10:35
Będzie super! Napisz jak im smakowało ;-)
2017-08-03 19:28
Na tort to się raczej nie nadaje 😂 Jest super,polecam,ale to nie jest tort!
2017-07-07 20:26
Właśnie zrobiłam😊jutro się okaże jaki będzie efekt😉
Reklama
2017-07-09 12:04
Pyszne :) wczoraj zrobiłam, dziś już pozostało wspomnienie :)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-07-09 16:34
Super!
2017-07-22 16:21
Jakiej średnicy ma być tortownica?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-07-23 10:05
Marto, u mnie była to tortownica 25 cm.
2017-09-05 13:22
Muszę spróbować bo wygląda wysmienicie, pozdrawiam :)
2017-11-02 08:54
Super przepis! Robiłam i wyszło rewelacyjnie :) bardzo smaczne i nie jest pracochłonne :)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-02 14:03
Super Tusiu, że napisałaś. Ten deser często robię, gdy mam małych gości z celiakią ;-)
2017-11-10 20:49
Ja sama jestem osobą z celiakią więc muszę kombinować z deserami :) Dziś robię ponownie, wszyscy proszą o więcej :)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-12 02:57
Super ;-) Czyli deser na stałe wszedł do Twojego menu <3
2018-02-01 15:32
Wyszło pysznie ❤️! Mam wwrażenie, że źle podzieliłam tą 1/3 ;) dlatego nie ma wzoru (no malutki) i żółta z różową padły na dno (chociaż nakładalam od środka) ale to nic! Następnym razem na pewno wyjdzie :) a dziś... odwrócone z Twojego przepisu Aniu, dam znać jak wyszło.
Pe es super przepisy :) 👏️
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-01 15:46
👏️👏️Brawo Agnieszko! Ciekawa jestem jak Ci wyjdzie kolejne ciacho! Czekam na zdjęcia 💐💐
2018-02-13 20:27
Ja tylko pogubilam sie czy w koncu wykladac dno papierem czy nie? Bo najpierw napisane jest ze nie a nizej czytam oddziel papier od spodu ciasta.
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-14 09:35
Aniu, możesz użyć papieru do pieczenia, ale tylko takie ze specjalnego tworzywa do wielokrotnego użytku. Jeśli takiego nie masz, to dna niczym nie wykładasz.
2018-02-14 13:08
Witam
Czy może być mleko skondesowane zagęszczone słodzone 460g Pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-14 13:12
Agnieszko.. może być oczywiście, tylko zauważ i ile zwiększy Ci się poziom słodyczy w tym deserze. Do mleka skondensowanego słodzonego polecałabym żelatynę + barwniki.
2018-02-14 13:21
Ok dzięki napewno dodam
2018-02-14 19:35
Ostatnio robiłam na 18 brata. Jedno z jego ulubionych. Zrobiłam na pół z bitą śmietaną (mleko było słodzone), a galaretki rozpuszczałam w ok. 0,5 szklanki wody. Wtedy masa lekko gęstnieje przy łączeniu i nie trzeba czekać przy poszczególnych warstwach by wyłożyć następną. Warstwy nie mieszają się. Blaszkę miałam wyłożoną folią spożywczą, ale wtedy ciasto może nie być idealnie równe na bokach. 🍰😜👍
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-15 09:21
Fantastyczny pomysł Justyno.. Czy znajdziesz gdzieś może zdjęcie Twojej tęczowej pianki?

Pianka z mleka skondensowanego i galaretki

Ten niezwykły deser nie zawiera glutenu. Torcik z galaretek i mleka skondensowanego nie ma też spodu. Galaretka z mlekiem skondensowanym słodzonym będzie już dość słodka, dlatego też ja wybieram wersję mniej słodką i stawiam na piankę z mleka skondensowanego niesłodzonego. Trzy kontrastujące ze sobą kolory galaretek i piękna zdobienie na gorze sprawiają, że deser wygląda jak z marzeń. 

Ptasie mleczko z mleka skondensowanego i galaretki

Lekki niczym chmurka.. niezwykle puszysty i delikatny - przepis na piankę z mleka i galaretki zasługuje na to, by nazwać go domowym ptasim mleczkiem. Ta galaretka z mlekiem skondensowanym niesłodzonym to również świetny pomysł i inspiracja na deser Walentynkowy. Warto użyć kolorowych galaretek ponieważ pianka z mleka skondensowanego i żelatyny będzie biała.. chyba, że na takim deserze właśnie Ci zależy. Koniecznie zobacz też inne moje przepisy na domowe desery i ciastka