Biszkopt bezglutenowy
Bardzo prosty, niezwykle smaczny i delikatny biszkopt bezglutenowy, który idealnie sprawdza się jako spód pod serniki, torty czy też samodzielne ciasto np. z dodatkiem owoców.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Liczba porcji: 10
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 2 jajka rozmiar m
- 1 łyżka cukru pudru - z lekkim czubem
- 2 łyżki mąki migdałowej - z czubem
Biszkopt bezglutenowy
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Wpuść papier do pieczenia na spód tortownicy i zapnij bloki. Natłuść lekko od środka spód oraz boki tortownicy olejem np. ryżowym.
Oddziel żółtka od białek. Białka utrzyj mikserem w szklanej misce na sztywno. Dodaj łyżkę cukru i ubijaj jeszcze chwilę. Dodaj żółtka oraz mąkę i wymieszaj szpatułką do połączenia składników.
Włącz piekarnik na 160 stopni. Ciasto wylej do formy i wyrównaj powierzchnię.
Piecz 20 minut a następnie wyłącz i zostaw na 5 minut w piekarniku. Wyjmij ciasto, zdejmij obręcz i gotowe ;-)
Poniżej sernik, który powstał przy użyciu migdałowego spodu.