Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Biszkopt bezglutenowy

Biszkopt bezglutenowy

Bardzo prosty, niezwykle smaczny i delikatny biszkopt bezglutenowy, który idealnie sprawdza się jako spód pod serniki, torty czy też samodzielne ciasto np. z dodatkiem owoców.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Liczba porcji: 10

Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 2 jajka rozmiar m
  • 1 łyżka cukru pudru - z lekkim czubem
  • 2 łyżki mąki migdałowej - z czubem

Biszkopt bezglutenowy

Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Wpuść papier do pieczenia na spód tortownicy i zapnij bloki. Natłuść lekko od środka spód oraz boki tortownicy olejem np. ryżowym.

Oddziel żółtka od białek. Białka utrzyj mikserem w szklanej misce na sztywno. Dodaj łyżkę cukru i ubijaj jeszcze chwilę. Dodaj żółtka oraz mąkę i wymieszaj szpatułką do połączenia składników.

Włącz piekarnik na 160 stopni. Ciasto wylej do formy i wyrównaj powierzchnię.
Piecz 20 minut a następnie wyłącz i zostaw na 5 minut w piekarniku. Wyjmij ciasto, zdejmij obręcz i gotowe ;-)

Biszkopt bezglutenowy, 1

Poniżej sernik, który powstał przy użyciu migdałowego spodu.
Biszkopt bezglutenowy, 2

Wybrój też moje pyszne, maślane, kruche ciasteczka bezglutenowe
Smacznego!
Średnia 4.8 / 5 (229 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Biszkopt bezglutenowy

Bezglutenowy biszkopt, to super pomysł na spód do tortu w wersji bez glutenu. Koniecznie sprawdź też mój sprawdzony przepis na chleb bezglutenowy