Biszkopt bezglutenowy

Biszkopt bezglutenowy

Bardzo prosty, niezwykle smaczny i delikatny biszkopt bezglutenowy, który idealnie sprawdza się jako spód pod serniki, torty czy też samodzielne ciasto np. z dodatkiem owoców.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Liczba porcji: 10

Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki:
  • 2 jajka rozmiar m
  • 1 łyżka cukru pudru - z lekkim czubem
  • 2 łyżki mąki migdałowej - z czubem

Biszkopt bezglutenowy

Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Wpuść papier do pieczenia na spód tortownicy i zapnij bloki. Natłuść lekko od środka spód oraz boki tortownicy olejem np. ryżowym.

Oddziel żółtka od białek. Białka utrzyj mikserem w szklanej misce na sztywno. Dodaj łyżkę cukru i ubijaj jeszcze chwilę. Dodaj żółtka oraz mąkę i wymieszaj szpatułką do połączenia składników.

Włącz piekarnik na 160 stopni. Ciasto wylej do formy i wyrównaj powierzchnię.
Piecz 20 minut a następnie wyłącz i zostaw na 5 minut w piekarniku. Wyjmij ciasto, zdejmij obręcz i gotowe ;-)

Biszkopt bezglutenowy, 1

Poniżej sernik, który powstał przy użyciu migdałowego spodu.

Biszkopt bezglutenowy, 2

Wybrój też moje pyszne, maślane, kruche ciasteczka bezglutenowe
Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (217 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Biszkopt bezglutenowy

Bezglutenowy biszkopt, to super pomysł na spód do tortu w wersji bez glutenu. Koniecznie sprawdź też mój sprawdzony przepis na chleb bezglutenowy