Bezglutenowy biszkopt pod serniki i torty

Bezglutenowy biszkopt pod serniki i torty

Mam dla Was bardzo prosty, niezwykle smaczny i delikatny biszkopt, który idealnie sprawdza się jako spód pod serniki, torty.. czy też samodzielne ciasto np. z dodatkiem owoców.

Podaję przepis na jeden blat o średnicy 24 cm.

Czas przygotowywania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość porcji: spód w tortownicy średnicy 24 cm

 

Składniki:
• 2 jajka rozmiar m
• 1 łyżka cukru pudru - z lekkim czubem
• 2 łyżki mąki migdałowej - z czubem

Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Wpuść papier do pieczenia na spód tortownicy i zapnij bloki. Natłuść lekko od środka spód oraz boki tortownicy olejem np. ryżowym.

Oddziel żółtka od białek. Białka utrzyj mikserem w szklanej misce na sztywno. Dodaj łyżkę cukru i ubijaj jeszcze chwilę. Dodaj żółtka oraz mąkę i wymieszaj szpatułką do połączenia składników.

Włącz piekarnik na 160 stopni. Ciasto wylej do formy i wyrównaj powierzchnię.
Piecz 20 minut a następnie wyłącz i zostaw na 5 minut w piekarniku. Wyjmij ciasto, zdejmij obręcz i gotowe ;-)

bezglutenowy-biszkopt-pod-serniki-i-torty-1

Poniżej sernik, który powstał przy użyciu migdałowego spodu.

bezglutenowy-biszkopt-pod-serniki-i-torty-2

Masz już pomysł na swoje ciasto? ;-)


Średnia 5.0 / 5 (5 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
mygorgeouslife
2016-03-14 13:19
Ale mam teraz ochotę na takie ciacho!:)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-03-14 13:26
Do sklepu po mąkę migdałową i zrobisz sama "raz dwa" ;-)
user pic
Matka Puchatka
2016-03-14 13:32
Przyznam, że jeszcze nigdy nie upiekłam niczego z użyciem mąki migdałowej i chyba czas to zmienić. Nie dla tego braku glutenu, ale z ciekawości :) Ciacho wygląda smakowicie :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-03-14 14:25
I o to mi chodzi ;-) Nie trzeba mieć nietolerancji na gluten, by spróbować nowych smaków.
user pic
Kaśka - Poligon Domowy
2016-03-14 13:40
a może być inna mąka? Nigdy nie upiekłam biszkopta! a to ciacho wygląda smakowicie!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-03-14 14:26
Kasiu, pszenna będzie dobra również.. i jaglana :-)
user pic
amanda-butikzprzepisami
2016-03-14 15:00
Fajny pomysł na dodanie mąki migdałowej :) Gotowe ciacho wygląda apetycznie! :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-03-14 19:41
Dziękuję Amando i zachęcam do pieczenia.. to prosty i pyszny biszkopt.
user pic
Fiorka
2016-03-14 20:33
Wygląda przepysznie! Kurcze, osoby w trakcie diety nie mogą oglądać i czytać takich postów! Cholerka, pomyśleć, że zaraz na kolację będę musiała jeść sałatkę... :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-03-15 09:06
Sałatka też jest pyszna :-)
user pic
FashionVoyager
2016-03-15 12:19
Prosty smaczny i zdorwy przepis - muszę spróbować!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-03-15 19:03
Polecam!